După Festivalul internaţional de film Transilvania, cel mai mare festival din România, prezent la începutul acestei luni la Chişinău, suita de evenimente culturale care traversează Prutul, continuă cu Zilele Filmului Românesc. Producţiile ce vor fi prezentate la cinematograful „Odeon”, începând de astăzi şi până duminică, 23 octombrie, au apărut anterior în cadrul festivalurilor internaționale din Karlovy Vary, Berlin, Cannes și Sarajevo.
La Chișinău Zilele Filmului Românesc se organizează al doilea an consecutiv. Criticul de film de peste Prut, Ionuț Mareș, este cel care a ales peliculele pentru proiecțiile din zilele următoare. Insistă că sunt mostre de prima clasă a cinematografiei contemporane românești.
„Propunem șapte filme românești noi, din 2015-2016, filme care au fost la festivaluri, filme care au luat premii. Doar o parte dintre ele au fost distribuite în cinematografele din România. De exemplu, avem un film de Radu Jude „Inimi Cicatrizate”. Mai sunt alte cinci filme noi, ale unor regizori mai tineri sau din etape diferite ale Noului Val, plus un film clasic al cinematografiei române - „La moara cu noroc” din 1955.”
Problematica migrației, a relațiilor de familie, a sărăciei, abordate în filmele din cadrul festivalului, sunt mai ales discutate de regizorii Noului Val - termenul-umbrelă pentru filmele produse în România după 2000, recunoscute internațional. Criticul de film Ionuț Mareș explică prin ce se fac deosebiți regizorii acestui curent:
„Deși, fiecare dintre regizorii importanți are stilul propriu, vocea proprie și își urmează propria cale, dar ca trăsături comune este această dorință de a regăsi o anumită identitate, intimitatea oamenilor, problemele oamenilor simpli, dorința asta de a intra în niște povești care țin de o anumită naturalețe. Este un cinema firesc.”
Cap de afiş al evenimentului este filmul „Sieranevada” de Cristi Puiu - cunoscut drept cel mai important regizor român din Noul Val. Pelicula de aproape trei ore prezintă istoria membrilor unei familii care s-au adunat la un parastas, să facă pomană tatălui mort, dar care nu și-au lăsat frustrările după ușă.
În cadrul evenimentului, Cristi Puiu va veni la Chișinău să țină un master-class despre cinema și regie de film. Prelegerea va avea loc mai devreme decât e scris în program, mai exact vineri, la orele 17.00. Sâmbătă este planificat un master-class ținut de Anca Puiu - una dintre cele mai cunoscute producătoare din România.
Conceptul acestui eveniment este conectarea publicului din Republica Moldova la producțiile de succes ale cinematografiei române, spune Dumitru Grosei, unul dintre organizatorii Zilele Filmului Românesc la Chişinău.
„Anul trecut a fost prima ediție, am avut o surpriză că a venit foarte multă lume. Chiar acum când lipeam un afiș afară au venit trei domni și o doamnă și au zis: - Să nu-mi spui că e ceea ce așteptăm. - Dar ce așteptați? - Zilele filmului românesc! Lumea așteaptă...”
Europa Liberă: Care este legătura dintre filmul românesc și cel moldovenesc?
„În primul rând, sub aspect etnic, origini culturale comune, istorie comună. Eu cred că cinematografia moldovenească are și alte nuanțe care dincolo de Prut nu sunt, chiar și interferențele cu cultura rusă și alte chestiuni locale, coloritul nostru local. Cred că în curând poate ieși un cinema românesc, dar un pic aparte față de Noul Val, mă gândesc așa.”
Pelicula lui Radu Jude „Inimi Cicatrizate” va încheia programul Zilelor Filmului Românesc. Este o adaptare liberă a romanului cu același nume scris de prozatorul român Max Blecher despre viața lui Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, ce se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Acţiunea are loc în anul 1937. Intrarea la toate filmele este gratuită.