Linkuri accesibilitate

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble


Experiment analog acustico-electronic ambiental.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble a fost o trupă din Olanda care a început în anul 2000 ca duo și a terminat în 2014 ca septet.

Proiectul a fost inițai unul audiovizual, în care doi absolvenți ai Școlii de Arte de la Utrecht, Jason Köhnen și Gideon Kiers, compuneau coloane sonore noi pentru filme mute de la începuturule cinematografiei („Nosferatu” de Friederich Murnau, „Metropolis” de Fritz Lang), sau pentru animațiile lui Jan Švankmajer.

Lucrurile au evoluat în ceea ce urma să devină The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, după ce lui Köhnen și Kiers li s-au alăturat trombonistul britanic Hillary Jeffrey și violoncelista elvețiană Nina Hitz, cei patru lansînd primul album al trupei, cu titlul omonim, în 2006, la casa de discuri Planet Mu Records.

Faptul că albumul a fost lansat la Planet Mu Records spune aproape tot despre ce cântă The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble: experiment analog acustico-electronic ambiental, Planet Mu Records fiind un label specializat pe experimente sonore electronice.

În turneul de promovare a albumului, trupa a devenit sextet, prin cooptarea ghitaristului Eelco Bosman și a cântăreței Charlotte Cegarra, iar în 2008 formația s-a transformat în septet, odată cu venirea violonistei Sadie Anderson.

Înainte de a se despărți în 2014, au lansat patru albume, dintre care trei au fost reeditate în acest an.

Unul din cronicarii muzicali de pe internet spune despre The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble că au creat un nou gen muzical - fără însă să-l numească.

Personal, nu cred că e vorba de acel dark jazz care apare în numele trupei, iar fapul că cronicarul respectiv nu a spus cum se numește genul nou inventat pare să sugereze că fiecare ascultător al acestei muzici e liber să-i dea el însuși un nume.

Eu unul încă n-am reușit.

Noi ascultăm acum piesa „Embers” de pe albumul „Here Be Dragons”, din 2009, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de „Scirocco”, de pe același album.

Și încă ceva: vreau să-i mulțumesc aici fostului director al centrului ceh de la București René Kubášek, cel de la care am aflat de existența trupei The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europaliberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG