Linkuri accesibilitate

La Deveselu, în România, este inaugurat un sistem din cadrul scutului antirachetă american: amenințările Rusiei sunt nejustificate, declară secretarul general NATO


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg inaugurează scutul antirachetă de la baza militară Deveselu, România , 12 mai 2016
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg inaugurează scutul antirachetă de la baza militară Deveselu, România , 12 mai 2016

Una din componentele sistemului american antirachetă „Aegis Ashore”este inaugurată la Deveselu, în România după aproape zece ani de la lansarea acestui proiect. La ceremonie participă premierul român Dacian Cioloș și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, precum adjunctulul ministrului american al apărării, Robert Work, relatează Agerpres.

Într-o declarație de presă, premierul Dacian Cioloș a apreciat că „participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă, decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al țării noastre atât în relația bilaterală cu Statele Unite, cât și din punctul de vedere al consolidării poziției României de aliat de încredere în cadrul NATO”.

​„Amenințările Rusiei cu privire la scutul antirachetă sunt iresponsabile și nejustificate”, a declarat la București secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Stoltenberg a reamintit că sistemul antirachetă american nu este îndreptat împotriva Rusiei. O componentă a acestui scut, amplasată pe baza militară de Deveselu, a devenit joi operațională.

„Este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre în cazul acestui sistem” a mai spus la București, Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.

​La rândul său, președintele român Klaus Iohannis a calificat situația din „vecinătatea estica a NATO” drept „volatilă” și a reamintit că România dorește „stabilirea cadrului unei prezente aliate permanente la Marea Neagra” relatează Hotnews.ro.

Iohannis a reafirmat și el că sistemul antirachetă este unul defensiv, gândit să apere Europa de amenințările din spațiul extra-european.

Scutul antiracheta este o initiativa americană, iar facilitatea din România adăpostește trei baterii cu câte opt interceptoare (proiectile fără încărcătură explozibila), precizează Hotnews.ro.

Investiția americana se ridică la 800 de milioane de dolari, iar Statele Unite și România vor ca facilitatea de la Deveselu sa intre in administrarea NATO până in luna iulie, când are loc summit-ul NATO de la Varsovia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG