Linkuri accesibilitate

Declarații electronice de avere cu milioane în cash, ouă Fabergé, vinuri scumpe


Pentru mulți în Ucraina, corupția oficialităților, averile plimbate fără impunitate pe străzi și în străinătate, sunt realitatea amară.

La miezul nopții, în Ucraina a expirat termenul pentru completarea declarațiilor de avere electronice, obligatorii pentru oficiali, judecători, politicieni, funcționari publici. Scopul acestor noi declarații este de a depista averile ilicite, de a combate corupția care a devenit o problema de sistem. O relatare în rezumat a corespondentului Europei Libere, Christopher Miller.

Milioane în cash, ouă Fabergé, vinuri scumpe, colecții de toate felurile. O biserică și un bilet pentru un zbor în spațiu. Sunt numai câteva din lucrurile scoase la iveală de noile declarații electronice de avere, pe care trebuie să le completeze cei peste 50 de mii de funcționari publici, politicieni, judecători. Se pare că marea majoritate s-a conformat noilor cerințe ale luptei anti-corupție.

Poate că nu toți iau lucrurile foarte în serios: Serj Melniciuk, fost comandat al milițiilor de voluntari „Aidar” și astăzi parlamentar, a declarat 39 de miliarde de dolari , cash. Întrebat de unde are banii, Melniciuk a declarat că este „o glumă”.

Pentru mulți ucraineni, corupția oficialităților, averile plimbate fără impunitate pe străzi și în străinătate, sunt realitatea amară. Într-o țară în care venitul mediu al unei gospodării este estimat la 200 de dolari pe lună, unde un soldat este plătit 276 de dolari pe lună, iar de 30 de luni, ofensiva din estul Ucrainei trebuie finanțată prin donații și voluntariat.

Oficialii care nu-și pot justifica averile, vor fi judecați. Eventual vor face pușcărie.

Președintele Petro Poroșenko nu are nici o problemă să explice sursa averii sale: înainte de a deveni președinte în mai 2014, era un prosper om de afaceri ceea ce a ținut să reamintească într-o postare pe Facebook cu puțin înainte să-și publice declarația de avere.

Ce spune declarația de avere? Poroșenko are investiții în 104 firme în zece țări, are depozite în cash de 540 de hrivne (21 de mii de dolari), peste 26 de milioane de dolari și peste 14 mii de euro. Mai are bani lichizi în valoare de circa 80 de mii de dolari. Iar venitul său în 2015 a fost de peste 2,4 milioane de dolari. La acestea se adaugă case, terenuri și alte bunuri de valoare aparținând membrilor familiei.

Premierul Volodimir Groisman este și el un politician înstărit. De 14 ani în slujba statului, Groisman a declarat că împreună cu soția are o avere de 1,8 milioane de dolari cash. Și o colecție de 12 ceasuri de lux.

Ministrul de interne Arsen Avakov are sute de mii de dolari și euro, cash plus colecții mari de picturi, ceasuri, mobilă italiană, cărți și vinuri rare.

Declarațiile de avere au scos la iveala și câțiva „excentrici”: Anatoli Matvieko, parlamentar din partea partidului lui Poroșenko, a declarat o biserică. Primarul din Dnipro are un bilet pentru un zbor în spațiul cosmic cu Virgin Galactic. L-a cumpărat în 2009 pentru un milion 400 de mii de hrivne.

Protestele din 2014, așa-numitul „euro Maidan”, au fost provocate nu numai de teama că președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici va întoarce țara spre Rusia, dar și de corupția extinsă. Iar comunitatea internațională continuă să avertizeze Ucraina că trebuie să ia măsuri serioase împotriva corupției dacă vrea să mai primească ajutoare în valoare de miliarde, în fiecare an.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG