Corespondenta noastră la Strasbourg a discutat despre evoluțiile politico-economice din Moldova și despre apropiatele alegeri prezidențiale cu Gabrielle Zimmer, lidera grupului „Stânga Nordică Unită” din Parlamentul European.
Europa Liberă: Doamnă Zimmer, ce părere aveți despre candidații la președinție înscriși în cursă?
Gabrielle Zimmer: „Sunt foarte mulți candidați înscriși în cursă. Cred că este foarte bine că în sfârșit poporul va alege președintele. Cel ce va câștiga are foarte multe obligații și responsabilități față de țară.Trebuie să se angajeze in procesul de reunificare a poporului. Poporul trebuie se fie unit. Dacă luăm în calcul cine are cele mai multe voturi (potrivit ultimelor sondaje) trebuie găsită o soluție pentru ca în Parlament socialiștii, care nu au majoritatea să găsească o cale pentru a putea colabora cu restul partidelor, pentru ca noul președinte, dacă va fi socialist, să poată lucra cu Parlamentul în întregul său. In orice caz, cea mai importanta sarcină a noului președinte este reunificarea poporului.”
Europa Liberă: Vă referiți, din ce înteleg, nu doar la clasa politică, ci la popor, în general. Moldova este o țară divizată, e adevărat. Jumătate dintre moldoveni sunt mai apropiați de România, consideră că limba română este limba lor maternă, iar cealaltă jumătate consideră limba rusă limba maternă și sunt apropiați de Rusia și de fostele state sovietice. Și de această dată miza alegerilor în Moldova este geopolitică?
Gabrielle Zimmer: „Reprezint aici, în Parlamentul European, Germania, o țară care a trebuit să fie reunificată, de asemenea. După experiența mea, nici un președinte nu ar putea lucra cum trebuie, și aduce împreuna oameni din diferite părți ale societății, dacă apără doar un punct de vedere, dacă îi pune pe cetățeni să aleagă între UE și Rusia. Trebuie o viziune comună. Vorbitorii de limbă română și cei de rusă trebuie să înțeleagă că pentru a ieși din această criză, dacă vor dori mai multă justiție, dacă vor mai multe locuri de muncă, trebuie să ia în considerare ce doresc ambele tabere. De aceea, pentru mine nu este vorba de Uniunea Europeană sau Rusia, ci de faptul că această parte a Europei ar trebui să își asume rolul de constructor al unor poduri între UE și Est.”
Europa Liberă: Poate avea o țară atât de mică precum Moldova atâta putere? O țară care are trupe rusești pe propriul teritoriu, în Transnistria, dar care, în același timp, a semnat și ratificat un Acord de Asociere cu UE? Nu credeți că Moldova trebuie să aleagă între UE și Rusia? Nu aceasta este marea alegere pe care moldovenii o au de făcut chiar și la aceste alegeri?
Gabrielle Zimmer: „Nu, nu cred. Uitați-vă la Ucraina. Cred că aceasta a fost cea mai mare greșeală în Ucraina, că a fost pusă să aleagă între UE și Rusia. Cred că atât Rusia cât și UE au responsabilitatea de a nu pune în felul acesta problema. Noi, vecinii acestor țări, trebuie să găsim modalități moderate de a permite Moldovei să construiască o națiune sustenabilă și independentă. Altfel, nu vom avea în zece ani prosperitate în Moldova. Vom avea o țară divizată și peste zece ani.
Trebuie să depășim această diviziune și să evităm ruperea țării. Altfel, Moldova va fi un stat nefuncțional care se va prăbuși. Cred că problema în Moldova este că cetățenii au pierdut încrederea în politicieni. Iar asta este valabil pentru politicienii de orice culoare politică.
Dacă în spatele partidelor politice se află oligarhi, aceste alegeri nu sunt altceva decât o competiție între grupurile de oligarhi. Este nevoie de democrație. Cetățenii moldoveni trebuie să simtă că trăiesc într-un stat democratic independent, care se află între UE și Rusia, care are relații și cu UE și cu Rusia.”
Europa Liberă: Cu ce ochi vedeți pachetul de legi adoptat în Moldova ca soluție a autorităților pentru acoperirea datoriei acumulate de stat după dispariția miliardului de dolari din banci?
Gabrielle Zimmer: „Cred că va fi o problema mare pentru anii care vin. Nu este un mod înțelept de a rezolva problema. Trebuie gasiti vinovații, trebuie clarificat, cine a furat banii! Nu înțeleg de ce le ia autorităților din Moldova atât de mult timp. Nu este doar Filat responsabil, trebuie găsiti si ceilalti vinovati. Autoritățile spun doar: am pierdut miliardul, iar acum voi, cei mai săraci europeni trebuie să plătiți. Această decizie va conduce la probeme sociale și mai mari pentru majoritatea populației.
Pe de alta parte, institutiile internationale, care spun ca altă solutie nu exista decât adoptarea unor astfel de legi, prin care, de fapt, se privatizează datoriile, nu fac un bine țării. Aceasta abordare nu este cea buna. Noi criticăm instituțiile internaționale pentru astfel de abordari nu doar în Moldova, ci și în alte țări. Trebuie găsite soluții pentru o dezvoltare sustenabilă în Moldova, și, în paralel, să se clarifice cum s-a putut ajunge la așa ceva, să se prevină astfel de situații pe viitor și să se găsească vinovații. ”
Europa Liberă: Acesta ar trebui să fie primul proiect al președintelui ales? Găsirea vinovaților?
Gabrielle Zimmer: „Da.”