Pe eticheta „Ţara tuturor posibilităţilor” atribuită în mod tradiţional Statelor Unite ale Americii aş adăuga numaidecât calificativul „Ţara voluntarilor”. Cu această impresie am revenit acasă după o şedere de trei săptămâni peste ocean. În SUA voluntariatul face parte din specificul naţional! Orice american, în copilărie sau la vârsta pensionării, îşi sacrifică parte din timpul liber în folosul comunităţii. Gary Springer este preşedintele organizaţiei World Partnerships din oraşul Tampa, din statul american Florida. An de an, Gary şi colegii săi organizează vizite de studiu în Statele Unite pentru mii de persoane din întreaga lume. Orice asemenea vizită include şi ore de voluntariat. Nu întâmplător, explică Gary:
„Voluntariatul în Statele Unite este practicat de săraci sau bogaţi, tineri sau bătrâni. Din copilărie suntem încurajaţi să oferim din timpul nostru altora. Aceste activităţi reuşesc să acopere anumite goluri din comunitate, să soluţioneze anumite probleme. Poate fi orice: de la ajutorarea persoanelor bolnave de cancer, activitate în care sunt implicaţi mii şi mii de oameni, până la plantarea copacilor pe malul oceanului pentru a preveni procesul de eroziune a solului. ”
Chiar dacă este prins de dimineaţă până seara la muncă, Gary găseşte timp pentru voluntariat. Mai mult, spune el, până şi mama sa octogenară în fiecare săptămână petrece câteva ore, culmea, cu cei mai în vârstă ca ea: îi întreabă de sănătate sau le duce de mâncare:
„Mama mea are peste 87 de ani şi în continuare este voluntară la biserica pe care o vizitează. De asemenea, petrece câteva ore pe săptămână într-un magazin social din cartierul în care locuiește. În acest magazin vin după haine persoane care nu au destui de bani. Când era mai tânăra preda engleza la o şcoală pentru copii migranţilor şi făcea acest lucru voluntar. Pentru asemenea activităţi vârsta nu are importanţă. Timp de 14 ani am antrenat o echipă de baseball fără să fiu plătit. Petreceam cu acea echipă de copii câte 20 de ore pe săptămână. Îmi plăcea să fiu cu ei şi pe lângă faptul că îi învăţam să practice sportul, le dădeam un exemplu pozitiv: că nu se limitează totul la bani, că deseori trebuie să ne sacrificăm timpul liber în folosul comunităţii.”
Statul Florida e scăldat de apele oceanului Atlantic. Plajele cu nisip lucios sunt pline până la refuz cu turişti. În pofida numărului mare de vizitatori acestea sunt foarte curate. Explicaţia? Voluntarii! Întins pe câteva sute de hectare, parcul Soto din oraşul St. Petersburg este îngrijit de 17 muncitori. Are şi o plajă vizitată anual de sute de mii de turişti. În urmă cu câţiva ani, spune şeful Parcului, Michael Ligliano, zona de agrement a fost declarată una dintre cele mai îngrijite din toată ţara:
„Acest parc nu ar arăta la fel de bine dacă nu ar fi voluntarii. Deseori ei sunt cei care ne găsesc şi ne spun că vor să ne ajute. Ţinem şi jurnale speciale în care ducem evidenţa voluntarilor noştri. Astăzi ne mândrim cu peste o mie de voluntari. Unii sunt permanenţi, alţii ne ajută doar când consideră că au timp liber. Se mai întâmplă să „recrutez” voluntari. Dacă văd persoane care adună gunoiul de pe plajă, mă apropii de ei şi îi întreb dacă nu vor să devină voluntari ai parcului nostru. Unii acceptă şi aşa stabilim o relaţie de lungă durată cu ei. Îi încurajăm să facă doar ce le place şi să se bucure de munca lor.”
Pasiunea americanilor pentru voluntariat impresionează şi explică, poate, succesul acestei naţiuni. Mai mult, voluntarii din Statele Unite au trecut oceanul şi de câţiva zeci de ani se implică în dezvoltarea comunităţilor din Europa de Est, Africa de Nord sau Asia. În Republica Moldova ei sunt prezenţi de 23 de ani prin intermediul Programului Corpul Păcii. An de an, ei motivează locuitorii din Hânceşti, Teleneşti sau Sângerei să observe problemele celor din jur şi să-i ajute, fără a aştepta răsplată.