Cum afecteaza recenta incercare nereusita de lovitura de stat din Turcia, raporturile Statelor Unite cu aceasta tara, aliata in NATO? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Reactia presedintelui Turciei, Erdogan dupa cele intimplate, represiunea care continua pe scara larga in acea tara, creaza serioasa ingrijorare la Washington. In plus, seful statului turc cere extradarea unui cleric musulman, catre traieste in America, acuzindu-l ca ar fi pus la cale lovitura de stat si chiar sugereaza - prin voci aliate - ca Statele Unite ar fi amestecate in puci, in ciuda faptului ca Washingtonul a negat repetat.
America a cultivat ani de-a rindul alianta cu Turcia, o tara considerata esentiala in lupta impotriva terorismului si pentru democratie in regiune. Dar acum, administratia are o dilema: pe de o parte a respins incercarea nedemocratica de inlaturare a regimului, pe de alta parte face presiuni asupra acestuia sa reactioneze masurat.
O sursa de la Departamentul de Stat a spus ca Washingtonul nu-si facea iluzii stiind foarte bine despre derapajele anti-democratice ale lui Erdogan si dorinta lui de a-si consolida puterea. Fostul ambasador Jim Jeffrey a spus pentru CNN ca „O expansiune radicala a puterii si domniei autoritare in Turcia va genera nevoia de a arata cu degetul catre dusmani interni si externi, or Statele Unite sint puterea straina prin excelenta si ne folosesc ca sa-si mareasca sprijinul intern”.
Atitudinea lui Erdogan in contextul acestei crize ar putea adauga la bătăile de cap ale viitorului presedinte al Statelor Unite. Importantele raporturi militare vor trebui reconstruite, atit de multi ofiteri superiori au fost arestati in Turcia incit lipsesc multi dintre fostii interlocutori. Jeffrey crede ca daca presedintele Erdogan decide sa isi schimbe pozitia si sa nu distruga institutii fundamentale ale statului, atunci raporturile cu noul presedinte american se pot imbunatati.
Alte surse arata pe de alta parte ca intre Washington si Ankara au existat divergente cu privire la chestiuni regionale, in ultimii ani, dar ca asta nu a impiedicat imbunatatirea cooperarii strategice. Urmatorul test va fi preconizata vizita a unei delgatii militare din Turcia, asta in conditiile in care, in ultima vreme, raporturile dintre cele doua tari s-au dezvoltat in special pe aceasta componenta de securitate. Si tocmai aceste raporturi, cu impact masiv in lupta impotriva terorismului, vor fi periclitate, daca Turcia continua represiunea si continua sa faca din America un tap ispasitor.