Linkuri accesibilitate

Brexit, politica de vecinătate și perspectivele extinderii Uniunii Europene


Presa britanică despre Brexit (infografic)
Presa britanică despre Brexit (infografic)

Opinii ale unor europarlamentari și experți

„Fără Marea Britanie, legăturile transatlantice vor fi slăbite, la fel politica occidentală față de vecinii estici” a declarat postului de radoo Europa Liberă europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski.

Din perspectiva Poloniei, a spus Saryusz-Wolski, absența Marii Britanii ar putea schimba și politica europeană față de Rusia, ar putea duce la ridicarea sanctiunilor impuse ca urmare a anexării abuzive a peninsulei Crimeea în 2014.

Cât privește politica vecinătății și perspectivele extinderii, acestea nu sunt „îngropate” dar vor fi mai greu de aplicat consecvent în absența Marii Britanii, a mai afirmat pentru Europa Liberă europarlamentarul polonez Saryusz-Wolski.

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, fost negociator al aderării Lituaniei la UE, este mai optimist cu privire la continuarea extinderii Uniunii Europene, mai ales spre Balcani.

Nu cred că atractivitatea Uniunii Europene o să fie afectată de Brexit și există o serie de acțiuni care vor demonstra acest lucru”, a spus Austrevicius cu referire la țările din Balcanii de vest candidate la aderare, și la faptul că nici țările din Parteneriatul Estic nu-și vor pierde „chiar atât de repede” entuziasmul pentru integrarea europeană.

Analista britanică Judy Dempsey, de la Fundația Carnegie Europe nu vede pentru moment nici o schimbare a politicii europene față de Rusia, ca urmare a votului pentru Brexit.

„Cel puțin încă doi ani Marea Britanie rămâne membră a Uniunii Europene” și țările europene vor continua să facă „front comun” în fața Rusiei și sanccțiunile vor continua, a declarat Dempsey pentru Europa Liberă.

Marea Britanie era în ultimul timp una din țările cele mai ferme cu privire la sancționarea Rusiei pentru politica sa agresivă în Ucraina.

Pe termen lung, crede însă analista britanică, lucrurile s-ar putea schimba dramatic, in funcție de cine va fi noul premier britanic, dacă acesta va organiza alegeri anticipate, dacă Scoția va organiza un nou referendum asupra independenței – toate evenimente care vor distrage antenția britanicilor de la politica externă în general, și implicit de la Rusia.

Cât privește extinderea spre est, Judy Demspy crede că va fi pusă „la foc foarte mic”, chiar dacă nu o să dispară de pe agenda Uniunii Europene.

„Exact ce-și dorește Kremlinul”, crede analista britanică, avertizând că ar fi o strategie extrem de periculoasă, ținând cont de tensiunile din Ucraina și instabilitatea din Balcanii de vest.

XS
SM
MD
LG