Linkuri accesibilitate

Angela Grămadă: „Eu cred că actuala guvernare nu va putea să corupă prea mult alegerile”


Angela Grămadă: „Eu cred că actuala guvernare nu va putea să corupă prea mult alegerile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Interviu cu președinta think thank-ul Experts for Security and Global Affairs.

Opoziția de dreapta din R.Moldova nu a făcut încă public numele candidatului comun cu care ar urma să meargă la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Pe de altă parte însă, spune Angela Grămadă, președinta think thank-ul ESGA (Experts for Security and Global Affairs), „între Igor Dodon și Partidul Democrat există o înțelegere”. Potrivit acesteia „cele două partide (socialiștii și democrații) și-au promis că vor stabiliza actuala guvernare până în 2018 și vor atrage electorat de la celelalte partide mai mici”. Experta mai crede că cetățenii vor simți dacă în spatele unui candidat sau altul se află jocuri politice sau alte interese decât cele ale țării, și vor vota în funcție de acest lucru. Mesajul dreptei nu are așadar inca un chip. Evident, Opoziția va propune continuarea cursului european, având ca elemente centrale lupta împotriva corupției, desprinderea justiției de control oligarhilor și recuperarea milionului de dolari furat. Însă „dreapta” înseamnă și actuala guvernare de la Chișinău, caracterizată printr-o abordare duală, undeva la mijloc între UE și Rusia, unde, pe de o parte, se profită de banii și călătoriile fără vize oferite de UE fără să fie însă neglijate înfloritoarele afaceri cu energie derulate de unii politicieni de la putere în Transnistria, de pildă. Despre această dualitate din politica moldovenească am discutat cu președinta ESGA, dr. Angela Grămadă, în cadrul unui eveniment dedicat societății civile organizat la Bruxelles.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum vă explicați că în R. Moldova există o agendă politică dublă?

Angela Grămadă: „Eu m-aș uita la cine a creat aceste partide, și vom vedea că foarte mulți dintre liderii acestor partide ori au rămășițe sovietice, ori au făcut afaceri în perioada de privatizare, la începutul anilor 90 și au pus mâna, pe foarte multe active ale statului. Multe dintre ele aveau legătură cu Federația Rusă, o parte dintre ele erau îndreptate către Occident. Ei au păstrat aceste legături și le-au dezvoltat în timp. Astfel se poate explica de ce au rămas conectați în ambele direcții și acum, când se află la guvernare, au interese duble. Partidul Democrat din Moldova a încercat întotdeauna să fie prieten cu toți, în sensul că e scris in programul partidului că interesul lor este să aibă un parteneriat strategic cu Federația Rusă. Ei nu au renunțat niciodată la acest lucru, nici măcar în perioada când avansau lucrurile cu Acordul de Asociere cu UE. Acest lucru, acest obiectiv exista, poate fi consultat pe site-urile lor, în programul electoral. Ei joacă foarte bine cu acest element de convingere a electoratului că „nu vom renunța la Rusia, că vom avea gaze din Rusia, nu va fi întrerupt acest contract de vânzare-cumpărare a resurselor energetice din Rusia”. În ceea ce privește Partidul Socialiștilor, eu nu aș fi așa de sigură că nu există și o înțelegere a Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor. Și Partidul Democrat, dar și europenii ar trebuie să găsească o punte de a discuta cu Partidul Socialiștilor, pentru că, dacă ne uităm la backgroundul domnului Dodon, el a fost ministrul economiei, cel care a inițiat primele discuții despre semnarea acordului de asociere. Domnul Dodon știe foarte bine cât este de greu să denunți un proces de asociere și care pot fi costurile pentru țară. Cu ceva timp în urmă, domnul Dodon a ieșit în fața camerelor de luat vederi și a spus că modelul european de dezvoltare este mult mai apropiat de R. Moldova decât modelul euro-asiatic. Asta înseamnă că dl Dodon știe să joace la două capete, în sensul că dacă va avea de beneficiat mai mult dintr-o eventuală colaborare cu jucătorii europeni, atunci o va face, iar atunci când va avea nevoie de suportul Rusiei, o va face. Deci noi trebuie să încercăm să vedem care este backgroundul acestor persoane care se declară a fi lideri politici în momentul de față în R. Moldova, și care pot influența electoratul la viitoarele alegeri. Nu aș exclude nici o înțelegere a Partidului Democrat cu Domnul Dodon pentru următoarele alegeri prezidențiale, pentru că așa s-ar crea un oarecare echilibru și o stabilitate, astfel încât să se asigure continuitatea ramânerii la guvernare până în anul 2018. ”

Europa Liberă: Și Platforma DA cât de credibilă este în fața electoratului?

Angela Grămadă: „Reputația Platformei DA are de suferit din mai multe cauze. În primul rând, faptul că au jucat împreună cu socialiștii în anumite momente, în timpul protestelor, că și-au unificat protestele, iar pe de altă parte, trebuie să spunem că unii lideri declarați sau nedeclarați ai Platformei DA, nu au o reputație prea bună. Nu vorbesc despre cei care chiar au bune intenții de a schimba anumite lucruri. În orice caz, liderul Plarformei, este sub nivelul de popularitate al Maiei Sandu, care, deși vine de la alt partid, se declară adepta doctrinei socio-liberale. Să zicem centru-dreapta. Popularitatea domnului Năstase a avut de suferit, iar avantajul este de partea Maiei Sandu în acest moment.”

Europa Liberă: Ce șanse are Maia Sandu de câștig, ce calități are și ce îi lipsește ca să câștige?

Angela Grămadă: „Eu cred că actuala guvernare nu va putea să corupă prea mult alegerile. Jocuri de culise vor exista oricum. Dar se va juca după anumite reguli și vor exista anumite linii roșii de care nu se va trece, pentru că ei știu că acum toată lumea este cu ochii pe ei. De aceea, nu cred că se va putea întâmpla ca observatorii internaționali să spună că alegerile au fost parțial libere sau parțial corecte. Dacă aș fi în locul liderilor noilor partide politice, eu aș merge pe un candidat separat. Atât Maia Sandu, cât și dl Năstase, să candideze pentru alegerile prezidențiale. Astfel ar putea crește concurența în turul 1, iar in turul al doilea să acorde sprijinul acelui candidat care ar putea să unifice un segment cât mai mare de electorat împotriva unui candidat pro-rus, să zicem. Există o înțelegere, v-am spus, între domnul Dodon și Partidul Democrat, în ideea în care să se asigure o stabilite pentru actuala guvernare și de a reusi ca până în 2018 să îsi stabilizeze electoratul si sa atraga de la partide la mici, liberali, fosti membri ai PDLM. Au șanse dl Dodon, dl Nastase, dna Maia Sandu, dar e foarte greu de crezut că vor ajunge la un consens creat între ei. Un spectator care nu este implicat în acest joc poltiic, dar are drept de vot, vede ca exista orgolii. Si isi face calculul funcție de asta, de cât de dispusi sunt acesti candidați să mearga în interesul cetățeanului, și nu în interes propriu.”

XS
SM
MD
LG