Linkuri accesibilitate

Tensiuni ruso-ucrainene pe tema Crimeii


Rusia caută pretexte pentru a evita o nouă rundă de negocieri referitoare la aplicarea acordurilor de pace în estul Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat miercuri Ucraina că a ales calea terorii în locul păcii după ce Serviciul Federal rus de Securitate FSB a anunțat că ar fi dejucat o serie de raiduri ale armatei ucrainene în Crimeea. Peninsula a fost anexată abuziv de Rusia în martie 2014, iar Ucraina a respins categoric toate acuzațiile.

Un angajat FSB și un soldat rus au fost uciși în confruntări cu forțele ucrainene, s-a anunțatla Moscova. Serviciul rus de securita susține că Ucraina ar fi planificat mai multe acte de sabotaj în Crimeea în ajunul alegerilor din 18 septembrie pentru Duma de stat. FSB a precizat că tentativa de incursiune a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe 7 și 8 august și că o serie de cetățeni ruși și ucraineni au fost reținuți. Mai mult, a informat că ar fi fost descoperit un depozit ilegal de arme și că ciocnirile cu forțele speciale ucrainene s-ar fi intensificat pe 9 august. „Membri ai forțelor speciale ucrainene au mai încercat de două ori să pătrundă cu grupuri de teroriști în Crimeea, dar tentativele au fost dejucate de forțele FSB”se precizează într-un comunicat al Serviciului rus de informații.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la Moscova că acțiunile Kievului au fost „stupide” și „criminale”, motiv pentru care nu vede nici un motiv ca Rusia să mai participe la o nouă rundă de negocieri privind aplicarea acordurilor de pace pentru estul Ucrainei. Aceste negocieri urmau să aibe loc luna viitoare, în China, pe marginea summitului G20.

Declarațiile lui Putin vin pe fundalul unei intensificări a activității militare ruse în nordul peninsulei Crimeea, înregistrate în ultime zile. Totodată, în estul Ucrainei se înmulțesc ciocnirile între armata ucraineană și milițiile separatist pro-ruse.

În acest context, la Kiev, președintele ucrainean Petro Poroșenko a respins categoric toate acuzațiile Rusiei și a acuzat la rândul său Kremlinul că nu caută decât un pretext pentru a mări presiunile militare asupra Ucrainei.

Reacția Washingtonul este pentru moment foarte reținută: purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat, Elizabeth Trudeau, s-a limitat numai să reamintească poziția Statelor Unite față de anexarea peninsulei Crimeea: „Nu vrem să pierdem din vedere avedărata problemă care este nu numai anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia dar și faptul că Rusia continua să se amestece direct în conflictual separatist din estul Ucrainei. Cerem care Rusia să se retragă imediat din Crimeea” a mai declarant purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG