Linkuri accesibilitate

Ministrul Andrei Galbur despre nemulțumirile votanților din diaspora: „este o problemă de sistem”


Andrei Galbur
Andrei Galbur

Ministrul de externe Andrei Galbur a declarat că problemele care au apărut în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, și anume că mii de moldoveni nu au putut vota pentru că se epuizaseră buletinele, nu este vina instituțiilor care au organizat alegerile, ci o problemă a legii electorale. Într-o conferință de presă marți, Galbur a asigurat că plângerile moldovenilor din diasporă nu au rămas fără ecou: „Prim-ministrul şi preşedintele CEC au constatat că situaţia nu poate fi trecută cu vederea, cel mai probabil se va efectua amendarea codului electoral”. „Este o problema de sistem, nu de persoană sau instituție”, a mai declarat Galbur.

Luni, fosta candidată prezidențială, Maia Sandu, a anunțat că a cerut tragerea la răspundere penală a șefei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de Externe, Andrei Galbur, acuzați că nu au asigurat dreptul la vot al alegătorilor din străinătate. În turul doi de scrutin din 13 noiembrie, în 17 secții de votare din mai multe țări buletinele de vot s-au epuizat, așa încât mii de alegători nu au putut vota. În anunțul făcut luni, pe Facebook, Maia Sandu spune că a depus plângere penală împotriva celor doi oficiali, dar nu precizează la ce instanță.

Tot luni, Comisia Electorală Centrală a trimis Curţii Constituționale procesul-verbal cu rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Curtea Constituţională urmează să se pronunțe asupra legalității alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie. Dacă rezultatele sunt confirmate de Curtea Constituțională, președintele ales urmează să depună jurământul.

Între timp, avocaţii moldovenilor din străinătate care contestă îngrădirea dreptului la vot în scrutinul prezidenţial de acum zece zile spun că mizează pe o examinare rapidă, în câteva zile, a plângerilor din diaspora ajunse în justiţia moldovenească şi pe răbdarea Curţii Constituţionale de la Chişinău, care să nu se expună asupra legalității scrutinului până la consumarea procesului în instanţă. Într-un interviu la Europa Liberă, Eduard Digore, unul dintre apărători, a spus că a notificat Curtea Constituţională despre depunerea plângerilor și că aceasta ar fi de fapt obligată să aştepte finalizarea cauzei. „Curtea Constituţională nu poate să ignore un proces care vizează de fapt mii de cetăţeni din diaspora”, a declarat Eduard Digore.

Judecătoria Centru nu a spus deocamdată dacă admite spre examinare plângerile cetăţenilor din diaspora. Vineri, 18 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a spus că a primit câteva mii de contestații, dar că doar a luat act de acestea, pentru că nu ar fi fost depuse în mod corespunzător.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG