Guvernul german, prin vocea cancelarei Angela Merkel, a autorizat începerea procedurii judiciare împotriva unui foarte popular autorul satiric și moderator TV, Jan Böhmermann, autorul unui cuplet mult gustat ce îl are drept personaj pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Decizia a fost luată în urma cererilor oficiale, formulate la începutul săptămînii care se încheie, de către Erdogan personal, iar anterior de statul turc, pentru insultă.
La 11 aprilie, Procuratura de la Mainz a confirmat că președintele turc a depus o plîngere, iar avocatul personal al acestuia, Michael-Hubertus von Sprenger a spus că ar fi gata să meargă pînă în fața Tribunalului Suprem dacă este nevoie, deoarece liderul de la Ankara vrea personal ca Böhmermann să fie pedepsit. În baza acestei plîngeri autorul satiric ar putea fi condamnat pînă la un an închisoare.
Cancelara Angela Merkel a fost însă constrînsă să ia o decizie în urma celeilalte plîngeri oficiale, depusă de statul turc, care a invocat o veche prevedere legislativă germană ce interzice „ofensarea organelor și a reprezentanților unui stat străin”. Marțea trecută, Angela Merkel anunțase că se va consulta cu partenerii de coaliție înainte de a lua o decizie, declarînd: „Arta și aceste valori fundamentale sînt valabile indiferent de orice probleme politice pe care le discutăm cu ceilalți, inclusiv chestiunea refugiaților”. Cancelara germană adăuga: „Turcia poartă o povară extrem de grea în relație cu războiul civil sirian, dar toate acestea sînt probleme complet diferite de valorile fundamentale ale Germaniei [...] libertatea presei, cea de opinie sînt complet separate...”
În același context, la convorbirile avute cu primul ministru al Turciei, Ahmet Davutoglu, șefa guvernului german a spus că poemul lui Böhmermann „este un text deliberat ofensator” și că ea, personal, îl dezaprobă.
Comicul german, - a cărui emisiune „Neo Magazine Royale”, în care și-a recitat poemul ce evocă represiunea kurzilor și a creștinilor de către președintele Erdogan, dar face aluzie și la sexul cu animale, a fost difuzată de postul public de televiziune ZDF la 31 martie - este acum sub protecția poliției. Circa o mie de susținători ai lui Erdogan din Germania i-au intentat în ultimele zile procese și există temerea că ar putea avea loc atacuri împotriva lui. Următorul episod al emisiunii de televiziune a fost, între timp, anulat.
Cum era de așteptat și cum au prevăzut o majoritate a comentatorilor politici, reacția șefei guvernului Germaniei a declanșat un val de dezbateri contradictorii, multe din ele opuse cu fermitate atitudinii ei, considerată, pe de o parte, exagerat de conciliantă la adresa președintelui Turciei, cunoscut pentru abuzurile sale și lipsa de respect față de drepturile omului, iar pe de alta, venind în contradictoriu cu libertatea de expresie în Germania și în Occident în general.
Un analist al cotidianului Der Spiegel atrăgea atenția deja la 12 aprilie că, „dacă ea [Angela Merkel] va permite continuarea procedurii juridice, ea va pierde mai mult decît sprijinul noului bloc de alegători pe care l-a cîștigat toamna trecută: de la oponenții conservatori ai Turciei, pînă la cel din urmă din noii fani ai lui Merkel, toți vor realiza brusc amploarea ploconirii jenante în fața partenerului ei egomaniac în criza refugiaților.” Același comentator observa și că: „dacă ea va pune capăt urmăririi legale, există un risc ca insultatul Erdogan să se retragă din acordul pe tema refugiaților... O mulțime de oameni vor încerca din nou să ajungă în Europa și Germania, indiferent de riscuri. Mulți vor muri. Problematica tentativă a Angelei Merkel de a rezolva criza refugiaților se va prăbuși peste ea. În fapt, conchidea analiza din Der Spiegel, nu mai contează ce va decide în final cancelara. Ea a pierdut deja, iar un cancelar ale cărui decizii nu mai contează și-a pierdut dreptul la putere”.
Este cumva reacția pe care Angela Merkel și-a asumat-o. După anunțul că procedura legală împotriva lui Böhmermann va continua, dacă instanțele judiciare ale Germaniei o vor considera valabilă, numeroși oameni politici s-au dezis de cancelar. Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție a atacat hotărîrea Angelei Merkel, iar doi dintre miniștri SPD au dezavuat-o public. Ministrul de justiție, Heiko Maas a anunțat că ministerul său nu sprijină decizia ce autorizează procesul. Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe, a spus și el că se opune unui proces. Thomas Oppermann, șeful grupului parlamentar SPD, a scris pe Twitter „consider decizia greșită”, spunînd că legea lèse-majesté „nu se încadrează în democrația modernă”.
Condamnare fost și cuvîntul de ordine al reprezentanților formațiunii stîngiste Die Linke, un reprezentant al acesteia vorbind de „o ploconire insuportabilă” în fața „despotului turc Erdogan”, pe „cheltuiala libertății presei din Germania”. Singura formațiune care a aplaudat în mod demagogic decizia a fost partidul populist ultranaționalist Alternativa pentru Germania (AfD)...
Fapt semnificativ, decizia Angelei Merkel a fost apărată de ministrul german de interne, Thomas de Maizière, care a declarat sîmbătă dimineață cotidianului Bild - reluat de Deutsche Welle - că este important ca „problema responsabilității delictuale să fie decisă de cei în drept”, anume „nu de guvernul federal, ci de o justiție independentă”. Ministrul justiției i s-a alăturat precizînd că „Problema dacă comentariile lui Böhmermann au fost o satiră sau o defăimare va fi decisă de tribunal în conformitate cu legea și independent dacă cererea de urmărire penală estre acordată sau nu”. Heiko Maas a confirmat și anunțul marginal făcut vineri de cancelara Merkel despre intenția guvernului de a anula antica lege a defăimării. „Vrem să abolim Paragraful 103” - a postat el pe Twitter - [deoarece] „prevederile speciale referitoare la insultarea șefilor de stat străini sînt depășite de vremuri”.