Linkuri accesibilitate

Laura Sîli: „A existat o stare de şoc şi de profundă dezamăgire atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru cei străini”


La un protest de solidaritate cu UE în fața parlamentului de la Londra
La un protest de solidaritate cu UE în fața parlamentului de la Londra

Despre Brexit, în dialog cu preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie.

Datele cu care operează Ambasada Republicii Moldova la Londra arată că aproape 30 de mii de moldoveni, cu dublă cetăţenie, muncesc şi s-au stabilit în Regatul Unit. Ceea ce înseamnă că vor avea de suportat şi ei, de rând cu cetăţenii britanici, consecinţele referendumului de săptămâna trecută. Diana Răileanu a stat de vorbă cu preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie, Laura Sîli:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00
Link direct

Laura Sîli: „Să încep cu faptul că nu ştiu dacă a existat o euforie chiar la început. Mai bine zis, a existat o stare de şoc şi de profundă dezamăgire atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru cei străini. Ne-am dus la culcare în seara zilei de joi cu uşor optimism – pentru că ultimele sondaje arătau faptul că totuşi vom rămâne în UE – ca să ne trezim cu un cu totul alt rezultat. Deja sunt foarte multe campanii iniţiate şi mişcări ale tinerilor britanici împotriva rezultatului obţinut, la care s-au alăturat şi migranţii europeni, care simt în acelaşi fel ca şi cetăţenii britanici, noi tot ne simţim europeni. Părerea mea este una subiectivă şi e o părere de pe frontul studenţilor, pentru că la moment sunt studentă la master şi, în acelaşi timp, am și o anumită părere ca tânăr specialist, pentru că am lucrat şi înainte de master, lucrez şi acum şi, bineînţeles, ca toată lumea, ne facem griji de statutul nostru de mai departe. Avem un răgaz de doi ani în care să vedem ce se va întâmpla, pentru că în aceşti doi ani ne vom bucura de drepturile pe care le-am avut înainte ca cetăţeni europeni, respectiv, vom avea dreptul de a trăi şi de a munci legal în Marea Britanie. Rămâne să vedem cum va fi reglementat acest statut ulterior.”

Laura Sîli
Laura Sîli

Europa Liberă: Mă întreb dacă aţi reuşit să staţi de vorbă cu cetăţeni moldoveni care muncesc în Marea Britanie. Nu mă refer la cei care sunt deja înrădăcinaţi acolo şi le este mai greu să schimbe cumva ţara, dar la cei care merg să muncească sezonier. Credeţi că de azi încolo vor cântări de şapte ori, înainte să meargă în Marea Britanie şi vor alege o altă ţară ca destinaţie?

Laura Sîli: „Cu siguranţă. Părerile diferă foarte mult. În ziua în care au fost anunţate rezultatele, am postat o întrebare pe grupul gestionat de Asociaţia moldovenilor în Marea Britanie şi răspunsurile primite au venit şi din partea studenţilor, din partea celor care lucrează aici, din partea familiilor care au copii născuţi deja în Marea Britanie.”

Europa Liberă: Care a fost întrebarea? Iertaţi-mă că vă întrerup.

Laura Sîli: „Noi i-am întrebat care sunt primele impresii. Ce au simţit în momentul în care au citit ştirile, au privit şi au auzit faptul că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Cei mai alarmaţi au fost, bineînţeles, moldovenii cu familii aici, moldovenii care muncesc şi care trimit bani acasă, pentru că doar vineri lira s-a devalorizat enorm. Există o stare de instabilitate şi de nesiguranţă, pentru că deja ne apropiem de o săptămână în care sunt foarte multe speculaţii, dar în care nu s-a vorbit şi nu s-a comunicat nimic concret. Dimpotrivă, Marea Britanie a rămas fără prim-ministru, există foarte multe competiţii în interiorul partidelor, ieri au participat oficialii britanici la întâlnirile de la Parlamentul European şi am rămas cu toţii şocaţi de atitudinea uşor arogantă pe care au avut-o. Şi atunci, nu putem spera la negocieri foarte promiţătoare. În plus că oficialii europeni vor ca prim-ministrul să invoce art. 50 cât mai curând. Respectiv, noi, moldovenii suntem într-o stare de continuă aşteptare. Tinerii profesionişti moldoveni nu sunt foarte temători, pentru că, aşa cum le-a reuşit să se stabilească în Marea Britanie, ştiu că se vor stabili şi în alte părţi, cei care lucrează în sectorul financiar cu atât mai mult. Cu studiile europene pe care le au nu va fi o problemă să se mute în altă parte. În schimb, pentru cei care au venit aici, care sunt stabiliţi deja cu familii şi care mai trimit şi bani acasă va fi mai complicat.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură este destulă informaţie despre ce se va întâmpla şi ce va fi pentru străinii stabiliţi în Marea Britanie? Simţiţi cumva un vacuum de informaţie?

Laura Sîli: „Nimeni nu poate să ofere informaţie şi date concrete, din moment ce aceasta nu există. Abia în urma negocierilor cu Uniunea Europeană, vom vedea la ce concluzii vor ajunge privind statutul migranţilor aici. A fost o speculaţie în presă că migranţii care sunt deja stabiliţi în Marea Britanie vor primi automat statut de rezident, iar un alt statut special va fi acordat celor care vor încerca ulterior să migreze. Dar, iarăşi, alte surse au comunicat că acest lucru, din punct de vedere legal, nu este posibil. Eu, când am ajuns în Marea Britanie, ca cetăţean cu cetăţenie română, am aplicat de două ori pentru permis de muncă, iniţial fiind studentă şi apoi ca absolventă, ceea ce îmi pare mie la moment soluţia sau modalitatea prin care vom mai trece o dată. Dar informaţie concretă nu există. Universităţile au comunicat că studenţii care învaţă acum nu vor fi afectaţi, statutul acestora va rămâne intact şi taxele nu vor fi majorate, dar au comunicat că acest lucru este valabil pentru următorii doi ani sau până în doi ani, pentru că negocierile pot dura şi mai puţin.”

Europa Liberă: Am înţeles: lira pierde uşor din putere. Are acest lucru un impact asupra preţurilor?

Laura Sîli: „Deocamdată nu am observat majorări, dar acestea sunt aşteptate. Unii oficiali britanici au comunicat că acest lucru este inevitabil, dar că în aceeaşi măsură Marea Britanie a fost pregătită de un astfel de şoc economic, să-l numim aşa, după un eventual rezultat de a ieşi din Uniunea Europeană. O altă informaţie comunicată a fost cea legată de majorarea taxelor, dar, iarăşi, este un lucru pe care aşteptăm să îl simţim pe viitor, nu la moment şi nu imediat. Aş dori doar să adaug faptul că, deşi situaţia e foarte incertă, există foarte multe posibilităţi, opţiuni, unele mai bune, altele mai puţin bune. Cred că este foarte important ca moldovenii de peste hotare şi în special moldovenii din Marea Britanie să nu se alarmeze acum, să nu ia decizii radicale, pentru că mai avem o anumită pauză, un anumit interval de timp în care lucrurile se vor aşeza de la sine. Iar dacă presa din Moldova şi din afara ţării va pune accent pe acea stare de alarmă şi va reflecta negativ acest rezultat care, bineînţeles, ne-a supărat pe toţi, aceasta va avea un impact şi mai mare asupra moldovenilor care deja trec prin foarte multe greutăţi.”

XS
SM
MD
LG