Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon a fost reținut lunea trecută la Kiev la solicitarea autorităților moldovene care l-au acuzat de implicare în devalizarea Băncii de Economii și spălare de bani. După două zile, un tribunal de la Kiev a decis deținerea lui Platon în arest preventiv pentru 40 de zile.
Despre relevanța și implicațiile acestui arest o discuție cu analistul politic de la Chișinău și autorul de editoriale la „Ziarul Național”, Petru Bogatu.
Europa Liberă: Am asistat săptămâna trecută, dle Bogatu, la arestarea la Kiev a unui extrem de controversat om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon. Ne preocupă această reținere din mai multe motive: e un nume destul de cunoscut - la un moment dat Veaceslav Platon ajunsese chiar deputat în Parlamentul de la Chișinău. Totuși cel mai important e că așa cum au afirmat autoritățile moldovene, această reținere s-a făcut la cererea procurorilor moldoveni pentru că ar fi acuzat de implicare în devalizarea Băncii de Economii și în spălare de bani. În plus, presa ucraineană scrie, iată, că la Kiev Platon ar fi acuzat și de finanţarea, sub acoperirea FSB-ului rus, a separatiştilor pro-ruşi din Donbas. Pentru Dvs. personal, totuși, ce relevanța în primul rând are acest arest?
Petru Bogatu: „Eu îl cunosc pe Veaceslav Platon încă înainte de anul 2009 când toată lumea a aflat despre acest personaj care era atunci într-adevăr deputat și dădea emoții electoratului de dreapta pro-european. Eu am avut ocazia să aflu despre Platon ceva mai înainte, în anii 90', în a doua jumătate, când eram redactor-șef la ziarul „Țara” și când, în urma unui concurs de împrejurări, eram într-un proces cu un fost prim-ministru care, după moda timpului, m-a dat în judecată pentru un articol în ziar.
Atunci mi-am dat seama că printre oamenii premierului sunt și personaje extrem de dubioase - era vorba și de Platon - nu i-am reținut atunci numele pentru că pe atunci nu era încă cu renume. Dar ulterior, cotrobăind prin arhiva lui personală, am dat peste acest episod. Deci Platon și atunci era nu atât un om de afaceri, cât un personaj care avea o muncă mai specifică, de exemplu cea de șantajist care trebuia să oblige, să forțeze gospodăriile agricole să-și plătească datoriile.
A introdus un fel de „продразвёрстка” ca să folosesc un termen de pe vremea comunismului de război, când golea hambarele colhozurilor de produse agricole, grâu alimentar de exemplu. Probabil de atunci şi-a făcut capitalul inițial și tocmai de aceea spun că nu este atât un antreprenor, un om de afaceri, cât un mare aventurier.
Într-adevăr, ucrainenii au motive să-l tragă la răspundere nu mai puține decât procurorii din Republica Moldova, pentru că el a fost cel care a devalizat bănci în Ucraina, el a fost cel care a participat practic la demolarea unei mari întreprinderi nucleare din Ucraina, „Energoatom” la mijlocul deceniului trecut, falimentând-o prin diferite scheme mafiotice rusești și pe atunci a avut și interdicție de intrare în Ucraina. De aceea zic că, în fond, Platon putea fi reținut la Kiev chiar și fără un demers al justiției moldovenești.”
Europa Liberă: Vorbiți despre episoade destul de îndepărtate totuşi în trecut. Cum vă explicați: de ce abia acum a fost posibilă această reținere?
Petru Bogatu: „De ce ar trebui să ne mire acest fapt? Au fost vremuri tulburi și la noi, și în Ucraina, în tot spațiul post-sovietic. Mai multe gunoaie, pleavă socială a ieșit în prim plan atunci, dictând regulile de joc deloc decente în viața economică și chiar în viața politică din Republica Moldova, din Ucraina, din alte republici ex-sovietice. Printre aceste personaje dubioase se număra și Veaceslav Platon. Era chiar o figură poate mai odioasă decât altele şi, ca să ne aducem aminte și de episodul din anul 2009, chiar dacă majoritatea populației nu-l cunoștea, pentru unii experți apariția lui pe listele unui partid pro-european a părut șocantă.”
Europa Liberă: Vorbim de Alianța „Moldova Noastră” condusă pe atunci de Serafim Urecheanu…
Petru Bogatu: „Da, exact. Și lumea chiar a avut emoții atunci când Vladimir Voronin, pentru a prelua puterea, avea nevoie de un singur vot în Parlament, un singur deputat și singurul deputat care ridica maxime semne de întrebare era Veaceslav Platon. A propos, Platon ulterior a spus că i-a părut rău că nu a cedat în fața lui Voronin.
Dar aș vrea să spun altceva acum: având în vedere aceste scheme în care a fost implicat, relații cu oameni de afaceri, pur și simplu personaje foarte controversate din Federația Rusă, acuzațiile care i se aduc că ar fi fost un element cheie în evadarea capitalului rusesc din Rusia spre Occident.
Din punctul meu de vedere, toate acestea spun că Platon nu putea fi doar un om de încredere al unor cercuri de interese tenebre din Rusia, ci putea fi legat și cu serviciile secrete rusești care evident că supervizau, controlau acest proces. Iar ultimele arestări care se fac în Rusia, în special în Serviciul Vamal și altele, când sunt demiși chiar unii apropiați ai președintelui Putin, șeful acestui Serviciu Vamal a fost colaboratorul lui Putin în Republica Democrată Germană bunăoară, deci relațiile lui cu controversatul om de afaceri Grigoriev, un mare contrabandist și el implicat în evadarea capitalului rus din Rusia - toate acestea spun că Platon a intrat în niște jocuri extrem de periculoase. De aceea, eu cred că el ar trebui să mulțumească destinului că este arestat în Kiev și că nu se află la Moscova, pentru că probabil este în actuala conjunctură un martor periculos.”
Europa Liberă: Unii, dle Bogatu, privesc totuși acest arest ca pe unul prin care autoritățile moldovene, ajutate de Kiev, ar încerca să-l reducă la tăcere pe Platon. Am văzut, pe de altă parte, păreri potrivit cărora ar exista acum interes economic și politic la Chișinău chiar de a stabiliza sectorul bancar și acest episod ar face parte din acest proces. Dvs. cum priviți aceste lucruri?
Petru Bogatu: „Eu consider că această polemică între partizanii și inamicii lui Plahotniuc în fond este extrem de nocivă atunci când vine
Problema și vina autorităților Republicii Moldova este că nu s-a pus în mișcare mai înainte justiția...
vorba de tratarea unor subiecte privind justiția, privind niște chestiuni mai delicate din viața publica pentru că lucrurile nu pot fi în aceste împrejurări privite imparțial.
Problema și vina autorităților Republicii Moldova este că nu s-a pus în mișcare mai înainte justiția în primul rând. Am spus deja că Platon și în Ucraina, și în Republica Moldova trebuia să explice procurorilor unele lucruri extrem de curioase despre activitățile sale anterioare. Ceea ce trebuie să facă presa, cred eu, este să urmărească într-adevăr ca ancheta, procesul și la noi, și în Ucraina să fie corect, echitabil, dar asta este deja o altă problemă. Toate celelalte speculații de genul că urmează să fie redus la tăcere nu au nicio relevanță, pentru că dacă e să fim sinceri, Rusia este cea care și-ar dori acum, având în vedere relațiile sale cu niște figuri apropiate de Kremlin, de serviciile secrete, având în vedere faptul că pentru a câștiga loialitatea în Rusia trebuia să colaboreze în diverse aventuri politice cum ar fi Donbasul. În Rusia sunt cele mai multe persoane care și-ar dori probabil să-l facă să dispară pe Platon sau să-l reducă la tăcere. În Ucraina și Republica Moldova desigur că va fi tras la răspundere.”
Europa Liberă: Ce evoluții ați anticipa în acest caz?
Petru Bogatu: „Rămâne de văzut dacă Ucraina va decide extrădarea lui. Evident că avem puține informații deocamdată care ne-ar parveni de la procurorii ucraineni, dar așa cum scrie presa ucraineană, Kievul, justiția de acolo își dă tot mai bine seama că în Ucraina el a săvârșit nu mai puține infracțiuni decât în Republica Moldova. Deci, s-ar putea ca Kievul să aibă mai multe motive să-l judece acasă, având în vedere că, zice-se, are și cetățenie ucraineană, decât în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Zice-se - este deocamdată cuvântul cheie în această poveste, de aceea să respectăm și noi prezumția nevinovăției în legătura cu dl. Platon şi să stăm cu ochii pe desfăşurarea acestui caz.