Instaurarea noului guvern, instituirea moratoriul asupra controlului de stat și desemnarea unui nou Guvernator al Băncii Naționale au stabilizat climatul de afaceri moldovenesc. Aceasta a fost una dintre concluziile unui barometru publicat astăzi, în care s-a vorbit despre climatul antreprenorial din Republica Moldova.
Este a treia ediție a raportului, realizat de Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova, Asociația obștească „Colaborare Economică Moldo-Germană” și compania de consultanță Magenta.
Experții spun că mediul de afaceri tratează cu prudență ameliorarea ce s-a produs, ceea ce este de înțeles după extrem de dificilele condiții de la sfârșitul anului trecut, când a fost raportată cea mai proastă situație în mediul local de afaceri de când se fac măsurări.
Administratorul Asociației Obștești „Colaborare Economică Moldo-Germană” Gerhard Ohrband, consideră că transparența ar fi de mare folos pentru toată lumea:
„Există diferite țări în Europa de Est care acum sunt gata să-i depășească pe cei din Vest. E vorba de Estonia, Lituania, Cehia, Polonia și sunt țări care au introdus reforme de economie de piață liberă și sunt lucruri foarte simple. Micșorarea impozitelor, reducerea birocrației în diferiți parametri, asta s-a soldat acolo cu un mare succes. Un deziderat ar fi că trebuie să fie duse discuții despre politica economică în plan public, cum este poate și în alte țări. După părerea noastră, aici, în Republica Moldova, această dezbatere publică despre diferiți vectori de dezvoltare economică lipsește. Sunt mai multe dezbateri de ordin geopolitic, dacă vrem în Vest sau Est. Nu are loc această discuție despre modelele principale ale economiei.”
Datele pentru acest barometru au fost colectate de la peste 600 de companii active din Republica Moldova. Pe piața locală, cel mai confortabil se simt întreprinderile străine și cele din sectorul agricol. Tot managerii acestora sunt și angajatori activi. Acest indicator urmează să crească, mai ales în agricultură și producere.
Contrar așteptărilor, profiturile companiilor au fost în scădere în primul trimestru. Majoritatea oamenilor de afaceri nu-și pierd speranța.
Fluctuațiile leului și instabilitatea politică au afectat mai ales businessul mic și cel orientat spre export, ultimul fiind mai prudent în așteptările sale.
Consultantul senior de la Magenta Consulting, Andrei Ciobanu:
„Investițiile care au fost făcute în trimestrul trecut au fost aproape zero, ceea ce înseamnă că există încă o nesiguranță în a crește businessurile, mai ales la întreprinderile mici, care foarte mult depind de toate variabilele care influențează climatul de afaceri.”
Experții insistă că încrederea din partea mediului de afaceri poate fi restabilită doar prin relansarea dialogurilor pentru finanțările din partea FMI și UE, în caz contrar un al doilea an de criză ar putea fi fatal pentru o bună parte din antreprenori.