Linkuri accesibilitate

Căile Ferate ale Moldovei: Ucraina trebuia să oprească de mult cisternele cu carburanți destinate regiunii transnistrene


Tiraspolul cere o reuniune de urgență în formatul 5+2 pentru a discuta „problema căilor ferate”.

Administrația separatistă de la Tiraspol a amenințat cu „măsuri aspre” de răspuns la ceea ce a numit drept ultimele acțiuni coordonate dintre Moldova și Ucraina pentru blocarea economică a regiunii transnistrene. Tiraspolul susține că Ucraina a oprit circulația trenurilor prin punctele de trecere de pe segmentul transnistrean al graniței cu Moldova, blocând 40 de cisterne cu combustibil care s-ar fi îndreptat din Belarus spre Transnistria. Șeful Căilor Ferate ale Moldovei, politicianul liberal Iurie Topală, spune însă că blocând cisternele, Ucraina nu doar că nu încalcă vreo lege, ci, dimpotrivă, intră în legalitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Autoritățile de la Tiraspol cer convocarea în regim de urgență a unei ședințe speciale în formatul „5+2” pentru a discuta, așa cum scrie presa din stânga Nistrului, „problema căilor ferate”, urmărind să obțină deblocarea importului de mărfuri din Ucraina.

Presa de la Tiraspol citează compania Sheriff, cel mai mare importator de petrol în regiunea din stânga Nistrului, potrivit căreia rezervele de combustibili din Transnistria se vor epuiza în următoarele câteva săptămâni. Jurnaliștii mai scriu că, în mod coordonat, Kievul și Chișinăul ar fi recurs la blocadă economică.

În replică, șeful Căilor Ferate din Republica Moldova, Iurie Topală, precizează că decizia aparține autorităților ucrainene, care n-au făcut nimic altceva decât să se conformeze cadrului legal perfect valabil:

Iurie Topală
Iurie Topală

„Ei fac zarvă, nu de astăzi și nu de ieri, ei tot timpul au făcut zarvă. Ceea ce este legat de vagoane, așa sunt acordurile dintre Rusia, Ucraina și Republica Moldova, că toate vagoanele care vin în Republica Moldova trebuie să fie coordonate cu Calea Ferată din Moldova. Așa este acordul semnat. Ucraina este obligată să ne informeze ce vagoane și ce marfă vine în Moldova, deoarece fără vamă nu putem permite să intre marfa în țară, dar vama se află la Tighina, dacă vorbim despre Cuciurgan, atunci ei sunt obligați să vină la Tighina ca să facă vama.”

În ultimii zece ani, potrivit lui Iurie Topală, vagoanele cu marfă din Ucraina au intrat în regiunea separatistă fără a trece în mod oficial vama moldovenească, ceea ce a provocat, la o primă estimare, pagube de zeci de milioane de dolari pentru bugetul moldovenesc, mai spune șeful CFM:

„Până acum ei activau ilegal. Primeau marfa direct, fără să vină cu actele la punctul vamal Tighina. Ei ne pun să dăm o scrisoare la autoritatea ucraineană... ca să încalc și eu legea, să încalce legea și Ucraina... Faptul că până acuma Ucraina a încălcat legea, a încălcat acordul dintre noi și le da direct vagoanele asta-i una, dar eu nu pot să vin cu propunerea: hai, încălcați mai departe. Ei acum au intrat în cadrul legal și nu pot să intervin chiar cu nimic, și noi nu am făcut nimic, noi Republica Moldova. Pur și simplu, Ucraina a intrat în cadrul legal, așa cum spun acordurile. Pagubele sunt de sute de milioane de lei, sau zeci de milioane de dolari.”

Șeful CFM, Iurie Topală (stânga), semnând un acord de colaborare cu omologul său ucrainean Alexander Zavgorodniy (dreapta) și guvernatorul regiunii Odesa Mihail Saakașvili, octombrie 2015
Șeful CFM, Iurie Topală (stânga), semnând un acord de colaborare cu omologul său ucrainean Alexander Zavgorodniy (dreapta) și guvernatorul regiunii Odesa Mihail Saakașvili, octombrie 2015

Drept răspuns la faptul că Ucraina a început să permită transportarea mărfurilor în regiunea estică a Moldovei doar prin punctele controlate de autoritățile constituționale, Tiraspolul amenință că va reacționa prin ajustări tarifare și înăsprirea cerințelor pentru Kiev și Chișinău, în ceea ce privește tranzitarea mărfurilor prin teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene. Șeful așa-zisului cabinet de miniștri de la Tiraspol a declarat pentru presa locală că va înăspri controalele și pentru „tranzitul românesc”, referindu-se cel mai probabil la transportul de cărbuni, metal sau minereu de fier, importat din Rusia și Ucraina de companii din România. Șeful CFM, Iurie Topală, spune însă că autoritățile de la Chișinău nu se vor lăsa șantajate:

„Ei nu pot bloca nimic. Dacă o să ne șantajeze, eu o să fiu obligat să închid stațiile din Cuciurgan și Slobozia și o să intre prin nordul Moldovei, pe la Ocnița. Clar că este mai departe, o să fie mai greu, dar avem alternativă.”

Iată cum comentează comportamentul Tiraspolului expertul de la IDIS Viitorul Viorel Chivriga:

„Există și latura politică, și latura economică. Lipsa unor bariere în calea tranzacțiilor pe care le fac companiile din stânga Nistrului asta înseamnă bani, dar și mâinile lor sunt dezlegate pentru a efectua niște operațiuni în cadrul nelegal al Republicii Moldova. Și în unele cazuri eu admit că aceste importuri au fost realizate tot într-un spațiu ilegal, și în raport cu Ucraina, care e un stat care la prima etapă a pus umărul ca ei să se simtă confortabil, dar acum e o situație că-i deranjează și pe ei. În afară de aceasta, cred că în regiunea din stânga Nistrului, în condiții de criză economică acerbă, ei caută unele pârghii pentru ași menține status quo-ul. În cazul în care economic sunt în nesiguranță, situația devine dramatică.”

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au avut o reacție la invitația pentru organizarea unei ședințe speciale în formatul 5+2.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG