Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să aștepte electoratul și candidații de la scrutinul prezidențial din 30 octombrie (VIDEO)


Ce trebuie să aștepte electoratul și candidații de la scrutinul prezidențial din 30 octombrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:53 0:00

Punct și de la capăt cu Natalia Morari și invitații ei Anatol Golea și Victor Ciobanu (emisiune în limba rusă).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:26 0:00
Link direct

Natalia Morari
Natalia Morari

Europa Liberă: Vă salut pe undele postului de radio Europa Liberă. Sunt Natalia Morari și ascultați aici emisiunea «Punct și de la capăt». Așadar, a fost dat startul oficial pentru campania electorală. Se pare că este cel mai scurt și mai ambiguu scrutin din toate pe care le-am avut până acum. La ce trebuie să se aștepte candidații, dar și noi, cetățenii care urmează să-i votăm, vorbim cu invitații mei de astăzi, jurnalistul Anatol Golea, bună ziua...

Anatol Golea: „Bună ziua!”

Europa Liberă: …Bine ați venit. Și cu expertul economic, Victor Ciobanu. Bună ziua, bine ați venit la Europa Liberă.

Victor Ciobanu: „Bună ziua!”

Europa Liberă: A doua zi de campanie oficială, opt candidați sunt înregistrați oficial, încă opt își așteaptă rândul... Cum vă pare începutul acestei campanii? Câți vor ajunge la final?

Anatol Golea: „Cu o altă ocazie eu deja am mai spus că pentru mine această campanie este cea mai neclară, cea mai confuză și cea mai absurdă dintre toate pe care le-am avut până acum. Eu țin minte toate campaniile electorale începând cu 1991, inclusiv ultima și unica campanie electorală pentru alegerea președintelui. Anul 1991 eu nu-l iau în calcul. Deci, din 1996...”

Europa Liberă: Din ce cauză ea este cea mai neclară? Deoarece este atât de scurtă sau mai e ceva?

Anatol Golea: „Deoarece legile se adoptau din mers, iar regulile se stabileau și se schimbau în timpul jocului și nu o singură dată se schimbau, chiar și după ce pe 1 aprilie a fost anunțată data alegerilor, s-a schimbat regulamentul în privința numărului, a regulilor, a participanților şi a termenelor scrutinului. La urma urmei, s-a anunțat că scrutinul va dura 60 de zile, data se anunță cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Deci, campania a început vineri, pe 30 septembrie. Nu este clar nici cine poate să participe şi cum să adune semnăturile. Sunt foarte, foarte multe întrebări. Noi am văzut că misiunea de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a aflat în Moldova, cred, timp de patru zile, a prezentat joi un raport preventiv. Concluziile lor sunt foarte negative...”

Europa Liberă: Și este doar începutul…

Anatol Golea: „…Chiar categorice. Și referitor la evaluarea libertății mass-media, și la adunarea semnăturilor, dar și referitor la regulamentul de înregistrare a candidaților. Deci, organismele europene au foarte multe întrebări. Și aceasta se contrazice foarte mult cu ceea ce noi auzim de la posturile de televiziune care susțin guvernarea actuală, precum că la noi totul este bine, și că democrația înflorește”.

Europa Liberă: Domnule Golea, această confuzie a regulilor de joc, cu numărul candidaților, cu timpul pentru promovare electorală – 60 sau 30 de zile – toate acestea îi sunt cuiva la îndemână? Candidaților din partea puterii sau nu doar?

Anatol Golea: „Aceasta este la îndemână, în primul rând, candidaților din partea puterii. De aceea această campanie electorală este atât de scurtă”.

Europa Liberă: Însă Igor Dodon și-a început campania mai devreme, încă primăvara.

Anatol Golea: „De fapt, este o variantă clasică când campania electorală începe a doua zi după alegeri. Despre acest scrutin, în principiu, nimeni nu a știut. De aceea el nu a putut să înceapă mai devreme de 1 aprilie. Toți lucrează, toți plasează panouri, toți fac agitaţie...”

Europa Liberă: Toți acei care au bani.

Anatol Golea: „…Toate sursele mass-media deja demult fac agitație. Totodată nici CEC, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, nu observă nicio încălcare. Eu, pur și simplu, compar cu perioada 2005-2009. În timpul guvernării comuniste, la noi a fost un dezmăț al democrației. Deoarece astfel de încălcări care sunt astăzi comise de posturile de televiziune, noi nici nu ne puteam imagina”.

Natalia Morari și Victor Ciobanu
Natalia Morari și Victor Ciobanu

Europa Liberă: Apropo, în viziunea Dvs., domnule Ciobanu, conform legii, candidații pot face o agitație directă nu mai devreme decât cu 30 de zile înainte de alegeri, adică, din 30 septembrie. Însă noi am văzut că partidul de guvernare mai din timp a plasat publicitate la toate posturile de televiziune despre cât de bine noi mergem în direcția Uniunii Europene. Câțiva candidați deodată au plasat filmulețe în care se spune că anume pentru ei trebuie de votat. Este aceasta o adevărată agitație politică pentru candidați sau totuși poți să fii însărcinat doar pe jumătate, în viziunea CCA?

Victor Ciobanu: „Cred, colegul meu are absolută dreptate când spune că, în comparație, în perioada comunistă a avut loc un adevărat dezmăț și o înflorire a democrației în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Iar acum, ce avem – dictatură?

Victor Ciobanu: „Tot ce se întâmplă acum reprezintă elementele acelui scenariu de capturare a statului și noi am văzut-o pe tot parcursul acestei perioade de după 2013, când, practic, s-a instaurat monopolul Partidului Democrat.... Aceasta, probabil, nu o poți explica niciunui expert european, dar și niciunui om care gândește rațional: precum că partidul care adună în jur de 15%, practic controlează Parlamentul, Guvernul, toate instituțiile statului și că în acest stat rămâne un singur detaliu care nu ne ajunge pentru fericirea absolută și anume postul șefului statului. Cu ce, așa cum spuneți și Dvs., a început această campanie? Cu o decizie confuză, iarăși, din pucnt de vedere a unui om normal și rațional”.

Europa Liberă: Decizie a Curții Constituționale...

Victor Ciobanu: „…Da”.

Europa Liberă: Dar, scuzați, vă rog, domnule Ciobanu, dar mă voi întroarce la întrebarea mea. Legea nu permite agitația politică mai devreme decât cu 30 de zile până la alegeri. Mai mulți candidați, în primul rând partidul de guvernare, inclusiv Igor Dodon, au început agitația mult mai înainte. Sunt și panouri, și filme de publicitate. În plus, săptămâna aceasta apare investigația RISE despre sursele din care, de fapt, este finanțat Partidul Socialiștilor. Se observă o schemă foarte clară: companiile off-shore de peste hotarele țării transferă banii companiilor locale, iar de la companiile locale oamenii iau banii cash... Deci, putem să rezumăm: este clar de unde partidul respectiv ia bani pentru toate aceste panouri și așa mai departe. Însă cu doi ani în urmă, dacă ne vom aminti, „Partidul Nostru” în frunte cu Renato Usatâi, anume din această cauză a fost exclus din cursă exact cu trei zile înainte de alegeri. Acum însă Comisia Electorală Centrală tace.

Anatol Golea: „…Cred că socialiștii nu vor fi scoși din cursa electorală...”

Europa Liberă: Dacă vom respecta cu strictețe litera legii, unii candidați trebuia deja scoși din cursa electorală pentru agitația politică care a început prea devreme și pentru finanțare din exterior? Conform legii.

Victor Ciobanu: „Da, cred că chiar și această adunare de semnături în susținerea candidatului principal din partea unui partid de guvernare, în susținerea domnului Lupu, deja a stârnit atâtea întrebări, însă noi am văzut, cum, de altfel, a reacționat toată lumea, acele instituții care, repet încă o dată, sunt controlate politic de către Partidul Democrat. Adică, nu putem aștepta niciun fel de reacții. Noi vom vedea același lucru și mai departe”.

Europa Liberă: Dar dacă am fi trăit conform legii, care ar fi atunci reacția? Unii candidați deja erau excluși din cursa electorală?

Victor Ciobanu: „Absolut corect, desigur”.

Europa Liberă: Cine anume?

Victor Ciobanu: „Am spus-o deja. În primul rând, au apărut foarte multe întrebări în legătură cu adunarea semnăturilor în susținerea domnului Marian Lupu. Cred că dacă aceiași observatori din partea OSCE ar avea accesul la acele mape, iar eu nu exclud că la CEC puteau fi prezentate orice mape, inclusiv goale, și în cazul acesta datele puteau fi introduse acolo mai târziu, atunci vom putea acolo vedea ceea, despre ce ați vorbit Dvs.: de obicei numărul acelor semnături – aproximativ câte 600 din fiecare raion – trebuie cumva repartizate în sens teritorial. Sunt aproape convins, chiar dacă noi nu vom avea acces la ele, că principiul teritorial acolo nu s-a respectat deloc, dar au fost folosite resurse administrative, adică întreprinderi...”

Europa Liberă: Deci, întrebări către candidatul Marian Lupu mai sunt? Sunt și alții cărora le putem adresa întrebări de același gen?

Victor Ciobanu: „…Problema finanțării Partidului Socialiștilor, pe care ați menționat-o, într-adevăr este un motiv pentru scoatere din cursă, însă...”

Europa Liberă: Cel puțin aceasta trebuie să devină un motiv pentru o reacție din partea organelor de control. Măcar o reacție.

Victor Ciobanu: „…Da, absolut corect. Însă aceasta trebuie verificat și demonstrat, dar nu printr-o investigație jurnalistică, dar de către acei care sunt direct însărcinați să o facă. Reacții nu au urmat. Am auzit doar reațiile socialiștilot, când domnul Furculiță a zis că totul a fost în conformitate cu lege. Toate aceste transferuri, adică toți primeau credite din off-shore...”

Europa Liberă: La noi absolut totul se întâmplă conform legislației...

Victor Ciobanu: „…Și totul este minunat, totul aproape corespunde legislației. Voi repeta încă o dată: care a fost reacția CEC când o parte din posturile de televiziune, unde se mai poate de vorbit, în presă și în rețele de socializare noi am zis tranșant: 3,3 de milioane de alegători este o cifră absolut ireală, și sunt gata să o demonstrez oriunde doriți, în fața oricui doriți, cu prezentarea datelor și așa mai departe. CEC a luat o poziție foarte interesantă care constră în următoarele: noi luăm datele din registrul populației, aceste date în mod automat vin aici, astfel este o cifră oficială. Da, oficială, dar absolut ireală. Marja de eroare a falsificărilor cu astfel de date poate fi practic oricare. Deci, partidul de guvernare ne demonstrează acum, începând cu adunarea semnăturilor, cu aceea că acel autobus care a plecat prin țară chipurile făcea agitație pentru partid și pentru Europa și nicidecum pentru candidatul pentru funcția de președinte, chiar dacă domnul Lupu este acolo permanent prezent...”

Europa Liberă: Dar candidatul nu merge cu acest autobuz!

Victor Ciobanu: „…Și toți o vor comenta pe posturile de televiziune care aparțin puterii, toți vor zice că nu este o încălcare a legii...”

Europa Liberă: Este doar o campanie de informare a populației.

Victor Ciobanu: „…Doar atât”.

Europa Liberă: Domnule Golea, putem deja spune că din perspectiva legii această campanie deja nu este corectă și nu este liberă, deoarece, de exemplu Arcadie Barbăroșie, șeful Institului de Politici Publice, declară deschis că, în principiu, aceste alegeri deja sunt falsificate, dacă vom începe cu felul în care unii candidați și-au strâns semnăturile?

Anatol Golea: „Bineînțeles, ceea ce colegul a zis despre mapele goale – nu, sunt sigur că mapele goale nu erau. În schimb era o altă încălcare. Adunarea semnăturilor a început cu mult mai înainte de anunțarea oficială a numelui candidatului și până la obținerea buletinelor pentru semnături de la CEC...”

Victor Ciobanu: „Spuneți-mi, vă rog, dar dacă pe unul și același buletin cu 30 de poziții va fi, de exemplu, aceeași întreprindere de stat, aceasta va fi o încălcare sau nu?”

Anatol Golea: „Desigur, nu. Formal aceasta nu este o încălcare”.

Europa Liberă: Lucrătorii întreprinderii îl susțin pe un candidat sau altul. Păi, i-a convins, i-a convins domnul candidat.

Anatol Golea: „Aceasta îmi amintește de campania electorală din anul 1996. Atunci, dacă vă amintiți, domnul Ciobanu cu siguranţă ține minte, a fost la modă să transmiți în fiecare zi la posturi de televiziune sau radio, declarații în susținerea candidaților. Atunci noi râdeam: astăzi încă 30 de mulgătoare sau încă 30 de tractoriști îl susțin pe candidatul cutare. Atunci încă erau colhozuri. Astăzi este un alt specific, care, desigur, este unul trist. Niciunul nu va fi scos din cursa electorală, chiar dacă o vor dori, pentru că va avea un miros urât și va aminti de anul 2014...”

Victor Ciobanu: „Abosolut corect...”

Anatol Golea: „…Apropo, referitor la alegerile din 2014. „Partidul Nostru” are absolută dreptate când spune că acele alegeri trebuie anulate și trebuie de anunțat alegeri noi, deoarece judecătoria a scos toate învinuirile, iar încălcările nu au fost demonstrate... Dar nimeni nu o va face și există exemple ale unor încălcări foarte grave. Exemplul clasic, pe care-l aduc în ultimul timp: în timpul alegerilor locale din 2015, în ziua alegerilor pe un post de televiziune cunoscut unul dintre observatori a îndemnat publicul să meargă la vot și a pronunțat numele unui candidat. Nu a reacționat nici CEC și nici CCA, iar în viziunea mea o încălcare mai strigătoare la cer și mai impertinentă nici nu poate fi”.

Europa Liberă: Domnule Golea, dar Dvs. în general înțelegeți, de ce noi – și atunci când spun noi, am în vedere societatea civilă, cetățenii, alți candidați, inclusiv presa – de ce noi o înghițim atât de ușor? Deoarece se încalcă o dată și noi tăcem, se încalcă a doua oară și noi iarăși tăcem, iar apoi ei înțeleg că noi, în principiu, suntem gata să tăcem, că noi o acceptăm, că în rețelele noastre de socializare noi pălăvrăgim, protestăm, însă, de fapt, în linii mari, oamenii o acceptă. Astfel putem înțelege guvernarea actuală.

Anatol Golea: „Dvs. cunoașteți faptul că în rețelele de socializare sunt foarte mulți trolleri care sunt plătiți și lucrează foarte bine pentru a dezbate atenția de la mesaj...”

Europa Liberă: Apropo, acum ei sunt mult mai mulți decât argumentele critice ale cetățenilor care gândesc...

Anatol Golea: „Posturile de televiziune îi au pe analiștii plătiți. Din păcate, ei reprezintă astăzi majoritatea care formează şi creează opinia publică, iar unii analiști politici brusc au devenit și candidați pentru funcția de președinte. Și acest lucru nu este făcut pentru ca ei să acumuleze 9% de voturi, deoarece ei nu vor acumula nici 0,09%. Aici sunt gata chiar să pariez”.

Europa Liberă: Vorbiți acum desre Roman Mihăeș?

Anatol Golea: „Vorbesc acum despre niște sondaje fictive. Sarcina lor este să participe în dezbateri, să-i critice pe ceilalți candidați. Și ei foarte bine o vor îndeplini această sarcină. Iar societatea se supune foarte ușor manipulărilor...”

Europa Liberă: Deci, Dvs. considerați că noi, în principiu, deja am fost zombați...

Anatol Golea: „Da, bineînțeles, da, noi vedem că acest candidat din partea puterii cu o jumătate de an în urmă avea un rating de maximum 3 procente”.

Europa Liberă: 2-3 procente, iar acum acesta este de trei ori mai mare...

Anatol Golea: „Brusc acesta a crescut de trei ori și tendința sondajelor va arăta că acest rating va crește constant. Pe de altă aprte, sondajele se fac astfel ca cei doi candidați din partea partidelor de dreapta să înțeleagă că voi aveți un rating aproximativ egal, și nici unul din voi nu trebuie să cedeze...”

Europa Liberă: Și că voi aproape nu aveți șanse pentu a ieși în turul doi, deoarece în turul doi...

Anatol Golea: „Separat.”

Europa Liberă: …Da, însă în turul doi cel mai probabil va ieși un candidat din partea puterii și un candidat din partea opoziției de stânga.

Anatol Golea: „Trebuie încă să ajungem la primul tur al alegerilor...”

Victor Ciobanu: „Aceasta se numește legitimizare de sondaj”.

Europa Liberă: Este ceea ce se impune.

Victor Ciobanu: „Mai aproape de data alegerilor, candidatul din partea puterii îi va întrece deja pe acești doi candidați”.

Anatol Golea: „Eu nu numesc aceasta studiul opiniei publice, ci formarea opiniei publice prin sondaje”.

Victor Ciobanu: „Absolut corect, da”.

Europa Liberă: Cu ce încă a mai început campania electorală? Se vede că poziția partidului de guvernare și a candidatului din partea guvernării este avantajoasă din toate punctele de vedere. Însă săptămâna aceasta s-a întâmplat ceea ce partidele de guvernare de obicei nu o fac cu 40 sau 30 de zile înaintea alegerilor. Deoarece din punct de vedere al riscurilor politice și sociale, aceasta a fost un pas aproape de sinucidere. Am în vedere asumarea răspunderii de cărte guvern în fața Parlamentului pentru un anumit număr de legi, inclusiv pentru legea despre transferul datoriei pentru miliardul furat pe umerii cetățenilor.

Victor Ciobanu: „Trecerea acestuia în categoria datoriilor publice”.

Europa Liberă: Da, în datorie publică. Domnule Ciobanu, explicați-mi, dar nu în calitate de economist, deoarece nu avem timp să intrăm în detalii, ci ca un analist. Cu 40 sau 30 de zile înainte de campanie ei fac acest lucru pentru că ei sunt absolut convinși că aceasta nicidecum nu va afecta rezultatele alegerilor, deoarece ei au inventat vreo strategie care le va permite să înlăture efectele negative, sau pur și simplu cineva deja a luat o decizie, iar Pavel Filip și-a îndeplinit toate funcțiile sale și încă va reuși să-și asume responsabilitatea pentru... încă vreun pachet de proiecte de legi, cupă care omul poate fi demis și în sfârșit se eliberează calea pentru un alt candidat pentru funcția de prim-ministru? Care este aici secretul. Explicați-ne.

Victor Ciobanu: „Ipoteza despre aceste combinații ale Partidului Democrat au, probabil, dreptul la viață ca o versiune, însă scenariile în legătură cu aceste lucruri întotdeauna se schimbă foarte rapid. Adică, n-aș susține aici că demisia lui Filip deja este pregătită... Este clar că în, să zicem, corporația lui Plahotniuc, unul din compartimentele căruia este Partidul Democrat, această figură în general nu înseamnă nimic, deci acolo este foarte ușor să îl introduci pe cineva în joc, iar apoi să-l scoți din el. Aceasta nu înseamnă că Filip va dispărea. Pentru el va fi pregătit vreun locușor călduț...”

Europa Liberă: Bine, să lăsăm atunci aceste combinații la o parte...

Victor Ciobanu: „Eu nu aș discuta acum aceste lucruri...”

Europa Liberă: Candidatul din partea partidului, domnul Lupu călătorește prin țară și oamenii, probabil, îl întreabă, dacă la acele întâlniri participă cu adevărat oameni reali, cum Dvs., în calitate de reprezentant al Partidului Democrat, ați putut permite ca această datorie să fie pusă pe umerii noștri?

Victor Ciobanu: „Iată aici domnul Golea are dreptate: nu noi, dar, de fapt, populația este atât de manipulată cu aceste 80 % ale holdingului media pe care le deține Plahotniuc, că lor li se spune cu totul altceva. Iar lor li se zice că Filip a fost acolo și dincolo, și în Est, și în Vest, că totul e bine, că stabilitatea se menține, că FMI în curând va debloca finanțarea, că noi ne-am asumat răspunderea, și că aceasta a fost o condiție din partea FMI, ceea ce este o minciună crasă. Pentru FMI toate acestea nu au nicio relevanță...”

Europa Liberă: FMI cere rezolvarea problemei, dar cum o veți face este treaba voastră...

Victor Ciobanu: „Exact. Guvernul pur și simplu nu căuta niciun fel de soluții. Deja în martie a fiost semnat memorandumul dintre Banca Națională și Guvern, în care ei au luat această decizie, că totul va fi pus pe umeri cetățenilor. Deci, iarăși, ei cred că în acest sens ei nu sunt amenințați de nimic...”

Europa Liberă: Deci, efectele manipulării sunt mai mari decât adevărul amar pentru cetățenii care vor plăti timp de 25 de ani?

Victor Ciobanu: „Da, absolut corect. Cred că un procent foarte mic de populație înțelege ce înseamnă o datorie publică, cum va fi asumată responsabilitatea pentru ea, cât ei vor plăti. Chiar dacă noi și vorbim despre aceasta la alte posturi de televiziune, aceasta nu are niciun efect. Puterea va continua anume această campanie. Pe de altă parte, aș vrea să aduc aici anume acest moment al obiectivismului. Puterea nu mai are cale de ieșire, deoarece semnarea memorandumului cu FMI într-adevăr este necesară ca aerul. Ați observat cum ei au adoptat un pachet din șapte legi în 20 de minute. Deci, nimeni nu a citit nimic, iar banii sunt necesari ca aerul. Am mai vorbit despre aceasta. Acele 60 de milioane pe care le-am primit din partea României sunt de ajuns pentru a acoperi o gaură până la alegeri, vor ajunge pentru o lună sau două. Atât, mai departe viața sfârşeşte...”

Europa Liberă: Ministrul Finanțelor, domnul Armașu a sugerat că acești bani sunt necesari pentru lucruri elementare – pentru salarii și pensii...

Anatol Golea: „Pentru ca să le toace”.

Victor Ciobanu: „Absolut corect”.

Europa Liberă: Însă aș vrea să ne întoarcem la cuvintele Dvs., domnule Golea. Dacă efectul manipulării într-adevăr este atât de mare, poate a venit timpul să ne dăm cu toții la o parte? Deoarece reiese că trollerii, exeperții plătiți, jurnaliștii plătiți și politicienii plătiți oricum vor câștiga?

Anatol Golea: „Iar poporul așa și face, poporul se dă la o parte, pleacă”.

Europa Liberă: Valiza, gara, plecare peste hotare?

Anatol Golea: „Dvs. cunoașteți statistica. Da, în mediu câte 106 cetățeni, în fiecare zi, pleacă din țară conform datelor Biroului Național de Statistică. Nu am inventat eu acest lucru. Deci, oamenii votează cu picioarele. Și o astfel de votare va avea loc și pe 30 octombrie. Și la turul doi mai multă lume va fi dezamăgită, vor fi pasivi, alții vor ceda. Întrebați despre acest pachet de legi atât de nepopular, însă acesta a fost pregătit. Acest pas a fost pregătit. Pentru mine a fost foarte straniu, de ce parlamentul nu a adoptat această lege pe 29 iulie. Am așteptat că el va fi adoptat pe 29 iulie, în ultima zi de lucru a sesiunii perlamentare.”

Europa Liberă: Desigur, toți au plecat în concedii, au uitat...

Anatol Golea: „La noi, toate deciziile importante tradițional se iau pe 29 iulie sau pe 29 decembrie, în ultimile zile ale sesiunii parlamentare. Nedumerit, de ce ele nu au fost adoptate atunci, am mers la conferința de presă a domnului Candu și a domnului Filip pe data de 1 august. Au venit foarte puțin jurnaliști și eu i-am pus această întrebare. Și lor nu li-a plăcut. Au zis că ei le vor rezolva pe toate și că au totul în vedere”.

Europa Liberă: Poate pentru că există niște probleme cu trecerea acestor proiecte de legi prin comisii parlamentare?

Anatol Golea: „Apoi a început campania electorală. Filip de câteva ori a subliniat că nu are de gând să-și construiască o carieră politică, că este gata să-şi asume unele măsuri nepopulare. Deci, într-un fel, el își asumă această decizie. Apoi, ei probabil nu au calculat bine, deoarece discutarea proiectului de lege în parlament turna apă la moara opoziției. Mai mult, opoziția, inclusiv Igor Dodon, au alte variante de soluționare a problemei...”

Europa Liberă: Variante alternative…

Anatol Golea: „...Da, altfel. Și ei o puteau propune în Parlament și ar fi stupid să nu fie ascultați doar pentru faptul că reprezintă opoziția. De aceea totul a fost rezolvat anume astfel. Ideea este simplă. A avut loc un atac mediatic. I-am văzut pe domnul Candu și pe domnul Filip la principalele posturi de televiziune, inclusiv la „Мoldova-1”. Ei convengeau populația că aceasta nu va afecta nimic, și că, de fapt, Kroll, aproape a găsit cele 600 de milioane pentru a acoperi această datorie...”

Europa Liberă: Da, însă șeful Băncii Naționale, Sergiu Cioclea în cadrul unei conferințe macro care a explicat că probabilitatea ca acești bani fizic vor fi găsiți în timpul apropiat, este foarte mică. Deci, calea până la primul off-shore este găsită, iar mai departe banii se pierd.

Anatol Golea: „Mai mult, în acest sens oamenii trebuie să înțeleagă că acele sume care chipurile au fost găsite, aproape că sunt deja la Banca Națională. Totodată nimeni nu zice că în cazul întoarcerii celor 600 de milioane, o treime din ele vor trece la Kroll pentru faptul că le-a găsit, și este vorba despre 200 de milioane. Despre aceasta nimeni nu vorbește...”

Europa Liberă: Domnule Golea, va trece încă foarte mult timp până când acești bani se vor întoarce în țară.

Anatol Golea: „Natalia, efectul, miza de bază, în viziunea mea, este că pe 25 octombrie consiliul FMI va lua o decizie privind finanțara Republicii Moldova. Și veți vedea ce atac mediatic va avea loc atunci...”

Victor Ciobanu: „Ce campanie va fi”.

Anatol Golea: „Cu trei zile înainte de alegeri! Ne-au recunoscut, am fost deblocați, reforme, votați corect, noi am stabilit toate relațiile. Va fi un paradis, în Moldova pur si simplu va fi un paradis...”

Europa Liberă: Domnule Golea, în viziunea Dvs. FMI care, în principiu, conform statutului său, nu este o organizație politică, cât de corect ar fi să ia această decizie până la alegerile prezidențiale?

Anatol Golea: „Consiliul de administrare al Fondului Monetar Internațional se află la New York. Și atunci când se spune că el este afiliat guvernului american și ține în cont poziția Departamentului de Stat, aceasta într-adevăr este așa, și acest lucru nu îl putem ignora”.

Victor Ciobanu: „Haideți să spunem mai simplu: decizia care va fi luată de guvernul american va influenţa decizia FMI...”

Anatol Golea: „Da. Asta și am avut în vedere”.

Europa Liberă: Adică, fie guvernarea actuală va primi acest cadou din partea Washingtonului înainte de alegeri, fie nu îl va primi.

Victor Ciobanu, Anatol Gole: „Absolut corect...”

Anatol Golea: „Noi vedem că săptămâna aceasta domnul Candu s-a întâlnit cu doamna Nuland, prietena oligarhilor moldoveni...”

Europa Liberă: Îndată după înregistrarea în Congresul SUA a rezoluției privind Moldova...

Anatol Golea: „…Da. Ea a salutat reformele și stabilizarea situației din țară. Opinia Departamentului de Stat este clară, opinia Bruxelles-ului, ați văzut-o...”

Europa Liberă: Dar de ce este clară, explicați-mi, de ce este clară?

Anatol Golea: „Deoarece există niște acorduri. Noi, cum ați mai spus, nu prea avem timp pentru a intra în detalii”.

Europa Liberă: Deci, stabilitate, lipsa tancurilor rusești, vectorul proeuropean”.

Anatol Golea: „Da, da, da. Chiar și tancurile rusești sunt un argument foarte bun pentru a cere mai mulți bani. Pentru a asigura securitatea regională. Iată, noi zicem că poporul moldav acceptă manipularea. Îl cunosc foarte bine pe Andi Cristea, deputatul român în Parlamentul European. Cu un an în urmă aducea critici foarte dure la adresa Moldovei. M-am întâlnit cu el și la Chișinău, și a Bruxelles, iar acum...”

Europa Liberă: A început să creadă în povestea despre stabilitate.

Anatol Golea: „…Și țineți minte, Partidul Democrat cerea destituirea lui din funcția de șef al delegației Parlamentului Europen în Republica Moldova, iar acum el salută...”

Europa Liberă: Domnule Golea, trebuie să recunoaștem că puterea de convingere a Partidului Democrat este mare. Poate ei îi explică ei ceea ce deocamdată nu explică publicului larg. Poate, într-adevăr, băieții, la modul serios, au de gând să modernizeze Moldova? De ce nu îi credeți și sunteți atât de sceptiți? Domnul Plahotniuc doar a promis o epurare generală în toată țara.

Anatol Golea: „Deoarece eu încă nu văd efectele unei epurări generale adevărate...”

Europa Liberă: Însă arestări deja sunt.

Anatol Golea: „Nu, arestări la comandă, ca și justiție la comandă, arestarea judecătorilor la comandă – toate sunt din aceeași operă, din opera unei justiții nelibere, la comandă...”

Europa Liberă: Ei precis vor spune că Dvs. sunteți plătit de clanul rival! Ce nu vă place?

Victor Ciobanu: „Din perspectiva alegerilor prezidențiale, consider că este una din liniile auxiliare, deoarece pe vectorul european și pe acel automobil domnul Lupu nu va ajunge departe, dar epurarea generală, aceasta, de fapt, iată, are loc. Și pe aceasta se va pedala în permanență: am început deja, veți vedea, cât de bine va fi. De altfel, în următoarea compunere nocturnă a domnului Plahotniuc, cu care el ne alintă din când în când...”

Anatol Golea: „Care, de fapt, se numește interviu...”

Victor Ciobanu: „Da, acolo totul este descris foarte bine. Deja este anunțat faptul că domnul Marian Lupu nu doar va trece în turul doi, dar și va trece cu un rezultat foarte bun etc.”.

Anatol Golea: „Și este un început destul de modest al campaniei electorale...”

Victor Ciobanu: „Da”.

Anatol Golea: „În această perioadă scurtă a campaniei electorale, în cele 30 de zile sau chiar mai puțin care au rămas până la alegeri, noi vom vedea încă foarte multe lucruri interesante, cum se spune în astfel de cazuri. Aproviziţionaţi-vă cu popcorn și analizați. Va fi un film vesel şi interesant. Păcat însă că noi nu suntem. pur și simplu. niște spectatori, dar...”

Europa Liberă: Într-un fel sau altul noi participăm în el...

Anatol Golea: „…Da, aceasta ne vizează direct...”

Europa Liberă: Aș vrea totuși să vă întreb: dar ce să facă ceilalți candidați? Acum am în vedere nu doar pe acei doi candidați de bază din dreapta care conform sondajelor au mai multe șanse decât toți ceilalți. Îi am în vedere și pe ceilalți candidați de stânga, pe toți ceilalți.

Anatol Golea: „Ei pot să-și îmbunătățească în cadrul acestui scrutin situația lor materială, acea personală, ceea ce unii și fac cu succes”.

Europa Liberă: Bine, dar acei câțiva care încearcă pur și simplu să spargă zidul cu propriul lor cap, ce pot face ei?

Victor Ciobanu: „O mică replică doar referitor la modernizare. Deci, de fapt nu va fi niciun fel de modernizare, pur și simplu, băieții din această gașcă nu gândesc în astfel de categorii. Ei gândesc în scheme, cum să sustragă și să transfere pe off-shore etc. Deci, totul este o înșelătorie, retorică electorală. Ei nu o pot face...”

Europa Liberă: Da, însă Occidentul, ei, se pare, pot să convingă.

Victor Ciobanu: „Nu. Orice indice macroeconomic vă va arăta contrariul. 1805 de dolari, scădere cu câteva sute de dolari, de la 2240 la 400, ceea ce ne întoarce în anul 2010. Același FMI prognozează pentru acest an încă minus 100 de dolari. Iată starea de lucruri reală și rezultatul real al guvernării Partidului Democrat...”.

Anatol Golea: „Iar în ceea ce privește Occidentul, Natalia, Dvs. doar știți că acesta este un fiu de cățea, dar e a nostru... Deci, lasă ei să fie niște copii de cățea sub controlul nostru decât să facă acolo ceva... Iar poporul Moldovei este cu totul altceva și nu este atât de important!”

Europa Liberă: Însă, domnule Golea, de regulă Occidentul la un moment potrivit, decide să scape de copiii săi de cățea.

Anatol Golea: „Se întâmplă, nu este exclus”.

Europa Liberă: Un astfel de moment poate fi prognozat în istoria noastră în viitorul apropiat?

Anatol Golea: „Nu est exclus. Nu știu însă dacă în viitorul apropiat. Pentru aceasta trebuie de schimbat trendul, de arătat că poporul nu-și mai dorește pe acești copii de cățea...”

Victor Ciobanu: „Că poporul nu tace...”

Anatol Golea: „Că şi-i dorește pe alții. Atunci ei încep să înțeleagă că atunci când ei arată rezultatele sondajelor sociologice are loc o discreditare absolută a ideii de integrare europeană. Și nu cred că autobuzele Partidului Democrat vor salva acum această idee. Ei vor cădea pe gânduri, dar până când nu vor vedea o alternativă reală într-o opoziție puternică și consolidată, nimic nu se va schimba”.

Europa Liberă: De aceea se încearcă ca reprezentanții opoziției să se certe între ei.

Victor Ciobanu: „Alegătorii trebuie să atragă atenția doar la 5-6 candidați care în mod real reprezintă niște partide și niște viziuni. Ceilalți 10, care vor fi înregistrați, vor face doar gălăgie în această campanie electorală. Scopul lor este cu totul altul și ei trebuie pur și simplu ignorați”.

Europa Liberă: Nu-mi place să mizez pe ceva, dar totuși. Deoarece următoarea ediție a acestei emisiuni va avea loc doar la începutul lunii noiembrie, imediat după alegerile din 30 octombrie, aș vrea să vă întreb: cine, în viziunea Dvs. totuși va trece în turul doi, și, în general, dacă el va avea loc? Poate cineva va câștiga deja în primul tur? Domnule Golea, care este pronosticul Dvs.?

Anatol Golea: „Fără îndoială, turul doi va avea loc, deși nu pot exclude victoria categorică a lui Igor Dodon în primul tur, ținând cont de rezultatele alegerilor bașcanului. Aici foarte multe vor depinde de poziția Rusiei, de influența posturilor de televiziune rusești, care deocamdată, trebuie să recunoaștem acest lucru, păstrează o poziție neutră...”

Europa Liberă: Nu intră prea mult în esenţa situaţiei...

Anatol Golea: „…Da. Nu este ceea ce a fost în timpul alegerilor bașcanului, dar este posibil. Dacă va fi, atunci eu nu exclud, în principiu, victoria în turul întâi... Și aceasta va fi un semnal foarte rău pentru guvernarea actuală...”

Europa Liberă: Dar dacă va fi turul doi?

Anatol Golea: „Dar dacă va fi turul doi, ceea ce mai degrabă și va fi, deoarece sunt destul de mulți candidați și o campanie destul de dură, atunci cred că vor ieși Igor Dodon și Marian Lupu, deoarece guvernarea a reușit să rezolve problema centrală – să certe opoziția de drepta și să nu admită un candidat comun. Trebuie să recunoaștem că aceasta se face cu succes. Lor nu le ajunge responsabilitate pentru ca cineva să cedeze în favoarea celuilalt”.

Europa Liberă: Un candidat comun parcă va fi, dar nu va fi oare aceasta prea târziu?

Anatol Golea: „…Apropo, domnul Dodon foarte mult își dorește să iasă în turul doi cu domnul Lupu, deoarece în cazul unui candidat din dreapta se va reveni la sindromul alegerilor locale din Chișinău din 2011-2015. Și el se teme că în cazul unui candidat din partea dreaptă, atât electoratul proeuropean, cât și cel centrist va fi împotriva. Dar dacă va fi Dodon și Lupu, atunci va avea loc un atac mediatic asupra lui Dodon: tancuri rusești, mâna Moscovei, dar marea parte a electoratului proeuropean de dreapta nu va ieși la vot, considerând că unul nu este mai bun decât altul”.

Europa Liberă: Care este pronosticul Dvs., domnule Ciobanu?

Victor Ciobanu: „Turul doi va avea loc. Practic, niciun sondaj nu arată acum victoria din primul tur. Dodon, fără nicio îndoială, trece în turul doi. Cel mai probabil, guvernarea aceasta nouă ne demonstrează. Adică, candidatul din partea puterii va fi introdus în turul doi. Aici este foarte important rezultatul. Cred că dacă va fi acest rezultat, chiar și unul modest, cu o diferență de un procent de la un candidat din dreapta, aceasta va stârni o mare nemulțumire. Dacă domnul Lupu va lua un rezultat de 25%, aceasta va di o falsificare clară. ȘI aici cea mai importantă întrebare: cum ceilalți vor reacționa la tot ce ni se va arăta, cu popcorn sau fără el, cum a zis colegul”.

Europa Liberă: Deci, ne aprovizionăm cu popcorn și peste o lună vom verifica exactitatea pronosticurilor Dvs. Toate cele bune, ne vom auzi peste lună.

XS
SM
MD
LG