Linkuri accesibilitate

„Este doar vârful aisbergului”


Drew Sullivan, unul dintre autorii dosarului privind off-shore-urile prietenilor lui Putin, despre proporțiile reale ale furtului din mijloacele statului în Rusia.

Suma totală de bani publici scoși din Rusia prin firmele off-shore poate ajunge la 200 de miliarde de dolari, este de părere Drew Sullivan, fondatorul Centrului pentru investigarea corupției și a crimei organizate (The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)), care a publicat materialele Panama Papers.

Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat materialele drept „presupuneri” și „speculații” menite să „diminueze impactul pozitiv al succeselor Rusiei în Siria” și să compromită reputația lui Putin „înainte de alegeri”.

Unul dintre fondatorii Centrului pentru investigarea corupției și a crimei organizate (OCCRP) Drew Sullivan, care semnează investigații din 2006, a declarat că publicarea materialelor despre companiile off-shore ale politicienilor și oficialilor „va schimba lumea”, chiar dacă în Rusia materialele despre prietenii lui Putin au fost primite cu scepticism. Drew Sullivan a oferit un interviu pentru Radio Svoboda, serviciul rusesc al postului nostru de radio, semnat de Mark Krutov.

RFERL: Din momentul publicării materialelor a trecut ceva vreme. Nu a urmat practici nicio reacție de pe persoanele oficiale din Rusia, nemaivorbind despre demisii. V-ați așteptat la asta?

Drew Sullivan
Drew Sullivan

Drew Sullivan: „Cred că nu este o surpriză. Nu mi se pare că e cel mai înțelept pentru persoanele oficiale să păstreze tăcerea, dar pentru noi acest lucru nu a fost o surpriză. Pentru că dacă într-adevăr sunt vinovați, dacă au fost implicați în aceste scheme, ce ar putea spune? Noi avem corespondența electronică, documentele oficiale ale companiei. Este un volum imens de dovezi care vorbesc despre folosirea off-shore-urilor, mai ales în Rusia și mai ales de către oamenii apropiați lui Vladimir Putin. Uitați-vă doar la cazul violoncelistului Serghei Roldughin – sunt informații uluitoare despre cum acesta a primit de la băncile rusești de stat credite fără gaj de 650 milioane dolari! În orice țară a lumii asta ar suna absurd.”

RFERL: În Rusia multă lume a reacționat cu scepticism la informația pe care ați publicat-o. Și motive au fost două – primul constă în faptul că nu este vorba despre o investigație jurnalistică, ci despre publicarea unor documente confidențiale, de fapt despre o scurgere de informații. Cum comentați acest aspect?

Avem documente despre sute de mii de contracte semnate la cele mai diferite nivele ale puterii din Rusia…

Drew Sullivan: „Scurgerea unui volum atât de mare de documente concrete se poate produce doar atunci când unul dintre oamenii care au acces la ele își spune că ceea ce se întâmplă este strigător la cer și incorect. Există bani publici, fluxul cărora este direcționat către companii private. Și aceste fluxuri sunt foarte bine documentate în „partea rusească” a investigației noastre. Avem documente despre sute de mii de contracte semnate la cele mai diferite nivele ale puterii din Rusia. E normal ca oamenii să fie sceptici și nu cred că aceste documente vor convinge pe cineva care crede cu sfințenie în corectitudinea autorităților ruse. Dar dacă chiar veți citi cu atenție documentele pe care le-am publicat, veți putea vedea un tablou terifiant. Aceste documente merită să fie analizate mai atent.”

RFERL: Încă un motiv de comentarii pentru sceptici este suma de 2 miliarde de dolari. „Și asta e tot ce au reușit să găsească?”, spun aceștia. Este suma reală, sau ne putem aștepta la mai mult?

Suma totală de bani publici scoși din Rusia prin firme off-shore poate trece de 200 miliarde de dolari…

Drew Sullivan: „Din documentele pe care le-am publicat acum – nu cred. Dar țineți cont de faptul că sunt actele doar uneia dintre firmele juridice, iar în lume există peste 2000 de astfel de firme care înregistrează off-shore-uri. Ce s-a publicat acum este o bucățică mică dintr-un puzzle mare. Și cred că 2 miliarde este doar vârful aisbergului. Din punctul meu de vedere, suma totală de bani publici scoși din Rusia prin firmele off-shore poate trece de 200 miliarde de dolari. Și nu sunt sigur că vom reuși să aflăm vreodată despre aceste 200 de miliarde.”

Dacă e să ne uităm la cum este organizată Rusia, la acest număr imens de companii off-shore, la miile de contracte – totul seamănă mai mult nu cu o țară, ci cu o „licență” pentru furtul banilor.

Urmele acestui furt sunt evidente – reședințe, iahturi, proprietăți care aparțin cinovnicilor ruși și rudelor acestora…

Dacă nu există un sistem de contrabalanță la nivel de instituții, banii publici vor fi furați, așa e natura umană. Și Rusia este doar una din multele țări unde acest lucru se întâmplă. În total din țări precum Rusia, țări din fostul URSS, au fost scoși în active occidentale, după estimările noastre, în jur de un trilion de dolari. Urmele acestui furt sunt evidente – reședințe, iahturi, proprietăți care aparțin cinovnicilor ruși și rudelor acestora.

Acum oamenii trebuie să decidă ei înșiși dacă vor sau nu să afle mai multe despre ce s-a întâmplat cu adevărat.”

RFERL: Numele lui Vladimir Putin nu apare ca fiind conectat direct la vreo afacere ilicită despre care ați scris. Credeți că va apărea în materialele următoare?

Drew Sullivan: „Nu cred că veți vedea pe undeva direct numele lui Putin. Poate că a mai făcut careva greșeli și a lăsat urme în tinerețe, în cazul „mafiei spaniole” de exemplu, dar acum nu veți mai găsi numele lui. El controlează Rusia și destinele oamenilor care sunt în apropierea lui. Este bine cunoscut faptul că prietenii lui din copilărie au devenit miliardari datorită loialității față de el. Dacă vă veți uita la cazul violoncelistului Serghei Roldughin, veți vedea că acesta habar nu avea ce se întâmpla pe conturile firmelor lui. Toate operațiunile erau făcute de banca Rossia. Dar anume banii care veneau de pe conturile lui Roldughin i-au permis lui Putin să-și construiască castelele. Ce dovezi mai trebuie pentru a proba că destinatarul banilor nu era Serghei Roldughin, ci Vladimir Putin?”

RFERL: Oamenii din Rusia spun: „Și ce dacă? Despre hoțiile celor de la putere toată lumea știe deja demult, autoritatea lui Putin nu va fi afectată”. Dar Dvs. credeți că la un moment dat Putin va fi tras la răspundere pentru aceste afaceri ilicite?

Procurorul general Iuri Ceaika și președintele Vladimir Putin
Procurorul general Iuri Ceaika și președintele Vladimir Putin

Drew Sullivan: „Sarcina noastră nu este de a pune responsabilitatea pe seama cuiva, ci de a spune oamenilor adevărul. Asta este foarte important. În plus, mai este diferența dintre zvonuri și fapte. Au fost o mulțime de zvonuri în ultimii ani despre cine, cât și cum fură din banii publici în Rusia. Dar atunci când avem în față documente care demonstrează câți bani și unde au fost transferați, este cu totul altceva. Pentru că acest lucru schimbă statutul informației – nu mai este vorba despre zvonuri, ci despre motive suficiente pentru a porni o cercetare penală.

Și eu cred că reprezentanții statului rus trebuie să analizeze cu mai multă atenție aceste documente. De exemplu, reprezentanții Procuraturii generale. Nu poți pur și simplu să treci sub tăcere și să spui că „nu este nimic nou” atunci când, pentru prima dată, apar documente care probează lanțul prin care din Rusia prin firme off-shore sunt scoși banii publici. Putem vedea acte de mituire – bani sau cadouri – pe care Putin le făcea în favoarea apropiaților și a prietenilor. Este deja cu totul alt joc, alt nivel – atunci când aveți dovezi și mărturii concrete.”

RFERL: Problema este că procurorul general al Rusiei, la fel ca și structurile de forță în general, sunt, în opinia multor experți, total subordonați lui Putin și este puțin probabil că vor instrumenta dosare împotriva lui și a prietenilor lui.

În Rusia mulți oameni s-au conformat cu corupția în schimbul ideii de a fi cetățeni ai unei puteri mari și fioroase. Dar nu e neapărat să fie așa întotdeauna…

Drew Sullivan: „Da. Crima și acoperirea crimelor la nivel de stat este un fenomen cu care ne confruntăm în mai multe țări în care lucrează Centrul nostru (OCCRP). Poți fi acuzat de crimă doar în cazul în care relațiile politice pe care le ai ți-au întors spatele. Dar totuși ceea ce am făcut este o mică fisură pe care au reușit să o producem în peretele impenetrabil construit de oamenii care fură bani. Și poate că documentele pe care le-am publicat vor convinge încă câțiva oameni dintre cei care au fost sceptici la început. Așa că acum totul e în mâinile rușilor – ei și l-au ales pe Putin ca lider, el trebuie să decidă. Poate că va mai trece ceva timp, vor apărea dovezi noi și oamenii vor decide că nu mai pot tolera un astfel de președinte. Atunci când auzi doar zvonuri, asta nu te poate determina să acționezi. Însă atunci când ai dovezi este cu totul altceva. În Rusia mulți oameni s-au conformat cu corupția în schimbul ideii de a fi cetățeni ai unei puteri mari și fioroase. Dar nu e neapărat să fie așa întotdeauna. Eu cred că, atunci când toți oamenii din Rusia vor afla în amănunt ce se întâmplă în sferele cele mai înalte ale puterii ruse, vor începe să acționeze. Dar asta este deja decizia cetățenilor Rusiei.”

XS
SM
MD
LG