Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței de miercuri a comisiei parlamentare pentru securitate națională apărare și ordine publică, care a organizat audieri publice pe acest subiect cu reprezentanții instituțiilor de forță. Una dintre problemele semnalate a fost și implicarea oamenilor legii în acoperirea unor scheme de comercializare a drogurilor. Detalii, relatează Nicu Gușan
Dacă în vara anului 2015, Dispensarul Republican de Narcologie informa că numărul consumatorilor de droguri luați la evidența instituției era de 10.700, atunci spre sfârșitul aceluiași an numărul depășea pragul de 11.000. Numărul real al consumatorilor de droguri nu este însă cunoscut, întrucât nu există studii exacte care să reflecte starea de lucruri.
Potrivit estimărilor făcute de Centrul de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor, în Moldova ar fi peste o sută de mii de consumatori de droguri, dintre care aproximativ 30.000 dependenți.
În cadrul audierilor, parlamentarii au fost informați despre mai multe obstacole care încetinează lupta cu traficanții. Despre implicarea oamenilor legii, a vorbit și secretarul Centrului de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor, Mircea Grecu:
„Eu am dat un interviu în presă și am zis că poliția și procuratura sunt implicate în traficul de droguri din Republica Moldova și peste aproximativ două săptămâni după interviu, am fost sunat de un procuror și invitat la procuratură. M-a primit domnul Harunjen și mi-a zis că am denigrat imaginea procuraturii, și că trebuie să colaborez. Cum să colaborez dacă nimeni niciodată nu s-a interesat?”
Centrul de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor, din care face parte Mircea Grecu, desfășoară activități de combatere a consumului de droguri, în special printre tineri. Ca urmare, acesta spune că știe locuri și oameni din capitală care comercializează substanțe interzise de ani de zile, chiar cu știința oamenilor legii:
„Eu am prezentat un caz la Botanica, în care o femeie spune că vecinii ei vînd droguri de șapte ani. Și eu am cerut anchetarea acestui caz pentru că femeia spune că a scris și procuraturii, și poliției, și nimeni nu a făcut nimic.”
Procuratura Generală, potrivit purtătorului de cuvânt, Maria Vieru, a inițiat un control pentru a verifica dacă unii procurori ar fi protejat traficul de droguri în Chișinău. Reprezentantul procuraturii a adăugat că ancheta nu a confirmat informațiile furnizate de Mircea Grecu:
„În condițiile în care autorul nu a putu confirma veridicitatea informațiilor mediatizate, acesta a fost rugat să le dezmintă. Domnul Grecu a mers la procurorul general interimar, Eduard Harunjen, care i-a sugerat ca, în condițiile în care faptele invocate nu corespund realității, să le dezmintă. Prin urmare procuratura consideră informațiile lansate de domnul Grecu la adresa instituției ca fiind inadmisibile.”
În cadrul ședinței, și deputatul Ghenadi Mitriuc a vorbit despre o implicare a persoanelor cu funcții în instituțiile de stat în schemele de trafic de droguri:
„Sper că atunci când presa nu va fi, o să ne spuneți și despre implicarea persoanelor sus puse. Nu degeaba polițiștii buni sunt concediați, asupra cărora se fac presiuni ca să plece ori li se sugerează că o să aibă probleme. Așa că voi tot aveți probleme.”
În replică, viceministrul Afacerilor Interne, Oleg Babin a zis că nu dispune de asemenea informații. De altfel, Centrul de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor prezintă date potrivit cărora anual, în Republica Moldova, aproximativ 300 de persoane decedează, ca urmare a consumului de droguri.