Linkuri accesibilitate

Valeriu Ghilețchi: „Cea mai bună modalitate de a cunoaște un candidat este prin întîlniri cu alegătorii și dezbateri electorale...”


Interviul dimineții cu un deputat independent despre campania electorală pentru prezidențiale.

Prezidenţialele ar putea avea loc în lipsa publicităţii politice stradale.

Valeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi

Cui i-a venit ideea să o interzică și de ce, aflăm astăzi din interviul dimineţii cu unul dintre autori, Valeriu Ghileţchi, deputat independent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:53 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Ghileţchi, este publicitatea politică stradală chiar cel mai important şi îngrijorător subiect al apropiatei campanii electorale?

Valeriu Ghileţchi: „Posibil că nu este cel mai îngrijorător, dar cred că este un subiect important care merită a fi abordat. Ideea de a interzice bannerele electorale și de a reglementa afișajul stradal s-a născut după ce am vizitat România în luna mai, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. Când am revenit din România, am studiat legislația electorală și a altor țări, am luat de la Comisia Electorală Centrală datele rapoartelor financiare ale partidelor și, în urma acestei analize, am constatat că ar fi bine-venit un proiect de lege care ar interzice bannerele electorale și ar reglementa afișajul stradal.

Sunt trei aspecte, de fapt, importante la care aș vrea să mă refer acum și primul ar fi cel politic. Cred că o asemenea inițiativă ar oferi mai multă echitate între concurenții electorali și ar ridica calitatea procesului electoral - un lucru extrem de important pentru Republica Moldova.

Sunt convins că cea mai bună modalitate de a cunoaște candidatul este prin întâlnirile cu alegătorii și dezbaterile electorale. Publicitatea electorală și în particular cea stradală, de fapt, distorsionează acest proces. Am observat că un concurent electoral deja și-a afișat bannerele electorale înainte de lansarea campaniei.

Un element, de asemenea, important - vineri a fost votat (în prima lectură deocamdată) noul Cod al audiovizualului care interzice publicitatea electorală în afara campaniilor electorale, deci prin urmare acest domeniu merită a fi abordat și reglementat suplimentar.

Un alt aspect este cel financiar. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, în ultima campanie parlamentară s-au cheltuit peste 13 milioane de lei pentru publicitatea stradală. În discuții cu reprezentanții societății civile, spre exemplu cu cei de la „Promo-LEX”, am constatat că cifra reală este de câteva ori mai mare, adică cel puțin în urma analizelor pe care ei le-au efectuat se pare că partidele ascund cu ușurință cheltuielile efectuate anume la acest capitol. Dacă ținem cont de faptul că anul acesta din buget vor fi oferiți peste 40 de milioane de lei pentru finanțarea partidelor, cred că este important să utilizăm acești bani într-un mod util. Și întrebarea ar fi: cum vom cheltui banii? Pe ambalaje electorale sau pe dezbateri care ar ajuta alegătorii să-i aleagă pe cei mai buni?

Și nu în ultimul rând, al treilea aspect este cel estetic: în special când vorbim de afișajul stradal cred că orașele ar arăta mult mai plăcut, și nu doar orașele, dar și localitățile noastre, satele noastre dacă ar fi locuri special amenajate pentru afișaj câte un mic banner pentru fiecare candidat, adică un mic afiș. În urma campaniilor și chiar în timpul campaniilor și mult timp după ce se încheie campania vedem cum copacii, stâlpii, stațiile de autobuz, troleibuz sunt inundate de aceste afișaje stradale.”

Europa Liberă: Într-adevăr, nu e cea mai agreabilă imagine asta. Dar, totuși, dle Ghileţchi, în timpul campaniei electorale parlamentare din 2014, dacă ne amintim bine, un minut de publicitate la postul de televiziune cu cea mai mare audienţă, mă refer aici la PRIME TV, a ajuns să coste şi patru mii de euro. Atunci s-a scris destul despre aceste costuri mari pe care, cum observau atunci concurenții, mulți nu au putut să le plătească. Dar au avut atunci la îndemână, acești candidați care poate sunt mai săraci, au avut la îndemâna publicitatea stradală. Acum, ce le propuneţi Dvs. prin acest proiect?

Valeriu Ghileţchi: „Haideți să vorbim despre două lucruri totuși separate, ba chiar trei: vorbim despre publicitatea electorală la televizor care este foarte scumpă, dar este limitată și eu cred că ea ar putea fi limitată și mai mult. Treptat ar trebui să ajungem la experiența țărilor baltice, unde se interzice în întregime publicitatea electorală și oamenii ar vedea la televizor doar dezbateri electorale. Dezbaterile electorale sunt mecanismul, modalitatea prin care oamenii și-ar cunoaște cel mai bine candidații, adică i-ar cunoaște pe cei care candidează la aceste funcții publice. Referitor la afișajul stradal, nu sunt de acord că e pentru cei mai săraci.”

Europa Liberă: Cât costă un panou, un banner publicitar?

Valeriu Ghileţchi: „Eu nu am lista de prețuri acum să vă spun cât costă un panou, dar ele sunt destul de costisitoare. M-am bucurat, spre exemplu, să aud cum dna Maia Sandu, care reprezintă un partid nou înregistrat în Republica Moldova, un partid care din câte se cunoaște nu are surse financiare foarte mari, a susținut această inițiativă din considerentul că este tocmai bine-venită pentru partidele mai sărace, dacă am putea spune așa. De aceea această inițiativă reprezintă un prim pas și un al doilea pas chiar și în spiritul deja Codului audiovizual votat în prima lectură ar fi interzicerea în întregime a publicității electorale și să folosim banii de care dispun partidele doar pentru dezbateri electorale.”

Europa Liberă: Socialiştii deja au zis că urmăriţi să îndreptaţi fluxurile financiare cheltuite de concurenţi pe panouri publicitare spre spațiul audiovizual, adică spre televiziuni mai mult, care este monopolizat însă.

Valeriu Ghileţchi: „Partidul Socialiștilor deja și-a lansat bannere electorale și nu înțeleg nemulțumirea lor. Să nu uităm că Partidul Socialiștilor și-au achiziționat și câteva televiziuni. Deci, nu putem vorbi acum de inițiativa care este îndreptată împotriva opoziției. Din păcate, și aici este poate elementul slab al acestei inițiative, ea e venită recent și în toamnă avem alegeri prezidențiale.

Sigur că bunele practici a regulilor electorale sugerează ca aceste modificări să se facă cu mai mult timp înainte de o campanie. Eu am discutat și sunt în continuare în discuții cu reprezentanții altor partide, aștept răspuns de la Partidul Liberal Democrat, de la Partidul Comuniștilor, ca să vedem dacă avem un consens mai larg în Parlament pentru adoptarea acestei inițiative.”

Europa Liberă: Și dacă nu?

Valeriu Ghileţchi: „Dacă nu, am venit și cu o variantă de compromis - să votăm inițiativa acum, dar să precizăm că ea va intra în vigoare după alegerile prezidențiale. Deoarece rămân convins că această inițiativă ar fi un pas bun pentru îmbunătățirea calității procesului electoral și a eficienții utilizării resurselor financiare de care dispun partidele, inclusiv de banii care vor veni din bugetul public.”

Europa Liberă: Mai ales într-o campanie de o lună doar, căci la acest termen se reduce termenul campaniei electorale conform ultimei ajustări legislative. Deci într-o campanie de o lună nu cred că e posibil ca foarte mulți candidați să ajungă la foarte mulți alegători ca să se întâlnească cu ei, așa cum sugerați Dvs. că ar fi mai bine.

Valeriu Ghileţchi: „Eu am zis că afișajul stradal nu este interzis în întregime, el este reglementat. Vorbim despre bannerele electorale și dacă ne referim la bannere electorale ele în proporție probabil de 80%, poate și mai mult, sunt folosite în capitală și poate în alte orașe, în localitățile rurale este folosit afișajul electoral și dacă Primăria dispune sau amenajează un loc special unde acest afișaj poate fi lipit nu văd nicio problemă. Prin urmare, lucrurile trebuie văzute nu doar prin prisma că s-au interzis bannerele electorale, dar și prin prisma că am venit cu inițiativa de a reglementa afișajul stradal.”

Europa Liberă: Da, firește, și să precizăm că deocamdată nimic nu s-a interzis Doar discutăm, analizăm care ar putea fi impactul unei astfel de propuneri. Dar, dle Ghileţchi, ideea Dvs. cu dezbaterile care trebuie să fi prioritare este foarte interesantă. Eu am văzut în mulți ani în campanii electorale politicieni care nu prea doreau să vorbească. Absența publicității stradale îi va face să devină pe acești politicieni mai volubili sau îi obligăm prin lege să participe la discuții?

Valeriu Ghileţchi: „Absența publicității stradale și ulterior absența publicității electorale la televizor îi va forța pe acești candidați să vină în fața alegătorilor și să participe la dezbateri, dacă nu vor participa la dezbateri propriu-zis ei se vor exclude din procesul electoral.”

Europa Liberă: Dar nu v-aţi gândit totuşi să mergeţi în aceşti doi paşi concomitent, cu interzicerea publicităţii stradale, dar și la tv, pentru că știm care este situația acum cu concentrarea în televiziuni?

Valeriu Ghileţchi: „Știți există expresia asta „un elefant nu-l poți mânca pe tot odată, trebuie să-l mănânci câte o bucățică”. La tv această publicitate este limitată, ea este de un minut, dacă nu greșesc, pe zi pentru fiecare concurent electoral la fiecare post de televiziune şi ar putea fi redusă. De fapt, poate un prim pas: ar fi meritat pentru lectura a doua și suntem deschiși pentru propuneri ca publicitatea electorală la televiziune s-o reducem la prima etapă și ulterior să venim cu interzicerea ei. Eu am luat în calcul și faptul despre care vorbeam un pic mai devreme: că inițiativa a venit chiar în ajunul campaniei electorale, de aceea o inițiativă mult prea radicală în ajunul campaniei electorale nu mi se pare prea bine-venită.”

Europa Liberă: Și de aceea trebuie să calculați foarte bine înainte de votare ca să vedeți care va fi anume impactul ei. Dle Ghileţchi, vă mulțumim foarte mult pentru explicațiile Dvs., vom reveni la subiect pe măsură ce și Parlamentul va reveni la el.

XS
SM
MD
LG