„Imigranți ilegali se strecoară prin ușa din spate a Europei în Marea Britanie” este titlul unui articol apărut astăzi în cotidianul britanic „The Times”, semnat de Katerina Kravtsova, și potrivit căruia o bandă criminală ar furniza contra sumei de o mie de lire sterline cetățenia română, și implicit pașapoarte, celor doritori să emigreze în Marea Britanie.
Potrivit unei anchete desfășurate de ziariștii cotidianului britanic, banda criminală își face reclamă printr-un anunț publicat într-un ziar de limbă rusă la Londra. O jurnalistă de la „Times” și-a văzut cererea aprobată un an după ce a răspuns la anunțul din ziarul londonez. Șeful bandei, Oleg Grișko, care recrutează clienții, ar fi capabil să proceseze pînă la zece cereri într-o singură dimineață, iar complicele lui de la Londra ar fi spus că mii de persoane din alte țări ar fi obținut naționalitatea română după ce au plătit suma cerută.
Grigori Volkov, un om de afaceri care operează dintr-un oraș de graniță din România, a explicat cum a obținut el cetățenia pe baza unor acte false, care au inclus un certificat de naștere și altele de căsătorie și de moarte. El ar exploata o lege menită să ajute descendenții unor familii care susțin că au trăit în „România Mare”, înainte ca aceasta să fie dezmembrată de Hitler și Stalin în cel de-al Doilea Război Mondial. Ca rezultat al acestei legi, din 2010 încoace, peste 559 de mii de persoane ar fi obținut cetățenia română, iar marea lor majoritate nu trăiesc astăzi în R. Moldova.
Cei care au făcut ancheta de la ziarul Times susțin că au dovezi despre abuzuri făcute de ruși, ucraineni și alții din fostele republici sovietice, care ar poza drept cetățeni români pentru a lucra în țările Uniunii Europene. În Marea Britanie, numărul celor cu cetățenie română cărora li s-a dat drept de lucru după ridicarea restricțiilor în 2014, s-ar ridica la 350 de mii.
În cadrul bandei criminale, unul din personajele cheie ar fi Ivan Crudu, șofer. El ar întîlni clienții la aeroportul din București, s-ar asigura că documentele falsificate sînt în ordine și i-ar conduce la o filială a Ministerului de justiție din Galați. Grigori Volkov pretinde că ar avea contacte în agențiile guvernamentale, care îl ajută în acțiunea sa, și că, dat fiind că în cursul celui de-al Doilea Răboi Mondial numeroase arhive au fost distruse, ar fi imposibil pentru autorități să verifice autenticitatea actelor. Conexiunea lui în Marea Britanie, Oleg Grișko, susține că ar fi aranjat pentru mii de persoane să obțină naționalitatea română.
Ziarista de la Times, care nu are nici o relație cu România, i-a fost prezentată lui Volkov de către Oleg Grișko, de profesie muncitor în construcții. Grișko, în vîrstă de 35 de ani, ar fi spus că el și Volkov sînt originari din același oraș din Moldova și că falsifică acte de ani de zile. Grișko a descris activitatea sa drept „aproape legală” și pretinde că singurii amatori de cetățenie și pașaport pe care nu a reușit să-i ajute ar fi fost un om politic rus și soția lui care au refuzat să învețe cele cîteva cuvinte românești necesare trecerii ceremoniei oficiale de acordare a cetățeniei.
Deși România ar fi introdus mai recent teste de limbă mai stricte, într-o încercare de a restrînge abuzurile față de lege, Oleg Grișko afirmă că examenele pot fi evitate prin plata suplimentară a unui bacșiș de 2500 de euro dat unui funcționar consular corupt. El i-a făcut cunoștință ziaristei cu Nadejda Valeva, o ucraineancă trăind la Londra, al cărui frate i-ar fi folosit serviciile pentru a obține cetățenia română. Aceasta i-a spus: „[Banda] are contacte în ambasade, la arhive. De aceea le este ușor să acționeze.”
Concluzia ziariștilor de la „Times” nu este greu de întrevăzut: „ancheta aruncă o rază de lumină asupra activităților bandelor criminale din Europa de Est și a relațiilor lor cu România, una din țările cele mai corupte din Uniunea Europeană”.