Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Noi alegătorii, cei care venim cu buletinul de vot, aducem schimbarea, prin votul nostru”


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Interviul dimineții cu fostul președinte, reales în Comisia Electorală Centrală.

După aproape patru luni de la expirarea mandatului vechii Comisii Electorale Centrale, Parlamentul a reușit în sfârșit să aprobe o altă componență care va organiza alegerile prezidențiale din toamnă. Unul din nouă locuri în comisie i-a revenit celui care a condus-o în ultimii ani - Iurie Ciocan - doar că de această dată acesta a fost nominalizat de PD, nu de PLDM. De ce a durat totuși atât de mult? Și despre ce vorbește această întârziere?

Explicațiile lui Iurie Ciocan, care este invitatul nostru matinal:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Ciocan, PD-ului i-au luat tocmai patru luni ca să se decidă să vă înainteze pe Dvs. într-o comisie în care ați activat în ultimii 14 ani și în care ultima dată ați fost nominalizat de PLDM dacă nu greșesc? Chiar să fie acest proces atât de dificil ca să dureze atât de mult?

Iurie Ciocan: „De mai multe ori am zis că pentru mine cel puțin este neînțeleasă logică politicienilor și nu doar în Moldova. Din punctul meu de vedere ei au o altfel de mentalitate față de noi ceilalți care nu suntem politicieni. Nu știu, nu am o explicație de ce a durat atât de mult. Pentru mine personal a durat prea mult și mi-a lăsat un spațiu suficient pentru a-mi crea alte planuri decât administrația electorală pentru viitorii ani.”

Europa Liberă: Ați acceptat totuși această numire?

Iurie Ciocan: „Accepțiunea s-a limitat doar la calitate de membru.”

Europa Liberă: Aţi purtat negocieri dificile înainte de numire?

Iurie Ciocan: „Nu au fost negocieri. Mi s-a propus să continui și să transfer precedenta experiență acumulată în calitate de component a Comisiei Electorale Centrale pentru actualii colegi, ceea ce am și acceptat, doar cum am remarcat din start că nu mai pot ocupa funcția permanent.”

Europa Liberă: De ce?

Iurie Ciocan: „Pentru că între timp ca un părinte, ca un soț responsabil mi-am găsit și alte angajamente care îmi permit să-mi câștig existența.”

Europa Liberă: O să ocupați funcția aceasta cumulativ?

Iurie Ciocan: „Calitatea de membru a Comisiei Electorale Centrale nu are statut permanent. Eu voi fi angajat doar în perioadele electorale și pentru ședințe între perioadele electorale, dar în rest mă voi ocupa de alte activități.”

Europa Liberă: Care să fi fost totuși motivul, îl intuiți probabil, din care PD să fi ezitat să vă înainteze de la bun început?

Iurie Ciocan: „Nu am o explicație clară. Probabil că așa s-a creat anturajul, opinia publica, atmosfera în jur - toate cred că au adus contribuția sa, dar nu există rău fără bine. În cazul dat pentru mine vine o schimbare și cred că e timpul oportun să fac acest lucru.”

Europa Liberă: S-a tot vorbit, dle Ciocan, în jurul ideii alegerii unui reprezentant al opoziţiei în fruntea Comisiei Electorale Centrale. Formula politică rămasă în vigoare, însă, din care opt din nouă membri sunt avansaţi în Comisia de partidele parlamentare, pe principiul proporţionalităţii, şi unul de către preşedinte, această formulă face practic imposibil acest lucru, nu-i aşa?

Iurie Ciocan: „Pentru mine este la fel de nociv să partajez instituția fie opoziției, cum se vorbește acum, fie puterii. Deci, pentru mine e semnul egal între aceste situații pentru că ele înseamnă partajarea politică a unui organ apolitic, ceea ce nu este corect ca principiu. De multe ori am zis acest lucru, trebuie lăsat meseriașii să-și facă treaba în baza profesiei sale și în baza cunoștințelor și experienței sale.”

Europa Liberă: Dar această formulă este una politică și trebuie să spunem lucrurilor pe nume.

Iurie Ciocan: „Este una politică, dar ea este agreată în plan internațional. Dacă vedeți experiența altor state când există Comisii Electorale Centrale ca instituții separate, ele cam peste tot îs formate pe criterii de reprezentarea partidelor politice și acest instrument este agreat și de Consiliul Europei.”

Europa Liberă: Dar mai sunt și alte formule.

Iurie Ciocan: „Sunt alte formule unde Guvernul organizează alegerile prin intermediul Ministerului de Interne, formule prin care ar veni reprezentanții ONG-urilor, societății civile să facă alegeri - nu există nicăieri în lume. La noi nu știu de ce așa de mult se pedalează pe acest subiect. Societatea civilă are misiunea să monitorizeze, să facă misiuni de observare a alegerilor, să monitorizeze activitatea unui organ a statului în perioada de între alegeri, de exemplu, dacă vorbim de Comisia Electorală Centrală.”

Europa Liberă: Totuși întrebarea principială, dle Ciocan, este dacă poate o astfel de structură creată pe baza acestei formule să se numească independentă și autonomă și dacă nu răspunde la telefonul politicienilor care au numit?

Iurie Ciocan: „În baza propriei mele experiențe de 14 ani vă spun că se poate.”

Europa Liberă: Să vă credem pe cuvânt.

Iurie Ciocan: „Eu am muncit așa. Eu nu am răspuns la telefoane, nu am îndeplinit comenzi politice nici eu și nici colegii mei nu au făcut acest lucru. Și, în condițiile date chiar vă demonstrez că se poate.”

Europa Liberă: Să vorbim despre câteva scandaluri care s-au perindat pe perioada mandatului Dvs. Mai întâi, Partidul Nostru al lui Renato Usatâi scos din cursa electorală de CEC chiar înainte de scrutinul parlamentar din 2014. O acțiune care a fost văzută în mod diferit, dar încălcările pe care le-a invocat atunci CEC nu au fost niciodată demonstrate, nu-i așa?

Iurie Ciocan: „Nu, nu e așa. Încălcările au fost probate în fața instanței de judecata. Mai mult ca atât, din ce îmi amintesc eu acum, a fost unicul și primul proces în Republica Moldova, proces judiciar transmis sută la sută online pe internet și la prima instanță și la Curtea de Apel. Toți care au dorit au putut să vadă cum derulează acest proces în fața instanței, ce au invocat juriștii CEC-ului, ce a invocat partea apărării, deci toate aceste lucruri au fost făcute deschis și transparent. Faptul că a fost exclus un concurent electoral se pare a fi unul absolut normal în cazul unui stat de drept, atunci când se încalcă legea pedeapsa este inevitabilă.”

Europa Liberă: Și a suportat și sancțiuni respectivul partid?

Iurie Ciocan: „Exact, a fost aplicată prin hotărârea definitivă a instanței de judecată o amendă de 8 milioane de lei și exclus din cursa electorală.”

Europa Liberă: Aveți știință a fost plătită această amendă?

Iurie Ciocan: „Scuzați-mă, dar nu am urmărit executarea hotărârii judecătorești, nu este misiunea noastră.”

Europa Liberă: V-aţi confruntat de asemenea de-a lungul mandatului cu critici din afară, dar şi din interiorul comisiei. Stefan Urâtu, de exemplu, adjunctul Dvs. v-a acuzat pe Dvs. după alegerile locale că ați fi fraudat alegerile.

Iurie Ciocan: „Am auzit aceste palegații, nu sunt acuzații, pentru că acuzațiile au un pic alt statut. S-a autosesizat Procuratura în unele declarații, în altele dânsul a înaintat la Procuratura, deci am mers și am dat peste tot depoziții. Din câte cunosc eu practic dosare nu există, ele sunt toate clasate.”

Europa Liberă: De ce Stefan Urâtu a ajuns să vă acuze de așa ceva?

Iurie Ciocan: „Există oameni ocazionali în orice sistem. Revin la ceea ce am spus la început, profesioniștii trebuie lăsați în pace să-și facă meseria. Persoane care nici nu au aveau capacitatea necesară de a ajunge în cadrul Comisiei Electorale Centrale, atunci când au ajuns pe parcursul la patru ani și jumătate de mandat s-au simțit bine, mersi și alte probleme nu au fost observate. În ultima jumătate de an de mandat a apărut un activism masiv care o să vedeți că o să finalizeze cu apariția în spațiul public ca și politician, ceea ce ține de profesionalismul fiecăruia.”

Europa Liberă: Încă un aspect, v-ați confruntat și cu anumite critici venite din partea unor experți. Victor Ciobanu, de exemplu, de la Ziarul Național, afirma într-o serie de articole că, de fapt, cifra oficială a alegătorilor din Registrul de alegători este neverosimilă și este umflată și sugera că ar fi umflată tocmai de CEC.

Iurie Ciocan: „Am avut o discuției în cadrul Comisiei Electorale Centrale cu dl Ciobanu, chiar personal l-am invitat să discutăm această problemă. Constatarea mea este una simplă, dumnealui își face calculele pe baza cetățenilor reali care sunt în Republica Moldova. Noi, Comisia Electorală Centrală avem obligația legală să-i înscriem în listele electorale pe toți cetățenii Republicii Moldova, chiar și cei plecați peste hotare la muncă, la studii, ei sunt înscriși în lista electorală atâta timp cât își păstrează înregistrarea domiciliului în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Asta umflă cumva listele sau nu sunteți cu de acord cu asta?

Iurie Ciocan: „Nu sunt de acord cu termenul umflă. Listele astăzi ca niciodată reflectă starea reală a cetățenilor din Republica Moldova. Noi astăzi în Registrul alegătorilor avem trei milioane și peste 200 de mii de cetățeni, ceea ce constituie și cetățenii din partea dreapta a Nistrului, și din partea stângă a Nistrului. O bună parte din ei sunt plecați peste hotare și acest lucru este cunoscut de toți, dar noi nu-i putem exclude din lista electorală. Ei sunt înscriși ca și cetățeni și statul în aceste condiții le garantează dreptul de a merge la votare. Că vin ori nu vin deja este dreptul lor.”

Europa Liberă: Dar vin? Pentru că întrebarea asta ar fi, dacă nu cumva cineva se folosește de numele lor ca să bage buletine electorale în favoarea cui trebuie?

Iurie Ciocan: „Eu cunosc sistemul cum funcționează și cu toată responsabilitatea vă declar că nu se fac asemenea lucruri. Pentru că în primul rând, organele electorale sunt foarte activ monitorizate, membrii organelor electorale iarăși sunt delegați fie de administrarea publică locală, fie de partidele parlamentare care unii pe alții se monitorizează. Evidența și a buletinelor, și a proceselor verbale și a urnelor, cabinelor este una foarte și foarte strictă. Deci, nu cred că există vreo șansă ca cineva să comite asemenea infracțiuni. Până în prezent cel puțin nu a fost probat niciun singur fapt de asemenea gen. Dar atâta timp cât se discută în societate noi trebuie să venim cu explicații și cu mai multă transparență.”

Europa Liberă: Exact de asta și adresez aceste întrebări pentru că suntem în pragul unui scrutin și ar fi bine să le clarificăm.

Iurie Ciocan: „Eu sunt ferm convins că pentru un organ electoral transparența este arma principală. Ceea ce am făcut la CEC este că noi întotdeauna am muncit foarte transparent. Toate ședințele online, toate dezbaterile așa cum sunt ele plăcute, neplăcute toate s-au făcut online, niciodată nu s-a încercat mușamalizarea la careva deficiențe care au apărut, toate au fost discutate public, prezentate, explicate așa cum sunt ele.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, vreau să vă pun o întrebare mai neobișnuită, Dvs. ați fost multă vreme președinte al CEC-ului și vreau să vă întreb Dvs. ați simțit ca cetățean și ca președinte al CEC-ului că alegerile, acest fenomen schimbă cumva, transformă societatea moldovenească că ele aduc mai mult decât o simplă schimbare de chipuri în eșaloanele puterii?

Iurie Ciocan: „În cariera mea în organele electorale de trei ori s-a schimbat puterea într-un stat, ceea ce demonstrează încă odată că Republica Moldova este o democrație electorală în care puterea se schimbă în urma alegerilor. Sigur cred că sunt schimbări și aceste schimbări au fost văzute de toți de noi și în anul 2005 și anul 2009, și în anul 2010 și în anul 2014 de fiecare dată după alegerile parlamentare configurația s-a schimbat mai mult ori mai puțin. Eu cred în schimbare în urma alegerilor și anume așa trebuie să se exercite schimbarea. Noi alegătorii, cei care venim cu buletinul de vot, prin votul nostru aducem această schimbare.”

XS
SM
MD
LG