Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Discuţia abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, stabilitate, justiție”


Un interviu exclusiv cu europarlamentarul român.

Europa Liberă: Cum comentaţi mai întâi posibilitatea Moldovei de a depune o cerere de aderarea la Uniunea Europeană până în 2019, termen anunţat de unul dintre liderii partidului de la guvernare, domnul Marian Lupu?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:51 0:00
Link direct

Siegfried Mureșan: „Eu am spus dintotdeauna, prioritatea în momentul de faţă trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere. Acordul de Asociere este cel mai bun mijloc de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană. Şi de pe urma implementării Acordului de Asociere există beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, la fel cum în ultimii ani, când s-a implementat ceea ce s-a agreat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pe picior de egalitate, de altfel, în materie de liberalizare a regimului de vize, regimul de vize a fost liberalizat şi cetăţenii Republicii Moldova pot călători acum liber în Uniunea Europeană. Aceasta contează pentru oameni.

O discuţie abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, nu generează stabilitate, nu duce la întărirea justiţiei, a Procuraturii, a instituţiilor anticorupţie sau de integritate. Îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor, a justiţiei, combaterea fraudei, a evaziunii fiscale poate fi făcută prin implementarea Acordului de Asociere. De aceea, eu spun foarte clar prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere. În plus, acum o eventuală discuţie despre aderare nu ar fi în folosul Republicii Moldova, fiindcă Europa însăşi nu este pregătită de extindere acum şi percepţia este că Republica Moldova nu este pregătită de aderare acum şi nu îndeplineşte condiţiile, ceea ce ştim cu toţii.

Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

De aceea recomandarea mea este: nu începeţi acum discuţii despre scrisori trimise la Bruxelles, cerere de aderare, ci implementaţi Acordul de Asociere. Fiindcă dacă peste cinci-şase ani de zile Moldova va fi mai pregătită de aderare fiindcă a implementat Acordul de Asociere, este reformată, instituţiile sunt puternice, atunci şi această discuţie despre aderare va fi mult mai uşoară şi nu va întâmpina rezistenţă la Bruxelles. Acum ar întâmpina, din păcate, rezistenţă, fiindcă Europa nu este pregătită, dar şi fiindcă se ştie că Moldova este foarte departe de aderare la acest moment.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, în Republica Moldova există suficienţi politicieni care fac jocul Moscovei, jocul lui Putin. Şi atunci să vă întreb ce ar putea face Uniunea Europeană să sprijine şi mai mult statul pe calea eurointegrării?

Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mult mai ferm în Republica Moldova. Nu ajunge să spui „Vom coopera cu orice guvern de la Chişinău”, ci Uniunea Europeană trebuie să se asigure că guvernul implementează ceea ce ne-am angajat. Şi de aceea eu propun ca Uniunea Europeană să desemneze un înalt reprezentant responsabil de Republica Moldova.

Diplomaţii europeni lucrează în momentul de faţă foarte bine la Bruxelles, la Chişinău, monitorizează situaţia, o fac foarte bine, însă la cel mai înalt nivel, la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, a înaltului reprezentant pentru politica externă acolo există pur şi simplu foarte multe crize de gestionat. Şi acele persoane nu se pot dedica doar situaţiei din Republica Moldova că au o mulţime de alte crize: Nagorno-Karabah, Crimeea.”

Europa Liberă: Dar cine ar putea fi acest reprezentant?

Siegfried Mureșan: „Eu nu mă gândesc la o persoană anume. Eu doar ştiu că între diplomaţii care îşi fac treaba foarte bine şi nivelul cel mai înalt, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de politica de vecinătate este o fractură. Şi de aceea cred că avem nevoie de o persoană care să aibă mandat şi credibilitate la Bruxelles şi credibilitate la Chişinău, la autorităţile din Republica Moldova pentru a lucra la nivel politic înalt, zi de zi, pentru a ne asigura că Republica Moldova implementează ceea ce ne-am agreat.

Diplomaţii nu au suficient mandat politic şi suficientă putere de penetrare la nivel înalt, iar nivelul înalt existent până acum, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru politica de vecinătate are pur şi simplu prea multe crize de rezolvat. Chiar am văzut în Republica Moldova în ultimele săptămâni, în perioada de instabilitate, câteodată nu e timp, câteodată trebuie acţionat zilnic şi dacă se întârzie cu câte o zi poate ne trezim cu regres în Republica Moldova.

De aceea, pentru a fi siguri că jucăm un rol mai activ, că avem putere de penetrare politică la nivel înalt cred că avem nevoie de un înalt reprezentant, o personalitate recunoscută la nivel european nu doar un tehnocrat, care să devină punctul de contact al Europei pentru Republica Moldova. Chiar şi dacă, de exemplu, partenerii noştri din Statele Unite ale Americii sună şi la Bruxelles şi vor să vorbească cu cineva responsabil de Republica Moldova să aibă cu cine vorbi.”

Europa Liberă: Nu se dublează lucrul dacă există şi delegaţia UE la Chişinău?

Siegfried Mureșan: „Nu. Delegaţia UE de la Chişinău îşi face treaba foarte bine şi sunt diplomaţi profesionişti, înţeleg situaţia foarte bine, o fac cu foarte multă dedicaţie. Însă pur şi simplu cred că pentru Bruxelles, pentru statele membre ale Uniunii Europene este nevoie de o persoană de legătură, un punct focal la un nivel înalt pentru o ţară despre care eu spun foarte clar trebuie să fie o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Domnule Mureşan, dacă se atestă că există discrepanţe între declaraţiile de intenţie ale guvernanţilor şi ceea ce se implementează în realitate într-adevăr în Republica Moldova ce se întâmplă?

Siegfried Mureșan: „În primul rând guvernanţii pierd încrederea partenerilor internaţionali. Iar încrederea pierdută nu poate fi recuperată niciodată. Partea proastă este că de suferit suferă tot oamenii dacă ţara este condusă de nişte politicieni care au pierdut încrederea lumii. Partea bună este că Uniunea Europeană are totuşi pârghii pentru a asigura că Acordul de Asociere este implementat. Însă la sfârşitul zilei împotriva unui politician iresponsabil nu ai multe modalităţi de acţionat.

Cea mai bună modalitate de a acţiona împotriva unui politician iresponsabil o au tot cetăţenii, ca la vot să nu acorde votul acelor oameni politici despre care sunt ştiu că sunt incompetenţi, că sunt nepregătiţi, că sunt suspectaţi de acte de corupţie. Deci puterea e de fapt tot la oameni, politicienii au doar atâta putere cât îi lăsăm noi să aibă asupra noastră.”

Europa Liberă:Creşterea economică din acest an va fi afectată de frauda bancară. Pe de altă parte, totuşi în Moldova contează mult asistenţa care vine din partea Uniunii Europene ca stat în imediata vecinătate. Dumneavoastră aţi spus că acum nu mai rămâne a fi o prioritate vecinătatea estică pentru mulţi actori de aici de la Bruxelles.

Siegfried Mureșan: „Pentru mine este o prioritate. Şi de aceea eu, ca raportor din partea grupul PPE pe bugetul Uniunii Europene pe anul următor în amendamentele mele am spus foarte clar: vecinătatea este că trebuie să fie o prioritate pentru Uniunea Europeană şi vreau să alocăm mai multe fonduri. De aceea, am luptat foarte mult în Parlamentul European ca la raportul privind liniile directoare pentru bugetul Uniunii Europene pe anul următor, care este primul pas pentru constituirea bugetului Uniunii Europene pe anul următor să ne asigurăm că vor fi mai mulţi bani pentru vecinătatea estică, inclusiv pentru Republica Moldova în anul următor.

Deci: eu cred că trebuie să fie o prioritate, am luptat pentru aceasta, am scris aceasta în documentele legate de buget ale Uniunii Europene, am găsit o majoritate în Parlament. Chiar dacă şi trebuie să o spun, socialiştii europeni au fost împotrivă. Socialiştii europeni nu vor să ia nicio măsură în vecinătatea estică, despre care li se pare că lezează interesele Federaţiei Ruse. Eu vreau să întărim statele din vecinătatea estică, să le acordăm mai multe fonduri europene tocmai pentru a reforma justiţia, Procuratura, instituţiile despre care vorbeam mai devreme, a îmbunătăţi infrastructura.”

Europa Liberă: Dar percepţia oamenilor din Moldova e că acordaţi această asistenţă guvernelor corupte.

Siegfried Mureșan: „Da, aveţi dreptate, adică înţeleg ce vreţi să spuneţi. De aceea banii trebuie direcţionaţi mai mult spre ONG-uri, spre mediile locale, nu spre administraţia publică care de multe ori nu este cea mai potrivită să gestioneze aceste fonduri.”

Europa Liberă: Există şanse totuşi ca Moldova să depăşească această criză?

Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană vrea ca Republica Moldova să rămână pe parcursul pro-european, de aceea s-a decis la Vilnius semnarea Acordului de Asociere, de aceea acel Acord de Asociere este implementat acum. Avem însă nevoie şi de cetăţenii Republicii Moldova care să fie activi faţă de politicieni zi de zi şi să sancţioneze toate neregulile, toate insuficienţele clasei politice.”

XS
SM
MD
LG