Linkuri accesibilitate

„Trăim ultimele zile în care candidaţii de dreapta pot lua decizii raţionale în favoarea unor opţiuni comune”


Despre noul sondaj CBS-AXA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Un sondaj de opinie proaspăt sugerează că principalul partid al guvernării, Partidul Democrat, și-a sporit popularitatea în ultimele luni, iar candidatul său la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Marian Lupu, îi poate întrece pe candidații dreptei și ajunge în turul doi cu liderul clasamentului - socialistul Igor Dodon. Doar câteva zecimi de procent îl despart pe Lupu de Maia Sandu și Andrei Năstase, candidații dreptei care nu se pot hotărî care dintre ei o să retragă din cursă pentru a-l ajuta pe celălalt. Relatează Alla Ceapai.

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, sondajul realizat de CBS-AXA arată că liderul socialiştilor ar putea acumula un scor de peste 23 la sută. Igor Dodon este urmat, la mare distanţă, de liderii opoziţiei de dreapta Maia Sandu, Andrei Năstase şi candidatul puterii Marian Lupu.

Sandu, Năstase şi Lupu s-ar bucura de o susţinere aproape egală, acumulând în jur de 7 la sută, cu diferențe între ei de nici jumătate de procent. Nu e limpede deocamdată care dintre cei trei ar avea mai multe şanse să ajungă în turul doi alături de liderul socialiştilor Igor Dodon, a menţionat analistul politic Ion Tăbîrţa comentând datele sondajului.

El a explicat că dacă liderii opoziţiei de dreapta Maia Sandu şi Andrei Năstase nu vor renunţa la ideea unui candidat comun şi unul dintre ei va ceda în favoarea altuia, atunci şansele de a ajunge în turul doi sunt foarte mari. În caz contrar, candidatul puterii Marian Lupu i-ar putea devansa pe fiecare dintre cei doi şi ar ajunge în turul doi, alături de Igor Dodon.

Lidera PAS, Maia Sandu şi liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase declarau recent că nu renunţă la ideea candidatului comun şi că ar urma să anunţe decizia foarte curand, chiar la începutul lunii octombrie, de-îndată ce vor fi cunoscute rezultatele a două sondaje de opinie, altele decât cel prezentat astăzi.

Proaspătul sondaj semnat de CBS-AXA a fost comandat de Institutul Viitorul. Concluzia directorului executiv al organizaţiei Igor Munteanu este că:

„Trăim ultimele zile în care candidaţii de dreapta pot lua decizii raţionale în favoarea unor opţiuni comune”.

Unii comentatori exclud însă că Maia Sandu şi Andrei Năstase mai pot ajunge la un consens şi că unul dintre ei se va retrage din cursă. Iată bunăoară ce ne spunea în ajun comentatorul politic Anatolie Golea:

„Opoziţia a ratat şansa de a se impune cu un singur candidat pe dreapta. Iar guvernarea a profitat de aceasta, a făcut tot posibilul şi, pare-se, a reuşit să-i certe pe cei doi candidaţi de pe dreapta, să le creeze iluzia că ambii au aproximativ acelaşi rating. Concluzia pentru ei este că nu trebuie să cedeze în favoarea celuilalt, „trebuie să mergi până la capăt”. Aceasta îşi doreşte foarte mult guvernarea şi opoziţia de stânga, în special Igor Dodon, pentru că un sigur candidat pe dreapta ar avea toate şansele să acceadă în turul doi. Doi candidaţi pe dreapta, practic, sunt lipsiţi de această şansă şi în turul doi, în acest caz, cresc vertiginos şansele lui Marian Lupu să ajungă în turul doi. Şi cred că deja este târziu. Și opoziţia de dreapta urmează doar să-şi presoare cenuşă pe cap, pentru că nu au reuşit.”

Cei mai mulți comentatori nu se încumetă să prognozeze cine va ieşi în turul doi si cu atât mai mult scorul final al acestuia.

XS
SM
MD
LG