Principala organizație pentru apărarea drepturilor minorităților sexuale din Moldova, Genderdoc-M, a respins criticile Mitropolitului Vladimir față de legea egalității de șanse, care ar trebui să ferească de discriminare și persoanele LGBT, printre alte minorități. Capul Mitropoliei Moldovei le-a spus miercuri deputaților într-un discurs înaintea Paștilor și de Ziua Drapelului că legea egalității de șanse ar fi o înjosire a creștinilor moldoveni. Într-un interviu cu Europa Liberă, Angela Frolov, coordonatoare de program, a spus că asemenea remarci sunt „homofobe” și sunt provocate probabil de apropiata ținere a unei noi ediții a festivalului anual LGBT în Moldova.
Angela Frolov: „Evident, declaraţia este una de ură. Evident declaraţia este una homofobă. Şi cred eu că declaraţia aceasta este făcută pentru că noi planificăm în luna mai festivalul anual, care se va numi „Moldova Pride”.
Noi acuma pregătim şi o scrisoare pentru Mitropolit şi pentru toţi reprezentanţii bisericii creştin-ortodoxe din Moldova, în numele celor 2% de persoane LGBT şi cei care îi susţin, o scrisoare de felicitare de Paşti – este o sărbătoare a lor, sărbătoare în care se slăveşte iertarea, se slăveşte dragostea faţă de oameni, unde unul dintre liderii creştinilor şi-a dat viaţa pentru oameni, pentru ca ei să fie mai buni la inimă, să se iubească – în care transmitem un mesaj de felicitare către Mitropolie cu ocazia sfintelor sărbători de Paști și le dorim multă putere pe drumul iubirii și al respectului față de oameni. Îi invităm să ia parte la festivalul nostru care va începe pe data de 10 mai cu un briefing de presă, putem să le oferim un cuvânt de salut, vom expedia o invitație specială către Preasfințitul. Cred că aceasta este. Nu am alte comentarii. Nu ştiu cât este de creştin în acest sens domnul Mitropolit, dar Dumnezeu în care crede el acela îl va judeca.”
Europa Liberă: La scurt timp după ce Mitropolitul a făcut declaraţia aceasta în Parlament, Igor Dodon a preluat-o şi a cerut includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a discutării legii egalităţilor de şanse, în speranţa că va fi un vot împotrivă. Cât de mult se tem apărătorii drepturilor LGBT în Moldova că o eventuală ascensiune a lui Dodon la putere va duce abrogarea acestei minime apărări legale a comunităţii?
Angela Frolov: „De fapt, aceasta a fost o declaraţie de PR, domnul Dodon îşi face PR pentru alegerile viitoare. El înţelegea foarte bine că nu va fi înregistrată astăzi această lege, pentru că urma să întreprindă, înainte de aceasta, câţiva paşi pentru a pune o iniţiativă legislativă pe ordinea de zi. Acesta a fost o declaraţie populistă, nimic mai mult, domnul Dodon foloseşte foarte mult populismul în lucrul său şi mai mult vorbe decât fapte. El are homofobia şi abrogarea acestei legi chiar în programul său electoral. Nimic nou, el a reacţionat aşa cum era de aşteptat să reacţioneze, posibil că de comun acord împreună cu Mitropolitul au făcut-o. Nu cred că este o lovitură serioasă sau că pot urma consecinţe serioase în urma acestei declaraţii.”
Europa Liberă: Dincolo de răbufnirile periodice ale Bisericii şi ale forţelor de stânga pro-ruse, cum să le numesc, împotriva minorităţii LGBT, din semnalele voastre, credeți că după adoptarea legii egalităţii de şanse, în ultimii ani, a crescut în societate acceptarea minorităţilor sexuale sau, dimpotrivă, asistăm la un fel de reflux?
Angela Frolov: „Acceptarea a crescut, dar ea nu este în urma acestei legi. Legea a adus doar un aşa element de frică de a discrimina. Din
În Republica Moldova aşa se lucrează: nu lucrează respectul, lucrează frica....
păcate, în Republica Moldova aşa se lucrează: nu lucrează respectul, lucrează frica. Şi deseori am auzit de la diverşi cetăţeni că: „Acum nu-i mai putem discrimina, pentru că au lege”. Sau: „Acum nu le mai putem spune nimic, pentru că au lege”. Dacă aceasta îi opreşte, dacă această frică îi opreşte pe oameni să discrimineze şi să lovească în demnitatea altora, atunci eu cred că e bine.
Dar acceptarea persoanelor LGBT de fapt a crescut şi pentru că, în primul rând, oamenii, când aud asemenea declaraţii din partea Mitropolitului sau din partea lui Dodon, oamenii nu sunt proşti şi oamenii nu se lasă chiar aşa de uşor manipulaţi cum cred unii lideri religioşi sau unii lideri politici. Mai mult, oamenii mai călătoresc, acum sunt deschise hotarele, pleacă peste hotare, unde fac cunoştinţă, observă cum trăiesc oamenii care ştiu să accepte diversitatea, se întorc aici deja cu mentalitatea schimbată. Şi organizaţia noastră nu stă pe loc. Noi avem foarte multe companii de informare şi de sensibilizare care sper eu că lucrează şi ele pas cu pas. Situaţia se schimbă, pentru că progresează societatea.”