Candidata la funcția de președinte al R. Moldova din partea Partidului Actiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost atacată vineri de înalți prelaţi ai mitropoliei Moldovei - în frunte cu episcopul Merchel de Bălți și de Făleşti - care s-au referit la faptul că este necăsătorită și că nu are copii. Prelații ortodocși au spus că în turul doi al alegerilor prrezidențiale de duminică 13 noiembrie moldovenii ar trebui să aleagă între „un creştin şi un ne-creştin, între un patriot şi un ne-patriot”. Tamara Grejdeanu a vrut să afle ce cred mai multe femei despre acuzațiile formulate de prelații ortodocși.
„Eu, personal merg la vot ca să aleg din tot răul, răul cel mai mic. Dar dacă preoțimea se implică în politică, eu cred că lumea nu trebuie să creadă în biserică, pentru că ei trebuie alt curent să promoveze.”
Europa Liberă: Și atunci când oamenilor li se spune să facă alegerea între candidatul creștin și necreștin, asemenea argumente, că are familie sau nu…
„Li se insuflă o abordare greșită, pentru că fiecare are dreptul la alegere. Și cu atât mai mult, părinții nu sunt în acel domeniu în care să insufle un popor ca să ia o decizie. Deja dacă oamenii știu că trebuie să hotărască pentru ei, hotărăsc singuri.”
Europa Liberă: Crezi tu, de ce sunt aduse asemenea argumente în campanie, să le zicem argumente, faptul că candidații au sau nu familie?
„Se leagă de niște lucruri cu disperare, ca oamenii să ia decizia pe care ei vor să le-o insufle. Nu contează dacă omul are familie sau nu. Se profită de slăbiciunea oamenilor și de faptul că eu sunt în neștiință. Cu asta îi pot influența.”
Europa Liberă: Atunci când un preot iese în fața cetățenilor și le spune că alegerea lor trebuie să fie între candidatul creștin și necreștin, înțelegeți acest argument?
„Nu prea îl înțeleg, dar dacă el vrea ca noi să votăm pentru Dodon, nici o problemă, o să-l votăm pe Dodon. El nu cu rău a spus asta, dar cu bine. Eu n-am văzut-o pe Maia Sandu în biserică, dar pe Dodon l-am văzut de câteva ori.”
„Sunt situații când oamenii arată că au duble standarde. Am văzut multe, când în perioada sovietică distrugeau bisericile, arestau preoții și îi duceau în Siberia, iar acum toți conducătorii stau solemn la toate sărbătorile religioase. Unii îi vor asculta pe preoți, alții nu, pentru că oamenii și-au format nu de ieri sau alaltăieri o poziție.”
Europa Liberă: Atunci când veți face o alegere, contează pentru dumneavoastră dacă candidatul are familie sau nu, sau ce contează?
„Pentru cineva poate și contează, pentru că știm foarte bine, populația este slab informată, este un pic manipulată și din motivul acesta unii profită. Ceea ce face biserica nu este bine. Chestia cu creștin și necreștin induce în eroare publicul. Fiecare își alege soarta și nu o să punem pe un cântar faptul că Igor Dodon are familie iar Maia Sandu nu.”
„Înțelegeți, unei persoane care nu are familie, i-i greu să înțeleagă o mamă. Eu am prietene care nu au copii, s-ar părea că înțeleg, dar nu. Este un lucru important pentru mine. Așa cum o persoană sătulă nu îl poate înțelege pe cel flămând, cred că exact așa o persoană fără copiii nu va putea înțelege problemele familiei.”
„Nu cred că va fi decisiv pentru mine dacă are sau nu are familie. Noi toți avem copii și dacă nu avem copii, avem rude care au copii. Importantă este fiecare persoană.”