Scandalul „Panama Papers” a captat atentia lumii. Care este ecoul in Statele Unite? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Ministerul Justitiei a anuntat ca analizeaza documentele legate de scandalul Panama, in incercarea de detecta orice faradelege sau delict de coruptie care ar avea conexiuni americane. Purtatorul de cuvint Peter Carr a spus ca nu poate face comentarii cu privire la continutul documentelor, dar a aratat ca Ministerul Justiei ia foarte in serios toate alegatiile de coruptie la nivel inalt, in strainatate, care sa fi avut legaturi cu Statele Unite si sistemul financiar american.
Aceste comentarii survin la o zi dupa de au fost date la iveala 11.5 milioane de documente de catre Consortiul pentru Jurnalism de Investigatie in legatura cu circa 214 de mii de entitati offshore. Documentele scurse catre presa provin de la firma de avocatura Mossack Fonseca, cu sediul in Panama care are birouri in 35 de tari.
Revelatiile continute in documente pun oficialitati din lumea intreaga in situatia de a oferi explicatii cu privire la aparenta de a fi ascuns averi in conturi secrete din strainatate. Lideri din Rusia, China, Argentina, Islanda, Azerbaidjan si alte tari sint vizati. Franta, Spania si Australia au deschis proceduri judiciare, in cursul zilei de ieri.
Organizatia religioasa Jubilee USA Network a cerut Congresului american sa impiedice crearea de firme anonime in Statele Unite. „Astfel de entitati alimenteaza coruptie, saracie, trafic cu fiinte umane si conflicte armate” – a spus Eric LeCompte, directorul executiv al organizatiei.
In lume, reactiile la documentele Panama sint diferite, de la demonstranti care au aruncat cu oua in cladirea Parlamentului din Islanda, la presedintele Azerbaijanului, care e ocupat cu un tocmai izbucnit razboi, pina la liniste – cel putin deocamdata – in tari in care coruptia nu este un secret pentru nimeni, cum sint Rusia si China.