Agenția Reuter a relatat că e posibil ca mai multe femei despre care se spune că au legături cu președintele rus Vladimir Putin să fi primit locuințe luxoase de la un om de afaceri legat și el de președinte. Dar, așa cum relatări similare au arătat în trecut, mare parte din opinia publică rusească a fost învățară să nu-i prea pese de astfel de informații. O relatare a corespondentului Europei Libere Robert Coalson.
Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a avertizat că presa occidentală plănuiește un „gunoi informațional” îndreptat „personal” împotriva președintelui Vladimir Putin cu intenția de a „destabiliza situația din țară”.
Cîteva zile mai tîrziu, în 31 martie, agenția de știri Reuter publica o relatare privind presupuse conexiuni între un obscur om de afaceri câ are legături cu Putin și mai multe femei din viața președintelui: fiica sa, o fostă deputată în Duma de stat despre care se spune că are o relație romantică cu Putin, și o fostă studentă la Universitatea de stat din Moscova ce a pozat în ipostaze provocatoare pentru un calendar din 2010 care marca ziua de naștere a liderului de la Kremnlin.
Potrivit relatării Reuter, omul de afaceri Grigori Baevski a transferat locuințe scumpe „în comunități închise de top din Moscova și împrejurimi” pe numele a trei femei, în timp ce fiica mai mică a lui Putin, Katerina Tohonova, a folosit adresa unui apartament al lui Baevski ca fiind a sa când a înregistrat o firmă.
Oricine s-ar aștepta însă ca astfel de revelații să știrbească imaginea populară a președintelui, sau, cum spune Peskov, să „destabilizeze” situația din Rusia, ar putea fi dezamăgit.
Relatarea Reuter nu e nici pe departe prima despre acuzații documentate privind crime și acte de corupție legate de Putin și de cercul său apropiat, și cu toate acestea popularitatea oficială a lui Putin rămâne stratostferică.
„Dacă ne gîndim la cum a consolitat Putin societatea în jurul lui, istoria regimurilor ca ale lui arată că nici o descoperire decisivă nu poate influența publicul”, spune analistul politic Aleksandr Morozov.
„Să ne imaginăm, adaugă Morozov, că mâine se publică informația potrivit căreia Putin este agent CIA, care ar fi limita maximă ce ar putea zgudui societatea rusă, din cauză că ar fi dezvăluirea unei trădări fantasmagorice. Dar pînă și asta ar putea fi întoarsă în favoarea lui Putin. Nouă, telespectatorilor, ni s-ar spune că e vorba de un complicat joc secret fără importanță”.
„De neatins”
Un alt analist rus, Semion Novoprudski, notează că opinia publică rusă a fost învățată de multă vreme să nu se gândească prea mult la conținutul unor astfel de relatări, ci să se întrebe „de ce” au fost publicate, și „cine are de cîștigat” de pe urma lor.
„În ultimă analiză, problema reputației președintelui Rusiei în interiorul Rusiei a fost rezolvată complet - cei care-l plac îl consideră erou indiferent de ce face, iar cei care nu-l plac îl consideră ticălos indiferent de orice”, spune Novoprudski.
Când Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a stat de vorbă cu cîțiva locuitori ai Moscovei http://www.svoboda.org/media/video/27644306.html după avertismentul lui Peskov, dar înaintea relatării Reuter, mulți dintre ei au confirmat analiza lui Novoprudski:
„Nu a existat niciodată vreun material compromițător despre Putin și nici nu va exista. Cred că Putin și Medvedev au tot timpul dreptate, și nu poate exista nimic compromițător la adresa lor”
„Putin e atît de popular încît nu poate fi atins, spune un alt bărbat. E ca statuia lui Maiakovski - un bloc de granit care nu poate fi decît aruncat în aer”.
„Un bărbat adevărat”
Un cunoscut analist pro-Kremlin, Serghei Markov a postat pe Facebook un mesaj care pare să sugereze că scandalul de care vorbește relatarea Reuter nu va face decît să se potrivească imaginii bine cultivate a lui Putin de macho:
„Orice bărbat e obligat să dea o casă femeilor sale. Un bărbat adevărat dă case adevărate.
În mod ironic, spune analistul politic Aleksandr Morozov, avertismentul lui Peskov că relatările occidentale sînt menite să destabilizeze societatea rusă este o parte a unui mecanism care are ca sarcină să se asigure că aceste relatări nu vor face exact asta:
„Sînt momente în istorie când cea mai slabă informație poate fi ca tastrofică pentru un regim politic. Dar sînt și momente când, ca acum, nici un fel de informație nu poate fi fatală”.
-----------
Traducere de Lucian Ștefănescu