Parlamentul din Sofia a aprobat organizarea, concomitent cu alegerile prezidențiale din toamna, a unui referendum despre votul uninominal, votul obligatoriu și votul electronic de la distanță, reducerea de la 240 la 120 a numărului de deputați și a subvențiilor de partid – de la 5 la 0,5 euro pentru vot primit în ultimele alegeri parlamentare, și alegerea șefilor regionalelor de poliție.
Cu numai 18 voturi împotrivă și o abținere deputații au acceptat cele 6 întrebări fără a profita de dreptul de a le redacta.
Inițiativa organizării referendumului aparține showman-ului Slavi Trifonov, autorul celei mai populare și longevive emisiuni distractive în Bulgaria – „Show-ul lui Slavi”. În decurs de 3 luni au fost colectate peste 673 000 de semnături – cu 273 000 mai mult decât cere legea.
Grupul Partidului socialist și ultranaționaliștii din „Ataka” nu au participat la vot. Cel al Partidului turc a avertizat că o parte din întrebări țin de competența unei Mari adunări naționale.
Primul ministru Borisov a spus – „întrebările sunt nu 100 ci 1000 de procente anticonstituționale”. Inițiatorul referendumului, Slavi Trifonov, a declarat că la formularea acestora au participat profesori de drept constituțional de la Universitatea sofiotă „Kliment Ohridski”. Showman-ul a dat de înțeles că va putea fonda un partid.
Reprezentanți ai partidului ABV al ex-președintelui Părvanov au cerut amendarea Constituției nu prin organizarea de referendumuri ci prin convocarea unei Mari Adunări Naționale.
La propunerea președintelui Rosen Plevneliev alegătorii au fost consultați pe data de 25 octombrie anul trecut în privința votului electronic de la distanță. 69% din participanții au sprijinit idea.
Deputații au respins acum propunerea privind reducerea la jumătate a numărului de locuri în Parlament și au avertizat că subvențiile de partid mai mici vor impulsiona corupția.
Președinta Parlamentului, Țețka Țaceva, a avertizat că împreună cu alegerile prezidențiale vor putea avea loc nu unul ci două referendumuri. Omul de afaceri Veselin Mareșki, care a devenit popular prin crearea unei rețele de benzinării cu produse petroliere ieftine, a colectat 410 000 de semnături în favoarea organizării unui referendum național având ca tema introducerea unor reglementări antimonopol pe piața carburanților, reducerea de la 240 la 100 a numărului de deputați, renunțarea la imunități și la subvenții pentru partide și liberalizarea pieței farmaceutice.