Ministrul de externe al Germaniei a criticat exercițiile militare ale NATO în Europa de Est și s-a pronunțat pentru reducerea treptată a sancțiunilor europene împotriva Rusiei dacă se fac progrese substanțiale în procesul de pace din Ucraina. Aceste declarații ale lui Frank-Walter Steinmeier apărute duminică în presa germană sunt cele mai limpezi indicii ale diviziunilor din sânul coaliției guvernamentale de la Berlin în privința politicii față de Rusia.
„Sancțiunile nu sunt un scop în sine, ci trebuie mai degrabă să încurajeze o schimbare de comportament”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, explicând că sancțiunile trebuie relaxate în funcție de progrese.
„Atitudinea totul sau nimic, chiar dacă sună bine, nu funcționează”, a mai spus Steinmeier. „Trebuie totuși să avem posibilitatea să reflectăm în comun dacă dorim să găsim soluții în alte conflicte mari”, a mai spus ministrul german de externe, într-o aluzie la rolul Rusiei în încercările de rezolvare a crizei din Siria.
El a făcut declarațiile într-un interviu cu rețeaua de publicații locale, Redaktions Netzwerk Deutschland, după ce Uniunea Europeană a decis vinerea trecută să prelungească până la mijlocul anului 2017 interdicția afacerilor cu întreprinderi din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia.
Statele Unite au sprijinit măsura și au încurajat Uniunea Europeană să extindă și celelalte sancțiuni, mult mai ample, impuse Rusiei pentru rolul jucat în conflictul din estul Ucrainei. O decizie urmează a fi luată de Uniunea Europeană săptămâna aceasta.
La Berlin, Partidul Social Democrat al lui Steinmeier promovează o linie mai conciliantă față de Rusia decât partenerii de coaliție creștin-democrați în frunte cu Angela Merkel. Cancelara germană a spus mereu că sancțiunile vor fi ridicate numai dacă Rusia își îndeplinește pe deplin, nu doar parțial, angajamentele asumare prin acordurile de pace de la Minsk, la medierea cărora ea a jucat un rol central, în februarie 2015.
Acordurile de la Minsk prevăd între altele oprirea totală a luptelor între forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia în Donbass, precum și o serie de alți pași, între care asigurarea controlului ucrainean la granița cu Rusia.
Într-un alt interviu, publicat duminică de tabloidului german Bild am Sonntag, ministrul Steinmeier a criticat decizia NATO să organizeze manevre militare în estul Europei și a avertizat că acestea pot amplifica tensiunile cu Rusia.
„Ceea ce trebuie evitat actualmente este inflamarea situației prin strigăte războinice și zângănit de arme”, a spus Steinmeier. „Cei care cred că defilarea simbolică a tancurilor la granița estică a alianței aduce mai multă securitate, se înșală”, a mai spus oficialul german.
El nu a precizat la ce manevre se referă, dar NATO tocmai a încheiat un exercițiu militar amplu de zece zile în Polonia la care au participat aproximativ 30 de mii de militari din peste 20 de țări NATO, inclusiv Germania.
Germania a susținut tot luna aceasta planuri trasate împreună cu Statele Unite și Marea Britanie de creare a unei noi forțe NATO la granițele Rusiei. Cu câteva săptămâni înainte de summit-ul NATO de la Varșovia, de pe 8 iulie, cele trei țări au anunțat că vor conduce fiecare câte un batalion NATO care vor fi trimise de anul viitor în Țările Baltice și Polonia. Un alt batalion mixt sub comandă românească ar urma să fie staționat în România.
Declarațiile lui Steinmeier au atras critici severe din partea conaționalei sale, Rebecca Harms, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul European. Ea a spus că declarațiile ministrului de externe trimit un „semnal iresponsabil” Moscovei, în vreme ce Rusia refuză în continuare să sprijine eforturile de aplanare a crizei din Ucraina.
Președintele Comisiei de relații externe din Parlamentul European, Elmar Brok, un aliat apropiat al Angelei Merkel, a declarat cotidianului german Neue Osnabruecker Zeitung, sâmbătă, că Uniunea Europeană va extinde fără îndoială sancțiunile împotriva Rusiei.