Linkuri accesibilitate

Cazul unui traficant de arme în atenția presei americane


Luptători ai armatei libiene, lansând o rachetă asupra militanților din organizația Statul Islamic, Sirt, august 2016
Luptători ai armatei libiene, lansând o rachetă asupra militanților din organizația Statul Islamic, Sirt, august 2016

Reprezentanţi ai administraţiei Obama au refuzat sa comenteze acuzațiile avocaților lui Marc Turi.

Avocati de la Ministerul Justitiei au inaintat o motiune, menita sa scoata de pe rol cazul traficantului de arme american, Marc Turi. Acordul la care s-a ajuns evita un proces, care ar fi readus in discutie emalurile candidatei la presedintie Hillary Clinton, precum si incercarile CIA-ului de a inarma pe insurgenti impotriva lui Moammar Qadhafi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Un asociat al lui Turi a spus ca administratia ar fi renuntat la caz cu scopul de a nu pune intr-o situatie dificila pe Barack Obama si Hillary Clinton pentru ceea ce se crede a fi fost rolul administratiei in livrarea de armament, care in cele din urma a cazut in miinile extremistilor.

In conformitate cu acordul incheiat, Turi nu-si recunoaste vinovatia, dar se va abtine timp de patru ani de la traficul cu arme. Consilierul lui Turi, Robert Stryk acuza administratia Obama ca ar fi incercat sa faca din colaboratorul sau un tap ispasitor pentru a ascunde maniera in care Hillary Clinton a tratat criza libiana si in special atacul de la 11 septembrie 2012 impotriva Consulatului american de la Benghazi, Libia.

Reprezentanti ai administratiei Obama au refuzat sa comenteze.

Barack Obama și Hillary Clinton la convenția democraților din Philadelphia, 27 iulie 2016
Barack Obama și Hillary Clinton la convenția democraților din Philadelphia, 27 iulie 2016

Turi a fost inculpat in 2014 cu patru capete de acuzare pentru export ilegal de arme catre Libia si inducerea in eroare a Departamentului de Stat. Turi a fost acuzat ca ar fi pretins ca trimite arme in Qatar si Emiratele Arabe Unite, cind ele erau de fapt destinate rebelilor libieni.

Avocatii lui Turi au sustinut ca transportul de arme ar fi facut parte dintr-un efort al statului american, vizind inarmarea insurgentilor libieni.

Nu este clar daca arme au ajuns in Libia si nu exista dovezi ca arme de provenienta americana ar fi fost folosite in atacul de la Benghazi. Dar persista intrebari cu privire la inarmarea rebelilor libieni de catre Statele Unite, pentru ca partial armele au ajuns in Siria.

Intr-o audiere la Congres, in 2013, Hillary Clinton a spus ca nu are cunostiinta de transfer de arme din Libia catre Turcia.

Liderul Wikileaks, Julian Assange sustine insa ca are emailuri care dovedesc rolul lui Hillary Clinton in fluxurile de arme catre Siria.

XS
SM
MD
LG