Generalul Umit Dundar, noul șef al marelui stat major, numit în funcție după puci, a spus că în ciocniri au murit peste 190 de oameni: 41 de polițiști, doi soldați, 47 de civili și 104 „puciști”.
Oficialitățile guvernamentale au spus sâmbătă că au fost arestați peste 1500 de militari. Cinci generali și 29 de colonei au fost înlăturați din posturi pentru presupusa implicare în încercarea de a răsturna conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan.
„O grupare din interiorul armatei a făcut o tentativă în afara lanțului de comandă de a răsturna guvernarea aleasă democratic”, a spus într-o declarație de presă președinția.
Premierul Binali Yildirim a convocat o sesiune extraordinară a parlamentului pe 16 iulie pentru a discuta criza.
Agenția de știri de stat Anadolu a informat că aproximativ 200 de soldați neînarmați s-au predat forțelor guvernamentale la cartierul general al armatei turcești.
Șeful marelui stat major, generalul Hulusi Akar, a fost capturat de suporterii puciului în cursul nopții, dar a fost eliberat într-o operațiune de salvare cu elicopterul sâmbătă în zori.
Majoritatea radiourilor și televiziunilor turcești par să funcționeze din nou, iar aeroportul internațional Ataturk, închis de rebeli la începutul tentativei de puci, a reluat procesarea zborurilor.
Zeci de civili au fost uciși, iar alte câteva sute au fost răniți în ciocnirile din cursul nopții și în lupte de stradă la Istanbul și în alte orașe, cele mai multe victime, cel puțin 42, înregistrându-se în capitala Ankara.
Vorbind în timp ce confruntările continuau, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat la sprijinirea conducerii alese democrate a președintelui Erdogan și i-a îndemnat pe toți cei implicați să „dea dovadă de reținere pentru a evita violența și vărsarea de sânge”.
Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a spus că a vorbit cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu și a subliniat sprijinul „absolut” al Washingtonului pentru conducerea turcă.
Declarații de sprijin pentru conducerea politică a Turciei au fost făcute apoi de lideri din Uniunea Europeană și de NATO.
Erdogan și aliații lui au spus că în spatele revoltei unui grup „minoritar” de ofițeri s-ar afla clericul musulman Fethullah Gulen, care trăiește în exil, în statul american Pennsylvania. Dar Gulen a respins acuzația, spunând că este cu atât mai insultătoare, cu cât el însuși a avut de suferit din cauza unor lovituri de stat militare turcești în ultimele cinci decenii.