Europarlamentarul român de centru-dreapta Traian Ungureanu, colaborator frecvent al postului nostru de radio, s-a aflat în ziua referendumului la Londra. Mircea Țicudean i-a solicitat un interviu telefonic vineri dimineață, întrebându-l mai întâi care este atmosfera în capitala britanică după ce britanicii au votat să iasă din UE.
Traian Ungureanu: „Toată lumea începe să se dezmeticească. Şi vom vedea în ce poziţie aterizează instituţiile, cei care s-au pronunţat până acum, şi Uniunea Europeană, după acest rezultat, în care nimeni nu a vrut să creadă şi împotriva căruia au luptat de fapt instituţiile britanice, presa britanică, liderii europeni, de cealaltă parte, fiind, pur şi simplu, numai o parte a naţiunii britanice.
E un rezultat care nu convine, e un şoc, e un duş rece, e o şansă de trezire, dacă vreţi, dar rămâne de văzut dacă Uniunea Europeană va şti cum să preia acest mesaj – mesaj care vine din Marea Britanie – sau nu. Poziţia primului ministru Cameron, care a organizat referendumul şi care a susţinut tabăra pro-Uniunea Europeană, e mult slăbită, se vorbeşte chiar de o plecare a primului ministru, într-un viitor foarte apropiat.
Pe de altă parte, acum toată lumea aşteaptă să vadă care e replica Uniunii Europene. Uniunea Europeană însemnând, în acest caz, bineînţeles, Germania, bineînţeles, liderii Comisiei Europene şi, sigur, ţări ca Franţa şi Italia sau Spania. Din primele semnale nu aş zice că Uniunea Europeană a reuşit să treacă peste şoc.
Sigur, e devreme încă, dar, după mine, problema cea mare acum este dacă Uniunea Europeană va şti să absoarbă şi să folosească acest mesaj sau nu. Dacă Uniunea Europeană va insista pe sancţiuni împotriva Marii Britanii, pe, aş zice, meschinării, pe pedepse, atunci cred că lecţia e ratată, pentru că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a avut loc în cel mai democratic mod cu putinţă.
Nu cred, pe de altă parte, că Uniunea Europeană vrea să dea impresia unei închisori din care se evadează cu riscuri enorme. Şi trei, lăsând la o parte Marea Britanie, care s-a scos oricum din joc, situaţia nu e cu nimic mai bună în state ca Franţa – în primul rând, Franţa, unde toate sondajele spun că există o nemulţumire uriaşă faţă de Uniunea Europeană – Italia, Olanda.
De altfel, întrebarea care stă acum pe buzele tuturor este dacă se organizează un referendum ca acela din Marea Britanie, în orice ţară vest-europeană, cu excepţia Germaniei, poate conta Uniunea Europeană pe un rezultat favorabil? Şi răspunsul e aproape fără excepţie, nu e deloc sigur.”
Europa Liberă: Revenind la Marea Britanie, unele din primele reacţii au fost cele din Irlanda de Nord şi Scoţia, ale formaţiunilor şi liderilor naţionalişti, care au spus, au sugerat destul de limpede că se consideră îndreptăţiţi să facă noi eforturi, în cazul Irlandei de Nord pentru reunificarea cu Republica Irlanda, iar în cazul Scoţiei pentru un nou referendum în favoarea independenţei. S-ar putea ca aceste semnale de dezintegrare a Marii Britanii, până la urmă, să-i facă pe liderii britanici să şovăiască în aplicarea a ceea ce s-a întâmplat astăzi, a votului?
Traian Ungureanu: „Nu cred. Pentru că, în primul rând, liderii Marii Britanii nu pot trece peste o decizie luată, repet, democratic de propria lor naţiune, de cei care i-au ales. În al doilea rând, dacă vorbim de partidele naţionaliste din Scoţia şi din Irlanda de Nord şi de declaraţiile lor, nu putem constata decât că din această dimineaţă aceşti politicieni au început să facă politică.
Sunt profund sceptic la ideea că, de fapt, scoţienii vor să se rupă de Marea Britanie. Această tensiune între o Scoţie care protestează mereu, se consideră nedreptăţită, se consideră altfel, se consideră ţinută cu forţa în Marea Britanie, această tensiune e, de fapt, oxigenul din care trăieşte. Partidul Naţionalist scoţian defilează mereu cu asemenea enunţuri. Nu cred că Partidul Naţionalist scoţian, care conduce acum Scoţia, vrea cu adevărat să se rupă de Marea Britanie, pentru că atunci va trebui într-adevăr să guverneze ţara pe ce poate şi ce ştie, fără banii care vin de la bugetul britanic, de la Londra, şi cu toate răspunderile.
Aceeaşi situaţia e şi în Irlanda, unde un partid naţionalist nu poate dicta un proces cu care nord-irlandezii nu sunt, din foarte multe motive, de acord. Una e să faci politică, una e să te declari pro- sau anti-Uniunea Europeană şi alta e să provoci sau să încurajezi pe această bază o unificare a două părţi ale Irlandei care, de fapt, nu-şi doresc unificare.”
Europa Liberă: Una din frazele care se citesc mult în această dimineaţă pe agenţiile de presă este că Uniunea Europeană ar putea ieşi întărită din această criză. În ce fel ar putea ieşi întărită?
Traian Ungureanu: „Cred că această frază poate fi începutul unei atitudini raţionale. Într-adevăr, şocul britanic se poate transforma într-o şansă pentru Uniunea Europeană, dacă Uniunea Europeană acceptă verdictul britanic, în mod constructiv privind înainte, spre viitor. Și anume dacă Uniunea Europeană e în stare să accepte ideea că a făcut greşeli foarte mari, că drumul pe care a luat-o nu este drumul bun, că este posibilă o recalculare, o relansare şi că Uniunea Europeană trebuie să se lepede, să se cureţe de câteva păcate majore care au adus-o unde au adus-o astăzi şi anume cultul pentru federalizare, pentru crearea unui stat, unui super-stat european, tendinţa de a
Dacă Uniunea Europeană îşi asumă o reorientare şi încearcă să absoarbă lecţia venită din Marea Britanie, atunci ea poate ieşi întărită din acest episod istoric...
impune statelor naţionale decizii fie legale, fie economice, fie juridice peste capul parlamentelor naţionale şi peste capul naţiunilor, în definitiv. Trei, decizia vădit greşită, până la urmă, de a forţa impunerea euro în Europa, într-o mare parte a Uniunii Europene, cu rezultatele dezastruoase pe care le vedem pentru tot sudul Europei.
Dacă Uniunea Europeană îşi asumă o reorientare şi încearcă să absoarbă lecţia venită din Marea Britanie, atunci ea poate ieşi întărită din acest episod istoric într-adevăr. Ca să spun aşa, acum toate cărţile sunt pe masa Uniunii Europene, toată lumea aşteaptă să vadă ce are de spus Uniunea Europeană. Şi Uniunea Europeană s-ar dovedi mult mai înţeleaptă dacă, în locul represaliilor sau al unei atitudini meschine, ar ieşi, prin liderii ei consacraţi, de la Merkel la Juncker, cu pieptul înainte, spunând: „Da, mergem înainte, dar nu pe acelaşi drum’.”