Statele Unite au cinstit duminică memoria celor aproape 3000 de oameni uciși în atacurile teroriste de la New York și Washington, de la care s-au împlinit 15 ani.
Militanții rețelei islamiste Al-Qaeda au deturnat atunci patru avioane de pasageri. Două au lovit turnurile gemene de la World Trade Center, la New York, distrugându-le. Al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului la Washington, iar al patrulea s-a prăbușit în statul Pennsylvania după ce pasagerii i-au atacat pe teroriști.
La New York a avut loc sâmbătă o ceremonie în memoria celor 343 de pompieri care au murit când s-au prăbușit turnurile gemene de la WTC.
Duminică la „Ground Zero”, locul unde se aflau clădirile dărâmate, rudele victimelor s-au adunat purtând fotografiile celor dispăruți, iar un drapel american salvat din ruine a fost expus la loc de cinste în vreme ce un cor de copii intona imnul Statelor Unite. Au bătut clopotele, s-a păstrat un prim moment de tăcere, din cele șase planificate pentru astăzi și început citirea cu glas tare a numele victimelor.
În mulțime se aflau candidații la președinție Hillary Clinton și Donald Trump, care au promis să nu facă astăzi campanie electorală.
Președintele Barack Obama a păstrat un moment de reculegere la Casa Albă la 8.46 dimineața, ora când primul avion a lovit unul din turnurile gemene, la New York, pe data de 11 septembrie 2001.
Apoi liderul american a plecat la Pentagon, la o ceremonie cu participare restrânsă în memoria celor uciși când clădirea ministerului apărării a fost lovită de avionul deturnat. În alocuțiunea sa de la Pentagon, Obama a lăudat curajul civic al rudelor, care au cinstit memoria celor uciși în urmă cu 15 ani prin eforturi de a ajuta la făurirea unei societăți mai bune, mai generoase și mai sigure. El a avertizat din nou împotriva erodării respectului pentru diversitate și împotriva celor care „încearcă să ne divizeze”.
Republica Moldova a omagiat și ea memoria victimelor atacurilor de la New York și Washington.
Într-un mesaj trimis vice-președintelui Statelor Unite, Joseph Biden, premierul Pavel Filip a spus că „poporul Republicii Moldova este alături de cei care au avut de suferit de pe urma acelor acte violente”, adăugând: „Trebuie să fim uniți în lupta cu terorismul, care este o amenințare globală și care nu recunoaște frontiere naționale”.
Tot astăzi o delegație a Partidului Democrat, de guvernământ, a depus flori la ambasada Statelor Unite din Chișinău.