Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a decis asupra candidatului la functia de ministru al apararii in administratia sa: generalul in retragere, James Mattis. Ce se stie despre general? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Generalul James Mattis a condus operatiuni militare in Orientul Mijlociu si alte teatre de actiune si acum, daca va fi confirmat de Congres ar urma sa preia conducerea Ministerului Apararii, la mai putin de patru ani de cind si-a pus uniforma militara in cui. Pentru a fi confirmat, James Mattis are nevoie de o dispensa din partea Congresului pentru ca, in conformitate de legislatia federala, ministrul nu poate fi un militar care a fost activ in ultimii sapte ani. Dar, probabil că, Congresul fiind controlat de republicani, aceasta dispensa ii va fi acordata.
S-a mai intimplat o singura data in istorie, cind generalul George Marshall a fost numit in functie, in 1950. Presedintele ales a divulgat ceea ce fusese de-acum stire publicata pe surse, precizind ca desemnarea propriu zisa va fi anuntata luni.
Generalul Mattis, care este in virsta de 66 de ani, s-a retras din serviciul activ din functia de sef al Comandamentului Central al fortelor americane, dupa ce fusese timp de patru decenii in marina militara. El este considerat unul dintre cei mai importanti strategi militari americani, din actuala generatie.
De cind a parasit armata, generalul James Mattis a lucrat la Institutia Hoover, de la Universitatea Stanford. La fel ca si Trump, Mattis are o atitudine dura fata de adversarii Americii, in special Iran. Intr-o recenta alocutiune, generalul a spus ca in timp ce dezbaterile de securitate se concentreaza asupra gruparilor teroriste ca ISIS, regimul iranian este „cea mai constanta amenintare la adresa stabilitatii si pacii in Orientul Mijlociu”.
Mattis sustine ca viitorul presedinte va mosteni o situatie haotica si dificila, acordul nuclear incheiat de adminsitratia Obama cu Iranul, poate incetini, in viziunea sa, programul nuclear al tarii, dar nu opreste pornirile agresive regimului de la Teheran.
Generalul considera ca Statele Unite au devenit irelevante in Orientul Mijlociu, „cu siguranta avem mai putina influenta decit in ultimii 40 de ani”. Cel care ar putea deveni ministru al apararii nu pare insa sa insiste, asa cum face presedintele ales, ca aliatii NATO trebuie sa contribuie mai mult pentru a fi aparati. Interesant este ca, in primavara, grupuri de conservatori au incercat sa-l convinga pe generalul in retragere James Mattis sa devina el insusi candidat la presedintie pentru a deraia candidatura lui Donald Trump. Generalul a refuzat si acum se va alatura noii administratii.