Linkuri accesibilitate

Xenia Rubinos


Muzică americană cu o poveste diferită de spus.

Xenia Rubinos
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:09:49 0:00

Mă pregăteam să scriu despre Xenia Rubinos duminică, 30 octombrie 2016 spre seară când, cercetând internetul în căutarea de informații despre această cântăreață din Statele Unite, am aflat cu stupoare că tocmai ratasem concertul ei la clubul Jazz Docks din Praga, duminică 30 octombrie 2016, seara.

Ca să-mi liniștesc cumva fustrarea, aș fi putut să spun că un motiv obiectiv al acestei ratări a fost scrutinul prezidențial din Republica Moldova, care m-a ținut în casă legat de site-ul Europei Libere pînă după 10 seara.

Dar nu pot să fac asta, din cauză că pur și simplu n-am știut despre acest concert, și oricum am aflat de existența Xeniei Rubinos cu vreo doar trei zile în urmă de la amic disc jockey la Radio Jedna din Praga, care a postat pe Facebook un cântec de-al ei.

S-a născut la Hartford, statul american Connecticut, într-o familie cu rădăcini caraibiene.

„Dacă vrei să știi unde te duci, trebuie să ai habar de unde vii”, a spus într-un interviu Xenia Rubinos, iar asta ar putea fi o descriere a felului în care ea compune și interpretează muzica - o înlănțuire de ritmuri și sunete într-o continuă schimbare, alcătuită din secvențe surprinzătoare.

În recenzia ei din Pitchfork la albumul „Black Terry Cat”, lansat în iunie 2016, Laura Snapes scrie că este vorba de, citez: „American music with a different story to tell” (muzică americană cu o poveste diferită de spus).

Muzică americană cu o poveste diferită de spus, dar care vine din punk, hip-hop, neo soul, funk, și progresive electronica.

Noi ascultăm acum „How Strange It Is”, ultima piesă de pe albumul „Black Terry Cat”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de „When You Come”, de pe primul ei album, din 2013, numit „Magic Trix”.

Tot în varianta pentru internet veți găsi două secvențe video (una dintre ele în 360 de grade!) ale fenomenalei, în opinia mea, Xenia Rubinos.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europaliberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG