Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Noi ştim formula domnului Voronin, enunţată de domnia sa acum 16-17 ani: în Republica Moldova formula este putere-bani-putere”


Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Europa Liberă: Domnule Boţan, ce vă spune analiza cheltuielilor suportate de candidaţii pentru funcţia de preşedinte?

Igor Boţan: „Analiza cheltuielilor arată că miza este foarte mare în aceste alegeri, în pofida faptului că toată lumea afirmă precum că funcţia de preşedinte este nu tocmai cea mai importantă aici, în Republica Moldova. Vedem, de fapt, trei categorii de candidaţi din cei deocamdată 12. Vedem cinci candidaţi foarte bogaţi, doi candidaţi care au declarat că, în general, nu au suportat cheltuieli şi alţi doi candidaţi care nu au depus la Comisia Electorală Centrală rapoartele financiare.”

Europa Liberă: De ce nu au depus?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00
Link direct


Igor Boţan: „Probabil, pentru că ezită. Este vorba despre domnul Iurie Leancă şi Maia Laguta, care nu au depus. Domnul Leancă are ceva activităţi. Doamna Laguta este invitată la dezbateri televizate, probabil, are cheltuielile minime, dacă pot spune aşa. Sau, de exemplu, doamna Ana Guţu a anunţat Comisia Electorală Centrală că nu a deschis cont electoral, respectiv, nu are acumulări, donaţii pentru campanie şi desfăşoară o campanie fără resurse financiare.”

Europa Liberă: Pe cont propriu, cum ar veni. Pe ce se cheltuie banii în această campanie, partea leului?

Igor Boţan: „Dacă ne uităm atent, partea leului pentru reclamă televizată, în primul rând. Dacă ne referim la candidatul Marian Lupu, vedem că din cele 15 milioane de lei acumulate şi cheltuite în două săptămâni, partea leului, 80%, sunt cheltuieli pentru reclamă la televiziune. Adică, dintr-un buzunar al colegului de partid banii se pun onest în celălalt buzunar al colegului de partid. Şi aceasta în pofida foii de parcurs care ne promitea demonopolizare spaţiului mediatic din Republica Moldova. Aceasta în pofida faptului că în aceeaşi foaie de parcurs se vorbea despre finanţarea campaniilor şi a partidelor politice. Vedem că acest lucru se face de o manieră foarte-foarte specială şi suspectă, trebuie să recunoaştem acest lucru.”

Europa Liberă: Dar nu e risipă, în general, de bani pe publicitate, mai ales, aceasta stradală? Oare nu se poate interzice prin lege, în general, billboard-uri mari cât acoperişurile unei case ţărăneşti?

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boţan: „Da, noi vedem cu ochiul liber, avem hectare de publicitate vizuală în oraşe. Dacă era într-o ţară mai mult sau mai puţin asigurată cu o clasă politică decentă, probabil, nu era atât de iritantă această publicitate. Dar când vezi chipurile oamenilor care au contribuit real, prin semnarea protocoalelor secrete, prin împărţirea instituţiilor de drept şi de reglementare, care au dus la furtul miliardului, că sunt afişaţi pe hectare de spaţiu publicitar, sigur că este iritant acest lucru.”

Europa Liberă: Dar, dincolo de faptul acesta, e kitschos. S-a întâmplat aşa că am fost în Germania în timpul unei campanii, maxim A3 prins cu nişte plastic de stâlpii din stradă, fără construcţii din acestea monumentale.

Igor Boţan: „Este şi explicaţia celor care deservesc campaniile acestor candidaţi bogaţi – ei punct accentul pe cultura noastră politică. Ei spun că moldovenii nu au discernământ, pot fi amăgiţi.”

Europa Liberă: Deci, trebuie să-i pocneşti în frunte cu hectare şi cu spoturi?..

Igor Boţan: „Exact. Şi eu am fost în 15 misiuni OSCE peste hotare, inclusiv în Germania, Norvegia, România, state membre ale Uniunii Europene sau afiliate foarte puternic cu Uniunea Europeană, cum este Norvegia, unde billboard-urile acestea demult sunt anacronice. Pentru că irită cetăţeanul.”

Europa Liberă: Adică, are efect invers.

Igor Boţan: „Exact. O publicitate insistentă are un dedesubt nu tocmai curat. Dar noi ştim formula domnului Voronin, care a fost enunţată de domnia sa acum 16-17 ani: în Republica Moldova formula este putere-bani-putere. Cel mai bogat partid este cel care a guvernat şapte ani de zile. Al doilea după cheltuieli, sau al treilea, este Partidul Liberal, în care oamenii din business, care au aderat la Partidul Liberal, acum sunt cei care finanţează campania.”

Europa Liberă: Dincolo de faptul că aceste billboard-uri sau spoturi generează băşcălie, pur şi simplu, băşcălie şi staff-urile o fi făcând calculul corect, dar nu exclud că tocmai şi pe aceasta contează, că prin băşcălie să se facă publicitate. Dar dincolo de faptul acesta, de efectul acesta, după mine, de bumerang, se mai produce un efect, se instituie plafoane, praguri pe care nu oricine poate să le treacă. Dacă pui publicitatea la televiziune 3,5 mii de euro pentru minut, nu oricine accede. Dacă pui hectarul de billboard, iarăşi, la un preţ pe care nu-l suportă oricine, în felul acesta se instituie un cenz pe care un Oleg Brega, de exemplu, niciodată nu poate să-l suporte.

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar noi am anticipat şi am spus, atunci când banii se pun dintr-un buzunar în altul, în pofida foii de parcurs, aceste praguri se instituie în mod deliberat, ca nimeni, în afară de candidatul iubit, să nu aibă acces la aceste patru televiziuni, de exemplu, care acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum se poate rupe acest cerc?

Igor Boţan: „Cu resurse puţine, cu mesaje foarte bine punctate toată această fală, pentru că este vorba despre fală...”

Europa Liberă: …trufie.

Igor Boţan: „Sigur că da, poate fi subminată. Sondajele arată că ele au un efect, toate aceste mecanisme, dar acest efect este limitat. Candidaţii care fac abuzuri sunt la limita sub 10%. Este şi dezamăgirea pentru guvernarea lor. De aceea, eu cred că aceşti bani au venit uşor la aceşti candidaţi şi pleacă la fel de uşor.”

XS
SM
MD
LG