În Italia a avut loc duminică referendumul organizat de premierul Matteo Renzi în chestiunea măsurilor de renovare a politicii țării.
Referendumul și-a modificat de-a lungul timpului miza, transformându-se într-un test în jurul persoanei premierului Renzi, de la care multă lume se așteaptă să demisioneze în caz de eșec.
Urnele s-au închis iar participarea a fost mare, pentru Italia, de peste 57%. Cam două treimi din votanți au fost în nordul prosper al țării, în sud, participarea a fost mult mai scăzută.
Pentru cei patru milioane de italieni care trăiesc in străinătate votul s-a închis joi seara. Sondajele au arătat că participarea a fost masivă și printre acești italieni expatriați care se pronunță mai degrabă în favoarea reformelor.
Reformele propuse de Renzi prevăd o reducere drastică a puterilor Senatului, căruia i s-ar retrage dreptul de a confirma guvernul și de a vota legi, precum și o limitare a puterilor regiunilor și suprimarea provinciilor. Numărul senatorilor ar coborî de asemenea de la 315 la 100.
Renzi are împotriva lui vasta majoritate a clasei politice italiene, mergând de la extrema dreaptă la populiștii din Mișcarea Cinci Stele, Liga Nord și Forza Ialia a lui Berlusconi. Chiar și unii dizidenți din Partidul Democrat al lui Renzi au anunțat că vor vota impotriva reformelor.
Barack Obama, Angela Merkel și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au lansat apeluri italienilor cerându-le să voteze în favoarea reformelor. Căderea lui Renzi ar crea o instabilitate politică în Italia într-un moment foarte dificil pentru întreaga Europă.
Căderea lui Matteo Renzi ar putea avea consecințe grave și pentru masa de muncitori migranți, legali sau ilegali, printre care și moldovenii.
În cazul unor noi alegeri, există riscul ajungerii la putere a populiștilor din Mișcarea 5 stele ai lui Beppe Grillo. Grillo promite renunțarea la moneda unică euro, închiderea frontierelor și expulzarea migranților care nu sunt cetățeni UE.