„Dacă noi venim, atunci facem curăţenie! Vom curăţi grajdul. Atunci se va face din nou politică pentru popor, şi numai pentru popor. Pentru că noi sîntem poporul, dragi prieteni!“
Aceste cuvinte belicoase aparţin preşedintelui organizaţiei de tineret al partidului naţional-populist care-şi spune Alternativa pentru Germania (prescurtat: AfD).
Preşedintele Tineretului alternativ (JA – Junge Alternative) care se numeşte Markus Frohnmaier a fost reales la congresul organizaţiei care a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute. Pe lîngă această funcţie, Frohnmeier mai este şi purtătorul de cuvînt al şefei partidului AfD, Frauke Petry. Potrivit unor investigaţii ale televiziunii germane (ZDF) şi ziarului Badische Zeitung, în organizaţia de tineret există un nucleu de persoane cu concepţii ideologice evident extremiste de dreapta. Conducerea partidului refuză să comenteze aceste afirmaţii.
Dintr-un material documentar difuzat de televiziunea germană în care Frohnmaier ocupă un loc central, rezultă că şi Dubravko Mandic se foloseşte de o retorică agresivă similară pentru a-şi expune concepţiile radicale. Între altele, Mandic a lansat pe Facebook atacuri rasiste contra preşedintelui american, Barack Obama, pe care l-a calificat drept „negru al cotelor“ (Quotenneger). Prin acest apelativ, a dorit să sugereze că Obama a ajuns la putere în urma faptului că aşa numita ideologie a corectitudinii politice a impus opiniei publice o persoană de culoare. Ca şi ceilalţi lideri ai tineretului alternativ, Mandic şi Frohnmaier combat corectitudinea politică pe care o consideră drept o formă de cenzură inventată de americani. Semnificativ în acest context este titlul unui articol („Nici islamizare, nici americanizare!“) care exprimă exact această idee, răspîndită în rîndurile cercurilor neonaţionaliste, influenţate de Noua Dreaptă, articol publicat de aşa numita Platformă patriotică, prezidată de ideologul Alternativei pentru Germania, Die Welt care l-a intervievat pe Frohnmaier).
Aceste trei figuri influente din cadrul partidului eurosceptic AfD, au în comun nu numai faptul că s-au născut în Europa răsăriteană: Markus Frohnmaier, în 1980 la Craiova Hans-Thomas Tillschneider, în 1978 la Timişoara, şi Dubravko Mandic, în 1980 la Saraievo, în Bosnia-Herţegovina din fosta Iugoslavie. Ei îşi expun convingerile politice fără prea multe ezitări în reţelele de socializare şi pe internet, stabilind relaţii cu grupări similare, militant-naţionaliste. Semnificative sînt relaţiile speciale cu organizaţii din Serbia sau Rusia, admiraţia faţă de preşedintele rus Putin, islamofobia, homofobia şi respingerea multiculturalismului, pledoaria contra migranţilor şi pentru ieşirea din alianţa NATO şi renunţarea la moneda euro (precum rezultă dintr-un amplu material publicat recent în ziarul berlinez Cu afirmaţii radicale s-a afirmat şi Mandic care vorbeşte despre o dictatură existentă în RFG, ilustrîndu-şi afirmaţiile cu un montaj pe care pot fi văzuţi politicienii germani în locul criminalilor de război, condamnaţi la Nürnberg. Potrivit televiziunii germane, Mandic încearcă să atragă spre AfD şi persoane active în aşa numita Mişcare identitară. Această mişcare, susţinută publicistic şi de revista Zuerst (Mai înîi), a intrat în vizorul Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei (Verfassungsschutz – serviciul de informaţii interne din Germania). În raportul anual al Oficiului, Mişcarea identitară e calificată ca o organizaţie extremistă de dreapta care prezintă un pericol pentru statul de drept.
PS. Sub titlul „Trebuie să apărăm Europa, revista Zuerst a publicat, de curînd, şi un interviu cu liderul Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, în care acesta îşi expune conceptele ideologice, asemănătoare cu cele susţinute de AfD. Diaconu nu-şi ascunde admiraţia faţă de AfD, afirmînd că doreşte ca partidul său să joace, în viitor, un rol similar ca cel german.