Linkuri accesibilitate

Dorin Dușciac: „Vedem acest guvern de alternativă ca o inițiativă civică și participativă”


Marșul Unirii, 27 martie, Chișinău, la 98-a aniversare a unirii Basarabiei cu România
Marșul Unirii, 27 martie, Chișinău, la 98-a aniversare a unirii Basarabiei cu România

În dialog cu premierul „guvernului de alternativă”, o inițiativă inedită pentru Moldova, lansată de un grup de tineri.

O inovaţie politică pentru Republica Moldova, un guvern de alternativă - „The Right Government” - a fost lansată recent de un grup de tineri. O traducere de sens oferită de iniţiatori ar fi „alternativa dreaptă pentru Republica Moldova”. Ce-şi propune la modul practic acest „guvern din umbră”, cât de viabilă şi ce impact poate avea o asemenea idee, dar şi materializarea ei practică? O convorbire cu Dorin Duşciac, doctor în fizică, inginer-cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomica, Saclay, Franţa, vicepreşedinte al partidului „Dreapta”, precum şi prim-ministru în cabinetul neoficial.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aşadar, domnule Duşciac, un guvern de alternativă, unul care – poate în primul rând – îşi defineşte rostul prin realizarea practică a opțiunii pentru unirea Republicii Moldova cu România, ca soluție pentru gravele disfuncționalități cu care se confruntă Republica Moldova. Un cabinet din umbră constituit din tineri cu metabolism politic, social, administrativ, am putea spune, occidental. De ce aţi considerat necesar acest – cum pare - experiment politic inedit?

Dorin Dușciac
Dorin Dușciac

Dorin Dușciac: „Într-adevăr, este un experiment inedit pentru Republica Moldova. Noi vedem acest cabinet din umbră, acest cabinet de alternativă ca o inițiativă civică și participativă. Asta înseamnă că nu este un lucru limitat la un singur partid politic, dovadă fiind faptul că jumătate din membrii care intră în componență sunt neafiliați politic. Deci este o inițiativă deschisă și participativă, asta înseamnă că întotdeauna suntem gata să examinăm, să ascultăm orice propuneri, sugestii, chiar și critici care pot parveni din partea publicului și din partea autorităților. Este necesar ca Republica Moldova să înceapă să implementeze prin societatea sa, prin partidele politice, prin societatea civilă, prin organizațiile neguvernamentale anumite deprinderi care ne vin direct din occident. Or, în occident, există astăzi în mai multe țări experiențe similare, adică cabinete din umbră care urmăresc îndeaproape viața politică și societală din aceste țări și care oferă într-adevăr o altă cale pe care și-o prezintă la momentul cuvenit, îndeosebi în cazul alegerilor.”

Europa Liberă: Luând în considerație că sunteți şi vicepreședinte al partidului „Dreapta”, formațiune extraparlamentară şi cu opțiune declarată unionistă, în ce măsură se poate spune că acest guvern de alternativă provine de la acest partid sau se regăsește pe platforma acestei entități politice?

Dorin Dușciac: „Bineînțeles, noi nu vom adopta o poziție cinică, spunând că nu are nici o legătură cu partidul nostru. Este de la sine înțeles că într-o anumită măsură, această inițiativă provine din rândul opțiunii unioniste și din rândul membrilor și simpatizanților Partidului „Dreapta”. Însă, așa cum vă spuneam, nu trebuie să facem o confuzie între Partidul „Dreapta” și acest guvern de alternativă. Aceste două entități nu se suprapun în proporție de sută la sută în nici un caz. Este mai degrabă o dovadă a deschiderii noastre ca și formațiune politică înspre includerea într-un eventual cabinet de miniștri real, care ar veni la putere, la guvernare în Republica Moldova, a persoanelor competente și foarte active în domeniul în care profesează fiecare din aceste persoane, indiferent de faptul dacă sunt sau nu afiliate unui partid politic.”

Europa Liberă: Totuși, în contextul în care o majoritate a cetățenilor Republicii Moldova par să nu susțină opțiunea unirii cu România, credeți că acest guvern de alternativă are totuși un plafon care îi limitează viabilitatea din start?

Dorin Dușciac: „Nu, din contra, noi considerăm că opțiunea unionistă este opțiunea cu adevărat de viitor pentru Republica Moldova. Aș vrea totuși să stabilim un lucru foarte clar și să punem accentele într-un mod corect. Noi suntem Partidul unionist „Dreapta”, așa cum îl indică și numele, este un partid unionist. Guvernul de alternativă își concentrează activitatea și efortul pe reedificarea Republicii Moldova. Noi suntem conștienți de faptul că pe de o parte, unirea Republicii Moldova cu România este inevitabilă, ea se va produce într-un viitor pe care noi îl sperăm mai apropiat, așa cum arată și sondajele și evenimentele de ultimă oră, dar în același timp noi ne vom concentra pe reconstrucția societății din Republica Moldova. Atunci când va veni momentul unirii, va trebui să existe un stat cu cetățeni care locuiesc în niște condiții bune, decente și care se bucură de prezentul și de viitorul lor. Anume un astfel de stat îl dorim reunit cu România. Asta este poziția noastră, iar faptul că sondajele arată că astăzi există o minoritate într-adevăr care își dorește reunificare cu România, înseamnă că trebuie să facem cât mai multe sondaje. Să nu uităm că această întrebare referitor la unire a fost introdusă în sondajele oarecum veridice abia un an în urmă.”

Europa Liberă: Aţi remarcat că ideea acestui cabinet din umbră nu ar presupune „o hârțuire a Guvernului”, ci un „exercițiu democratic de formulare a alternativei, a tot ce există astăzi”. Considerați că actuala guvernare ar putea fi chiar ispitită să ia în considerație tot ce va elabora şi va promova entuziastul grup pe care-l coordonați?

Dorin Dușciac: „Anume în asta și constă provocarea căreia îi facem față. Este de datoria noastră și este în interesul nostru să formulăm niște propuneri atât de interesante, să formulăm o critică de o manieră atât de inteligentă, încât acest lucru să nu poată să nu fie observat, inclusiv de către guvernul Republicii Moldova. Noi suntem o echipă de persoane tinere, școlite în occident și venim în spațiul public din Republica Moldova cu această experiență, inclusiv politică, inclusiv de acțiune civică, pe care o avem acolo unde am învățat, acolo unde lucrăm în prezent. Inclusiv prin asta noi suntem originali. Da, noi ne dorim să fim o platformă alternativă, dar în același timp suntem foarte deschiși pentru un dialog, suntem foarte deschiși chiar pentru a oferi din experiența noastră actualului guvern, fiindcă noi știm și considerăm că avem ce să oferim.”

Europa Liberă: Cum ați răspunde la sugestia că este, pur și simplu, un proiect PR pentru a mări vizibilitatea unui nou partid de opoziție?

Dorin Dușciac: „Eu nu cred că este pur și simplu un proiect de PR și anume din considerentul că în afară de formă, noi oferim în primul rând conținut. La prima ședință a guvernului din umbră care a avut loc sâmbăta trecută, la data de 21 mai, la Chișinău noi am prezentat un vast program alternativ de guvernare pentru Republica Moldova, care conține peste 560 de propuneri structurate în 21 de capitole. Nu sunt niște propuneri arbitrare, nu sunt niște propuneri care nu își au o anumită fundamentare, nu sunt niște propuneri care derivă dintr-o simplă compilare a mai multor programe de guvernare din Republica Moldova sau din alte țări din occident. Sunt niște propuneri care au fost formulate pe parcursul ultimelor luni, au fost discutate, dezbătute în cadrul grupului nostru și tot ce am făcut acum a fost să oferim acest rezultat al muncii noastre societății, să o punem pe masa decidenților, să o punem pe masa societății civile și a persoanelor interesate, astfel încât acest program să fie analizat, discutat și eventual îmbunătățit. Cu alte cuvinte, noi nu ne bazăm doar pe ideea că trebuie să ne promovăm imaginea. Bineînțeles că dacă în urma acțiunilor noastre va exista o creștere a vizibilității, noi nu ne vom împotrivi. Însă scopul principal este să oferim în primul rând un conținut care să fie serios, care să fie cu adevărat de alternativă și care să demonstreze că în Republica Moldova este posibilă edificarea unei noi clase politice.”

Europa Liberă: Structura guvernului reflectă şi ea o optică deosebită, alta decât cele obișnuite, asupra problemelor şi soluțiilor pentru societatea Republicii Moldova. În același timp, vârsta medie a acestui guvern de alternativă este de 32 de ani. Vârsta medie a celora care se vor poziţiona ca adversari ai alternativei pe care v-o însuşiţi ar fi mai mare. Credeţi că există şi un aspect al luptei dintre generaţii în Republica Moldova?

Dorin Dușciac: „Noi nu vrem să optăm pentru luptă, contrapunere, pentru antagonizarea diferitor pături sociale sau a generațiilor. Da, vârsta medie este una foarte și foarte scăzută – 32 de ani. Pentru noi, schimbarea va fi produsă de generația tânără și astea nu sunt doar cuvinte pe care le spunem, lozinci sau declarații. Este o realitate în care noi credem cu adevărat. Și faptul că am mizat foarte mult pe tinerii școliți în occident atunci când am constituit acest cabinet de alternativă, înseamnă că pentru noi generația tânără și rolul ei în schimbarea societății nu sunt doar vorbe goale. Scopul nostru nu este să punem pe baricade diferite tineretul, împotriva generației mai cu experiență. Bineînțeles că vom fi mai puțin înțeleși de cei care nu acceptă astfel de practici democratice și care nu au o gândire foarte deschisă, și asta este indiferent de vârsta pe care o au. Statistic vorbind, da, probabil cei care sunt la o vârstă mai înaintată, vor avea mai puțină deschidere comparativ cu tinerii, care sunt astăzi conectați la rețelele de socializare, la internet în general și care sunt impregnați de aceste practici democratice și libere din lumea occidentală.”

Europa Liberă: În lista celor 12 membri ai cabinetului- doar trei doamne, e o întâmplare?

Dorin Dușciac: „Sunt cinci, din păcate încă site-ul nu a fost actualizat până la capăt, iar la ședința din 21 mai două au lipsit din motive reale. Una dintre ele este actualmente stagiară în Brazilia, iar altă domnișoară este stagiară în Georgia.”

XS
SM
MD
LG