Linkuri accesibilitate

Autoritățile verifică produsele alimentare primite de grădinițe


Dar părinții vor să ia lucrurile în mâinile proprii.

Autoritățile din domeniul sanitar spun că au început verificări la toate grădinițele din Chișinău, după scurgerea interceptărilor dintr-un dosar de corupție din care rezultă că unii furnizori livrau instituțiilor preșcolare produse alimentare alterate sau tratate cu substanțe chimice periculoase. După Chișinău, verificările s-ar putea extinde și în alte localități.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Judecătoria Buiucani examinează în această seară demersul procurorilor anticorupție privind arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile a patru din cele 18 persoane reținute. Aceștia sunt bănuiți că ar fi trucat licitațiile și ar fi mituit funcționari ca acestea să închidă ochii la produsele de calitate îndoielnică anunță Centrul Național Anticorupție.

Se pare că rețeaua de profitori a ajuns în atenția anchetatorilor grație presei care a relatat despre cazuri în care părinții acuzau managerii unor grădinițe că ar accepta alimente alterate de la agenții economici. La apariția articolelor reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică dădeau asigurări că ar fi vorba despre situații accidentale și că există un control riguros.

După aceste incidente, pe rețelele de socializare a apărut un grup al părinților care semnalează zilnic nereguli din instituțiile școlare la care le sunt înscriși copiii. Unii părinți au semnat și petiții oficiale adresate instituțiilor statului în care s-au plâns pe calitatea proastă a alimentelor din grădinițe .

Una din inițiatoarele acestei mișcări a părinților care își spun ,,Dreptul și Familia”, Ala Revenco crede că dosarul licitațiilor trucate a scos în vileag o problemă de sistem:

„Eu am ridicat problema cu merele stricate, am întrebat de ce din 20 de zile avem două zile cu mere proaspete și 18 zile cu compot din mere. Pentru că merele se aduc stricate, din care cauză ele se pun în compot dar nu se dau copiilor proaspete. Problema este în atitudine, că se acceptă produsele necalitative. Când se scrie caietul de sarcini se scrie care sunt caracteristicile necesare a produsului pentru livrare. Se acoperă, se acoperă și chiar dacă cineva încearcă să spună ceva, imediat este astupat, i se spune să tacă.”

Cu toate că în dosarul licitațiilor trucate sunt vizate mai multe grădinițe în care ajungeau produsele alterate, mulți dintre părinții care s-au pronunțat pe rețele de socializare sunt de părere că trebuie evitată generalizarea. Ala Revenco susține că acum este momentul ca părinții să ceară să li se permită să urmărească îndeaproape ce ajunge pe masa copiilor:

„O să ieșim cu o solicitare față de autorități să elaboreze o procedură de implicare a părinților în monitorizarea alimentației. De exemplu, în cadrul unei instituții va fi stabilit un grup de părinți care au dreptul să monitorizeze alimentația și vor fi stabilite anumite cerințe, cartela medicală, unele certificate. Așa vom putea veni pe neprins de veste, chiar și în urma controlului de la instituțiile publice. În cazul dat am disciplina și instituțiile care ar trebui să aibă grijă de acest moment, fiindcă vor ști că după dânșii poate veni un control cu adevărat inopinat.”

Potrivit CNA, în cadrul licitațiilor de achiziție a alimentelor condițiile de concurs erau aranjate pentru a favoriza anumiți agenți economici iar funcționari din cadrul direcțiilor de educație ofereau contra plată informație despre ofertele concurente.

Olesea Stamate de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă spune că sunt scheme clasice care funcționează într-un sistem viciat de corupție. Deși legislația ce vizează achizițiile publice este în continuă perfecționare, lipsesc mecanismele de control, adaugă experta:

„Sunt lucruri care se observă cu ochiul liber uneori, le observăm noi în procesul de monitorizare a achizițiilor publice, le observă jurnaliștii de investigație, atunci de ce nu le-ar observa, de exemplu, conducătorul instituției. Este foarte cunoscut faptul că achizițiile se fraudează. Adesea se întâmplă că din punct de vedere formal, dacă analizezi dosarul, totul este în regulă, însă înțelegerile se fac pe sub masă, după cortină iar rezultatele sunt cele pe care le vedem.”

În opinia expertei autoritățile își taie creanga de sub picioare atunci când ascund sub preș neregulile semnalate, fie si singulare, în loc să profite de ocazie ca să facă ordine pe întregul lanț.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG