Informația că Bulgaria a fost condamnată la Tribunalul de arbitraj de la Paris să plătească Moscovei 620 milioane euro despăgubiri, care includ și cheltuielile judiciare, a fost primită cu sentimente contradictorii la Sofia.
Primul ministru Boiko Borisov a declarat că Bulgaria nu pierde nimic pentru că în schimbul banilor va primi un reactor de 1000 MW cu toate echipamentele suplimentare și un al doilea, realizat în proporție de 70%. Rușii au cerut o compensație de două ori mai mare, dar judecătorii au recunoscut numai cheltuielile făcute cu fabricarea echipamentelor, fără penalități.
Reprezentanți ai opoziției au atras atenția asupra faptului că orice zi de întârziere la plata banilor va fi penalizată cu 167 000 de euro.
Proiectul nuclear „Belene” a fost oprit de primul guvern Borisov, în urma unor dispute financiare complicate. Între timp însă rușii au produs o parte din echipamente.
Acum vor urma tratative cu compania „Atomstroiexport” la care va fi decisă soarta echipamentelor produse. Primul reactor va putea fi montat în Bulgaria sau vândut unei terțe țări. Borisov a cerut partidelor care mențin legături bune cu Moscova să ajute la găsirea soluției optime pentru țara.
În cazul vânzării reactoarelor, le poate cumpăra numai „Rosatom” pentru a le monta în centrale care se construiesc acum în Iran, India și Iordania.
Se aud voci în favoarea continuării proiectului „Belene” sau a instalării unui al 7-lea bloc energetic la centrala de la Kozlodui. Aceasta însă sub forma de investiții private fără garanții de stat, avertizează experții. Centrala de la Belene cu două reactoare a câte 1000 de MW va putea costa 10,5 miliarde de euro.
Foștii comuniști au cerut reluarea proiectului și demisia guvernului Borisov. Primul ministrul a contraatacat, acuzându-l pe ex-premierul socialist Serghei Stanișev că a lansat proiectul fără a asigura investițiile necesare.
Între timp, președintele concernului „Lukoil” Vaghit Alekperov a anunțat că vor putea fi vândute rafinăriile în 4 țări europene, printre care Bulgaria și România. „Neftochim” Burgas este compania cu cele mai mari venituri din Bulgaria – 2,7 miliarde euro în 2015. Ca urmare a investițiilor făcute însă concernul practic nu plătește taxe.