Linkuri accesibilitate

Tensiunile ruso-americane și suspendarea acordului bilateral asupra reciclării plutoniului


Secretara de stat Hillary Clinton și ministrul de externe rus Sergei Lavrov în aprilie 2010 după semnarea Protocolului adițional pe tema plutoniului la summitul de securitate nucleară de la Washington
Secretara de stat Hillary Clinton și ministrul de externe rus Sergei Lavrov în aprilie 2010 după semnarea Protocolului adițional pe tema plutoniului la summitul de securitate nucleară de la Washington

Statele Unite au suspendat convorbirile cu Rusia pe tema conflictului din Siria.

Statele Unite consideră decizia luată de Rusia de a suspenda acordul americano-rus referitor la eliminarea surplusului de plutoniu cu destinatie militara „o mare greşeală”. Declarația a fost facută marți postului nostru de radio de către purtatorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Joshua Baker.

Președintele Vladimir Putin la deschiderea astăzi sesiunii noului Parlament rus
Președintele Vladimir Putin la deschiderea astăzi sesiunii noului Parlament rus

Luni, presedintele Vladimir Putin a suspendat înțelegerea, care data din anul 2000, spunind că măsura este necesară din cauza „acţiunilor duşmănoase” ale Statelor Unite. Acordul a fost considerat drept un element crucial in procesul de dezarmare nucleara şi în baza lui, Rusia si Statele Unite urmau sa elimine cîte 34 de tone de plutoniu cu destinatie militară şi sa le transforme in combustibil pentru centralele nucleare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

In decretul semnat luni de liderul de la Kremlin se arată că decizia a fost luată ca urmare a „schimbarilor radicale a circumstanţelor si a apariţiei unei ameninţări la adresa stabilităţii strategice din cauza acţiunilor duşmanoase ale Statelor Unite”. Putin stabileşte si precondiţiile pentru reluarea acordului nuclear cu Statele Unite – ridicarea sancţiunilor americane impotriva Rusiei si compensarea daunelor pe care aceste sancţiuni le-au adus Rusiei, pe de o parte, şi reducerea infrastructurii militare americane si a trupelor din Europa de Rasarit, pe de alta.

Joshua Baker
Joshua Baker

Putin a semnat decretul înainte ca Statele Unite să anunţe şi ele, luni seara, că suspendă convorbirile cu Rusia pe tema încetării violenţelor in Siria. Joshua Baker:

„Credem că Federaţia Rusă chiar face o mare greşeală pentru ca a existat o cooperare americano-rusă în sfera securităţii nucleare. Noi am dori ca aceasta cooperare să continue.”

Purtatorul de cuvînt al Departamentului de Stat le-a spus corespondentilor postului nostru de radio si raţiunile pentru care Washingtonul a considerat că este mai bine sa suspende in acest moment colaborarea cu Moscova în Siria și că ele sînt legate de dorința Moscovei si a Damascului de a merge pe calea militară.

„A fost evident - si nu numai pentru americani, dar pentru lumea întreagă - că Federatia Rusa si regimul sirian doresc sa mearga pe calea militară. Ei nu doresc un armistiţiu, ei nu doresc înţelegeri, ei nu doresc oprirea ostilităţilor. Este exact motivul pentru care am considerat ca este mai bine pentru Statele Unite sa se concentreze acum pe asistenta umanitara si pe o cooperare mai strinsa cu partneterii nostri din Siria.”

Despre conditiile propuse de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru o eventuala reluare a cooperarii la nivel nuclear cu Washingtonul, Joshua Baker, purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, a spus postului nostru de radio și echipei sale de televiziune „Current Time”:

„Cred ca nu exista nici un gînd legat de noi sancţiuni în acest moment. Dar este evident, asa cum tocmai a spus secretarul de stat american John Kerry la Bruxelles, că actualele sancţiuni vor ramine valabile pînă cind acordurile de la Minsk vor fi îndeplinite. Mai mult, este necesar sa se înţeleagă că avem alte sancţiuni legate de luarea ilegala a Crimeii de catre Rusia. Si acele sancțiuni vor rămîne valabile pînă cînd Rusia va returna peninsula Ucrainei…”

XS
SM
MD
LG