Un cîntec, difuzat pe data de 17 martie în cadrul unei emisiuni satirice („Extra 3”) a postului public de televiziune NDR (Norddeutscher Rundfunk), din Germania, face valuri pe malurile Bosforului. Ambasadorul Germaniei a fost convocat la Ministerul turc de externe, pentru a-i cere explicaţii. Diplomatul, Martin Erdmann, relatează Spiegel-online, trebuia să se justifice în faţa autorităţilor de la Ankara pentru conţinutul cîntecului intitulat „Erdowi, Erdowo, Erdoğan”. Potrivit postului naţional de radio (Deutschlandfunk), Ministerul federal de externe de la Berlin a refuzat să comenteze „incidentul diplomatic”.
Turcia consideră cîntecul drept o insultă la adresa preşedintelui. Autocratul turc, obişnuit să suprime în ţara sa vocile critice, s-a simţit jignit de textul cîntecului. Autorii comprimă în cîteva versuri usturătoare situaţia generală din această ţară, punînd punctul pe „i”.
„Un jurnalist care scrie ceva ce nu-i place lui Erdoğan ajunge mîine la bulău.”
În acelaşi cîntec se critică viaţa de belşug şi grandomania lui Erdoğan, kitsch-ul monumental inspirat din arhitectura otomană, persecuţiile minorităţii kurde, presupusele legături secrete ale regimului cu aşa numitul stat islamic. Concluzia cîntecului:
„Bosul de la Bosfor trăieşte pe picior mare”.
Deja săptămîna trecută, Erdoğan a reacţionat înfuriat cînd a aflat că ambasadorul german a asistat la procesul intentat celor doi jurnalişti acuzaţi de spionaj şi sprijin acordat unei organizaţii teroriste. „Diplomaţia trebuie să respecte un anumit mod de comportament. Asta nu este ţara voastră. Asta este Turcia”, a spus Erdoğan într-o cuvîntare televizată. Diplomaţii au dreptul să se manifeste în cadrul ambasadelor, a precizat preşedintele turc. Pentru a se manifesta în afara lor, au nevoie de o aprobare.
Procesul împotriva jurnaliştilor Can Dündar şi Erdem Gül a început vineri. Dündar este redactorul şef al ziarului „Cumhuriyet”, Gül, şeful biroului din capitală.
Împotriva procesului au protestat mai multe organizaţii internaţionale ale jurnaliştilor, cît şi peste 100 de autori care au semnat o scrisoare deschisă. Criticii procesului reproşează guvernului turc, că suprimă mass-media de opoziţie. În Turcia, sînt încarceraţi, în prezent, numeroşi jurnalişti. Împotriva măsurilor represive au protestat şi autorităţile europene. Guvernul turc a respins criticile.