Linkuri accesibilitate

Aureliu Casian: Imaginea de dinamică evidențiază în primul rînd corupția


Un interviu cu directorul unității de aplicare a proiectului Băncii Mondiale de „Ameliorare a competitivității” în R. Moldova.

Proiectul „Ameliorarea competitivităţii” are un buget de 45 milioane de dolari SUA şi este implementat în perioada 2015-2019. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească mediul de afaceri prin susţinerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor şi costurilor pentru gestionarea afacerii. Directorul Unităţii de implementare a proiectului Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii”, Aureliu Casian, sugereaza că ar exista mai multe constrangeri care împiedica dezvoltarea businessului mic.

Europa Liberă: De 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, se zice că în țară ar lipsi clasa mijlocie. Or, aceste întreprinderi mici și mijlocii tocmai ar trebui să contribuie la îngroșarea păturii medii în Republica Moldova. Există șansă?

Aurel Casian
Aurel Casian

Aureliu Casian: „Șanse există oricând. Probabil că sunt mai multe ingrediente care ar favoriza, cum ziceți dumneavoastră, îngroșarea păturii de mijloc, utilizând această noțiune și aplicând-o pentru întreprinderile mici și mijlocii, care sunt forța motrice într-o societate, într-o economie, în țările dezvoltate. Aceste întreprinderi contribuie cu partea leului la produsul intern brut, la valoarea adăugată în economie ș.a.m.d. Același lucru trebuie să se întâmple și la noi în țară.”

Europa Liberă: Dar nu prea se întâmplă.

Aureliu Casian: „Nu prea se întâmplă, deși, ca număr, întreprinderile mici și mijlocii constituie circa 98 de procente din totalul de întreprinderi din Republic Moldova.”

Europa Liberă: Și se mai zice că tocmai ele ar asigura peste 50 la sută din locurile de muncă din țară.

Aureliu Casian: „Așa este. Pe de altă parte, având 98 de procente din număr, acestea asigură doar circa 65 de procente din valoarea adăugată în economie. Adică, este o prolemă de eficiență, o problemă de productivitate evidentă.”

Europa Liberă: Și dumneavoastră veniți în ajutorul lor? Sau ce trebuie să facă și cei de la guvernare, astfel încât să amelioreze starea acestor întreprinderi?

Aureliu Casian: „Proiectul nostru, proiectul finanțat din sursele Băncii Mondiale, proiect care a fost negociat de către guvern acum doi ani, vine cu suport anume pentru segmentul întreprinderilor mici și mijlocii.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră oferiți doar 200 de mii de lei pentru cel care desfășoară o activitate antreprenorială. Sau oferiți și mai mult?

Aureliu Casian: „Ba da, în proiect avem acces la finanțare, o componentă care are ca obiectiv de a facilita accesul întreprinderilor din sectorul mic și mijlociu la bani, fie de grant, fie bani creditari, care sunt mai convenabili, cu o perioadă de maturitate mai mare. Cele 200 de mii de lei sunt resurse alocate per căciulă, per întreprindere pentru a cofinanța serviciile de consultanță care urmează să derive într-o competitivitate și o mișcare mai pro-activă la export.

Pe de altă parte, avem și o componentă de împrumuturi care sunt canalizate prin câteva bănci comerciale. Vorbim de sume mai importante.”

Europa Liberă: Prin ce diferă un credit pe care l-ar accesa micul antreprenor de la o bancă și cel pe care ar putea să îl ia din proiectul dumneavoastră?

Aureliu Casian: „Diferența este în perioada de maturitate. Deoarece perioada pe care se oferă împrumuturile în sectorul bancar la moment este mai scurtă, comparativ cu resursele pe care le oferă linia de credit din cadrul proiectului nostru. Sunt bani mai lungi, există o expresie, pentru investiții capitale până la opt ani și pentru suplinirea necesității în mijloace circulante până la patru ani. Totodată, și rata dobânzii, comparativ cu resursele proprii ale băncilor comerciale, este mai favorabilă. Adică, este cu două-trei puncte procentuale mai ieftin decât resursele băncilor comerciale.”

Europa Liberă: Din observațiile și din analizele Dvs., care sunt constrângerile remarcate de către reprezentanții micului business, dar și de către dumneavoastră?

Aureliu Casian: „Există mai multe studii care au fost efectuate și care ne creează o imagine în dinamică. Cele mai evidențiate sunt, în primul rând, corupția, condițiile în care activează agentul economic, cât de constrâns e și cât de mare este povara administrativă pe care el o simte în interacțiunea cu instituțiile statului. Vorbesc aici de obținerea, de exemplu, a tot felul de acte permisive.”

Europa Liberă: Deci, birocrația este mare, controale numeroase, interacțiunea cu agenții de la vamă?

Aureliu Casian: „Întocmai. Ultimul studiu, care a fost efectuat, acum o lună, exact a evidenţiat aceste aspecte. Este de remarcat faptul că guvernul şi-a bifat şi a marcat aceste probleme.”

Europa Liberă: Dar intervine foarte greu.

Aureliu Casian: „Da, intervine foarte greu. Ştiu că sunt câteva iniţiative acum care, într-un fel, au derivat şi din studiile pe care le-am făcut noi în cadrul proiectului. Mă refer la ghişeul unic pentru acte permisive, reducerea numărului de acele acte permisive. Cel puţin, există o iniţiativă acum şi un proiect de hotărâre de guvern, astfel încât să fie redus un număr important de acte permisive care creează povara administrativă, din punct de vedere al timpului şi costului pe care îl alocă agentul economic. Există şi va fi promovat un concept de creare a ghişeului unic pentru eliberarea actelor permisive. Şi toate acestea urmează să simplifice procedurile, sperăm noi.”

Europa Liberă: Mediul de afaceri, cei care activează în acest domeniu spun că, în loc să stimuleze spiritul de antreprenoriat, cei de la guvernare, mai degrabă, înăbuşă acest spirit şi atunci mulţi dintre antreprenori ridică mâinile, aduc întreprinderile lor la faliment, îşi fac valizele şi pleacă peste hotare.

Aureliu Casian: „Da, sunt de acord cu dumneavoastră că ar exista şi un număr important de agenţi economici de genul acesta. Pe de altă parte, sunt optimist şi permanent, când interacţionez cu agenţii economici, chiar scot pălăria în faţa unora care nu au pierdut optimismul şi nu au pierdut speranţa că vor reuşi în final. De aceasta şi vine proiectul nostru, vine în suport guvernului, în suport Ministerului Economiei, pentru a încerca de a îmbunătăţi acel mediu de afaceri prin diferite activităţi.

Aurel Casian
Aurel Casian

În primul rând, suntem axaţi acum pe actele permisive, pe controale, pe ghişeul unic pentru eliberarea actelor permisive. Şi sperăm că vom avea o deschidere totală atât din partea agenţiilor care vor fi parte a acestui proces, cât şi din partea agenţilor economici. Cred, cu agenţii economici probleme mai puţine vor fi.”

Europa Liberă: Şi cât timp credeţi dumneavoastră că ar trebui totuşi să fie oferit pentru a se ameliora situaţia, astfel încât această pătură mijlocie chiar să fie forţa motrice la modul direct? Nu numai în vorbe, dar şi în fapte să se arate că ponderea lor în economia naţională este importantă atât pentru cei care activează în domeniu, cât şi pentru cei care guvernează ţara, dar şi pentru lumea cărora le sunt prestate aceste servicii.

Aureliu Casian: „Eu cred că ieri trebuia să se întâmple aceasta, la figurat. Mediul de afaceri şi, în general, societatea a oferit de mai multe ori credit de încredere guvernului şi, până la momentul de faţă, la fel, este oferit un credit de încredere. Nu ştiu, va fi ultimul, nu va fi ultimul. Ceea ce se resimte pe alocuri, o mobilizare mai bună, viteza cu care s-a mers în a promova unele iniţiative este net mai mare decât viteza cu care s-a promovat ceva timp în urmă. Aici practic, în două luni, s-a reuşit de a promova unele proiecte destul de interesante. Ele încă nu au o finalitate, nu au intrat în vigoare, dar sunt în proces.”

Europa Liberă: Proiectul dumneavoastră a reuşit să atragă câtă lume din mediul de afaceri?

Aureliu Casian: „Accesul la finanţare, dacă să revenim la acest subiect, la banii care sunt oferiţi în calitate de împrumut pentru exportatori, noi avem 42 de agenţi economici care au beneficiat din sursele acestui împrumut. În mare parte, sunt întreprinderi producătoare, antrenate în sectorul real al economiei, vorbim despre agenţi din sectorul agricol, vorbim despre agenţi economici din sectorul de procesare agroalimentar, alţi agenţi economici care sunt exportatori. O parte din ei sunt şi parte a lanţului valoric la export. Fiindcă, în calitate de criterii de eligibilitate pentru a aplica la aceste resurse, ei trebuie să dea dovadă că sunt exportatori sau parte a lanţului valoric la export.”

Europa Liberă: În concluzie, ce credeţi dumneavoastră despre actuala conjunctură? Este ea tensionată pentru business?

Aureliu Casian: „Eu pot să mă expun, reieşind din sondaje. Indicatorul general, care este o derivată din mai mulţi indicatori, vorbim despre vamă, vorbim despre actele permisive ş.a.m.d., înregistrarea afacerii, lichidarea afacerii ş.a.m.d., acest indicator este pe linia de plutire. Să fiu sincer, m-am aşteptat la rezultate mai rele ale acestui studiu care se numeşte „Costul reglementării activităţii de întreprinzător”, care măsoară percepţia agentului economic față de interacţiunea lui cu statul, cu instituţiile statului. Probabil că răspunsurile şi rezultatele au mers din inerţie, oferind încă un credit de încredere şi speranţă în ziua de mâine pentru agentul economic.”

Europa Liberă: Mai mulţi experţi sugerează că anume consolidarea statului de drept, îmbunătăţirea sistemului judiciar şi lupta eficientă împotriva corupţiei ar putea să descătuşeze atmosfera benefică pentru micul business. Şi atunci mediul acesta de afaceri chiar devine unul prietenos, pentru că, în caz contrar, se ridică multe semne de întrebare în Republica Moldova.

Aureliu Casian: „Indubitabil. Este întocmai aşa. Nu ştiu care ar fi prioritatea, dar probabil că trebuie de început anume cu aceste aspecte.”

Europa Liberă: Guvernul ar trebui să aibă anume aceste priorităţi, aşa spun şi experţii, dar mai ales cei antrenaţi în domeniu.

Aureliu Casian: „Exact. Pe de altă parte, sunt şi condiţii înaintate şi de donatori. Resursele, care vin în calitate de suport, în cazul proiectului nostru, sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, iarăşi, vin cu unele condiţii, inclusiv cerinţe faţă de guvernanţi, condiţiile pe care ei urmează să le creeze prin aspectele legale, şi nu doar, pentru agentul economic.”

XS
SM
MD
LG