Linkuri accesibilitate

Sto zvířat


Băiețelul gras cu o albină-n pantaloni.

Sto zvířat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

„Nimic nu e mai nebun decît realitatea”, cântă cele „o sută de animale”, adică trupa cehească Sto zvířat (o sută de animale, în limba română), într-o piesă de pe albumul „Ministerstvo mýho nitra” (ministerul interiorului meu), lansat în 2015, la aniversarea a 25 de ani de la înființarea ei.

Sto zvířat e o trupă de club din Cehia care cântă ska și reggae, și a fost înfințată la Praga în 1990 de bateristul Jan Kalina și saxofonistul Tomáš Belka.

Jurnalistul muzical ceh Tomáš Polivka ne spune că între trupele ska din Cehia zilelor noastre, cele „o sută de animale” sînt o prezență distinctă, și poate cea mai importantă, dacă nu chiar singura, care a reușit să iasă cu adevărat la lumină din catacombele vieții culturale undreground a Pragăi.

Cum despre muzica ska am mai vorbit de la acest microfon, rămâne să adaug că textele acestei „sute de animale” din Cehia sînt savuroase, pline de umor, dar și de sarcasm uneori, sau cel puțin așa mi se spune de către prietenii vorbitori de cehă ca limbă maternă, care o înțeleg infinit mai bine decît mine.

Un exemplu e piesa Sto zvířat „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách” (băiețelul gras cu o albină-n pantaloni), de pe albumul cu același nume lansat în 2013, despre care cronicarul muzical de la publicația cehă „Dnes” scrie că e adresat în special copiilor, pe care Sto zvířat, spune el, îi învață ce este acela un cinism sănătos.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG