Linkuri accesibilitate

Vor într-adevăr procurorii de la Chișinău să învețe de la DNA București?


Cum poate fi transformată Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova în prototipul său din România, Direcția Naționale Anticorupți

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Aflată în vizită la Chișinău, șefa Direcției Anti Corupție din România Laura Codruța Kovesi a avertizat împotriva practicii „dosarelor politice”. Ea a spus că, în România, politicienii ajunși în vizorul instituției pe care o conduce, anume Direcția Națională Anticorupție, DNA, sunt vizați ca deținători de funcții publice, nu ca membri ai unor formațiuni politice. Kovesi a făcut aceste remarci joi, în debutul unui forum pe teme juridice, care a continuat vineri la Chișinău. Relatează Valentina Basiul.

Experți de la Bucureşti şi Chişinău au discutat în cea de-a doua zi dezbateri despre cum poate fi transformată Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova în prototipul său din România - Direcția Naționale Anticorupție.

Noua lege a procuraturii, intrată în vigoare la 1 august 2016, este o jumătate din reformă sau o reformă trunchiată, considera Nadejda Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice de la Chişinău. Ea crede că deşi decidenții politici au tot dat asigurări că îşi doresc un DNA la Chişinău, Procuraturii Anticorupţie încă nu i-au fost transmise suficient echipament şi bani, nu au fost angajaţi prin concurs şi detaşaţi ofiţeri de urmărire penală şi alţi specialişti. Pe de altă parte, legiutorul ar fi lăsat intenţionat în competenţa Procuraturii Anticorupţie zisa corupţie mică ce sufocă această instituţie. Plus la toate, şefii Centrului Naţional Anticorupţie ar insista să facă anchetă în cazuri de corupţie de mare rezonanță, mai spune Nadejda Hriptievschi.

„Succesul reformei în România în ceea ce priveşte lupta cu corupția mare constă în faptul că acest organ a fost restructurat astfel încât să se ocupe cu investigarea cazurilor de la început şi până la sfârşit, până la trimiterea cauzei în judecată. Este lucru care la noi s-a făcut prin lege, dar nu s-a făcut încă în practică. CNA nu vrea să cedeze din urmărirea penală pe cauzele de corupție mare. Şi ieri încă odată directorul CNA a confirmat asta. Acesta e marele semn de întrebare. Dar haideţi să ne gândim foarte bine cine este CNA? Cui se supune directorul CNA? Care sunt exemplele de scurgeri de informații care aşa şi nu ştim cum au ieşit din dosare? Poate aici e cauza, poate asta este problema”.

Expertul român Sorin Ioniţă tratează cu rezerve dorința declarată a factorilor de decizie de la Chişinău de a prelua experiența DNA de la Bucureşti. El s-a referit la capacitățile extinse ale Centrului Naţional Anticorupţie şi rezultele modeste ale acestuia, în opinia sa, la Comisia Naţională de Integritate aproape inexistentă.

Dacă vor vrea să urmeze lecţia româneasă, după adoptarea legii procuraturii şi intrarea ei în vigoare, trebuie să fie promovaţi procurori independenți care să funcționeze autonom, fără dispoziţii venite pe linie politică sau de la superiori, spune Sorin Ioniţă.

„Nu există decât dosarul Filat, care este chiar la vârf, un fost prim-ministru, asupra căruia planează suspiciuni. Şedinţele sunt închise, ceea ce în România nu este. Şi până nu apar şi alte cazuri există suspiciunea că acesta nu este începutul reformei, ci este sfârşitul URSS, pentru că şi în URSS când cădea câte unul politic din Comitetul Central se punea aparatul de justiţie pe el şi-l terminau. Eu nu zic că e aşa în cazul Filat acum, dar o parte din oameni suspectează că este asta. În momentul de faţă mingea e la procurori, ei trebuie să se mişte şi în următorul an să vină cu zece cazuri mari, pentru că ele există, lumea le vede, sunt în jurul nostru – miliardul, dar nu numai miliardul. Avem noi o obsesie cu sectorul energie, dar dacă îl laşi să funcţioneze în continuare pe-o mână cu trannsnistrenii, tu prezinzi că faci anticorupţie şi statatilate în ţara asta când ai două elite care teoretic sunt rivale dar ele fură împreună”.

Nadejda Hriptievschi este de părere că în Republica Moldova sunt suficienți specialiști capabili să ducă reforma la bun sfârşit, ei doar trebuie promovați şi lăsaţi să schimbe starea de fapt actuală.

„Degeaba avem o structură specializată şi o legislaţie bună dacă procurorii şi judecătorii nu sunt independenți în activitatea lor”, le-a transmis colegilor de la Chişinău procurorul şef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG