Linkuri accesibilitate

Judecătoarea Domnica Manole – cercetată penal pentru autorizarea referendumului Platformei DA


Mai mulţi judecătorii s-au solidarizat cu magistrata şi au acuzat Procuratura că şi-ar fi „asumat un atentat fără precedent la independenţa justiţiei”.

Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole va fi urmărită penal din cauza hotărârii adoptate luna trecută prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul cerut de platforma DA privind alegerea preşedintelui ţării prin vot popular. La finele lunii aprilie, decizia judecătoarei Manole a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie ca fiind „ilegală”. În baza acestei hotărâri, Procuratura generală a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii avizul pentru urmărirea penală a magistratei, cerere ce a fost satisfăcută în această dimineaţă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Magistrata Domnica Manole a devenit protagonista nr.1 a ştirilor după ce a dat câştig de cauză Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” în dosarul privind iniţierea referendumului de alegere directă a şefului statului. Atunci, hotărârea din 14 aprilie a fost calificată de membrii Platformei drept o „excepţie”. Ulterior, însă, PDA a pierdut dosarul la Curtea Supremă de Justiţie.

Astăzi, într-o şedinţă cu uşile închise, Consiliul Superior al Magistraturii, ce reprezintă breasla judecătorească, a dat undă verde sesizării semnate de Procurorul General interimar Eduard Harunjen, care a cerut cercetarea penală a magistratei pentru decizia pe contrasens, după hotărârea primei instanţe ce dăduse câştig de cauza Comisiei Electorale Centrale. Procurorii îi incriminează emiterea unei decizii „ilegale” ce a produs „rezonanţă negativă în societate”. În faţa presei, judecătoarea Domnica Manole şi-a exprimat dezamăgirea faţă de hotărârea luată de CSM:

Domnica Manole, după ședința CSM
Domnica Manole, după ședința CSM

„Eu, totuşi, doream să cred că Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne garantul independenţei puterii judecătoreşti, dar, cu regret, hotărârea de astăzi a demonstrat inversul. (…) Eu nu am făcut nimic altceva decât să aplic legea în conformitate cu conştiinţa mea, cum am considerat eu că este corect”.

Mai mulţi judecători de la Curtea de Apel Chişinău s-au solidarizat cu magistrata Domnica Manole şi într-un demers public au acuzat Procuratura Generală că şi-ar fi „asumat un atentat fără precedent la independenţa justiţiei contrar standardelor internaţionale”. De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale ce veghează actul justiţiei în Republica Moldova. Reproşul de bază al ONG-iştilor este că sesizarea semnată de Procurorul General interimar lasă loc de interpretări. Or, spune avocatul Veaceslav Ţurcan, preşedintele unei entitaţi non-guvernamentale numite Ambasada pentru Drepturile Omului, sesizarea Procuraturii Generale poate fi catalogată, în lipsa unei motivări temeinice, drept o încercare de intimidare a judecătoarei:

Veaceslav Ţurcan
Veaceslav Ţurcan

„În acest caz noi am solicitat Procuraturii Generale să fie mai clară în privinţa alegațiilor procuraturii, prin ce anume se confirmă temeinicia adresării lor şi să fie mai clară Procuratura nu doar în acest caz. Este foarte periculos când judecătorii nu are importanţă dacă au încălcat ei legea sau nu sunt traşi la răspundere penală în condiţii de suspiciuni şi semne de întrebare, când pot fi puse la îndoială deciziile luate de aceşti judecători.”

Avocatul Veaceslav Ţurcan crede că suspiciunile privind eventuale interese politice ce ar sta în spatele urmăririi penale a Domnicai Manole nu ar fi lipsite de temei. Pe de altă parte, continuă el, magistrata ar fi victima inacţiunii breslei judecătoreşti care de-a lungul anilor a evitat să se „purifice” din interior:

„Şansa care a fost oferită pentru judecătorii din Moldova ei nu au folosit-o, spre deosebire, de exemplu, de judecătorii din România. Ei s-au implicat prin diferite asociaţii neguvernamentale. Însuşi judecătorii au contribuit foarte mult pentru a scoate la iveală problemele din interiorul sistemului. Astfel de acţiuni din partea judecătorilor din Republica Moldova eu nu am văzut, cu părere de rău. De fapt, a fost o şansă ce a fost omisă de către ei, iar acum suportă consecinţele”.

Ajunsă în centrul atentiei, judecătoarea Domnica Manole, este supusă unei radiografii masive. Unele instituţii de presă şi-au amintit că în ultimii ani, numele judecătoarei a figurat în mai multe investigaţii de presă. În 2013 publicaţia „Ziarul de Gardă” a scris că magistrata Domnica Manole deţine 11 automobile, o parte dintre acestea fiind date în arendă unor companii de taxi. Iar în 2009, ea a fost suprinsă de postul de televiziune Pro TV în timp ce discuta cu Eduard Muşuc, pe atunci preşedinte al Consiliului municipal Chişinău, căruia îi oferea sfaturi în privinţa unui proces în care era implicat politicianul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG