Linkuri accesibilitate

Alexei Busuioc: „Domnul Dodon nu este preşedintele meu, am votat cursul pro-european” (Video)


Bilanțuri 2016 - De vorbă cu Alexei Busuioc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:12 0:00

Interviurile Europei Libere: cu primarul comunei Capaclia, r. Cantemir.

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chişinăul primarul de Capaclia, Cantemir, Alexei Busuioc. Bine aţi ajuns la noi în studiou, domnule primar. Facem totalurile anului care rămâne în istorie, anul 2016. Evenimentul numărul unu pe care îl consideră cetăţenii Republicii Moldova sunt alegerile prezidenţiale. S-a revenit la alegerea şefului statului cu votul cetăţeanului. A limpezit situaţia în Republica Moldova alegerea preşedintelui? Şi ce poate face domnul Dodon, ca să consolideze societatea atât de dezbinată?

Alexei Busuioc: „Noi vom vorbi despre nişte lucruri mai deschis un pic. Dacă deja m-aţi invitat în studiou, ştiind că e Europa Liberă şi aici se poate de vorbit…”

Europa Liberă: …ceea ce gândiţi.

Alexei Busuioc: „Da, ceea ce gândesc. Primul lucru pe care vreau să-l menţionez este faptul că domnul Dodon pe mine nu mă reprezintă. Deşi eu înţeleg că el a fost ales de o bună parte din electorat.”

Europa Liberă: Şi el a declarat că va fi preşedintele tuturor cetăţenilor. Aşa că el ar putea să ajungă să fie şi preşedintele lui Alexei Busuioc.

Alexei Busuioc: „Ar putea să ajungă, cu anumite condiţii. Când se dă o luptă, poate, de atâta că eu sunt luptător de stil liber, eu ieşeam unul la unul pe covor, când luptam şi ştiam că eu câştig, dar cu forţa mea, prin tehnică sau fizic, îl domin pe acesta sau el mă domină şi am pierdut lupta. Ori o tuşă, cum zicem noi, luptătorii, cu ambele m-a pus pe covor sau tehnic el, prin punctaj, m-a câştigat. Şi eu consider că a fost o luptă care nu a fost deloc egală, arbitrii au fost foarte subiectivi, foarte multă dezinformare în societate a fost.

Şi de aceea, domnul Dodon nu este preşedintele meu. Eu sunt luptător, eu ştiu cum se câştigă pe covor. Doamna Maia Sandu, eu am votat-o, dar nu pe ea, ca pe o figură, am votat cursul pro-european. Acum, ca să revenim la ceea ce aţi spus dumneavoastră referitor la ce m-ar face pe mine ca să fie Igor Dodon şi preşedintele meu şi al multora de alte mine, a propos. De alde mine sunt, credeţi-mă, jumătate de ţară, poate, chiar şi mai mulţi. Dacă ar schimba retorica domnul Dodon, să înceteze atâta cu Uniunea aceasta Vamală, cu Rusia.”

Europa Liberă: Uniunea Euroasiatică.

Alexei Busuioc: „Da.”

Europa Liberă: El a promis să iniţieze chiar un memorandum referitor la o eventuală aderare a Moldovei la Uniunea Euroasiatică.

Alexei Busuioc: „El va stârni pe interior o revoltă şi, poate, o răscoală. Cum a spus el cândva, să nu se joace cu focul alţii, părerea mea că el singur se cam joacă cu focul. Dincolo de aceasta, dacă ar schimba retorica, ar anula toate discuţiile celea... El a mai făcut aşa, dintr-o parte a spus una cândva, cu anumiţi ani în urmă, acum spune alta. Şi dacă ar schimba retorica aceasta, să fie curat pro-europeană, integrarea în structurile europene, şi vreau mai mult să punctez aici, şi euroatlantice a Republicii Moldova, domnul Dodon poate deveni preşedintele meu şi al multora de alde mine.”

Europa Liberă: Care sunt avantajele integrării europene? Pentru că foarte multă lume, mai ales în Moldova profundă, foarte mulţi cetăţeni nici până astăzi nu-şi dau seama care sunt beneficiile de la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la o altă uniune, Uniunea Euroasiatică dominată de Rusia lui Putin.

Alexei Busuioc: „Aici lucrurile sunt evidente, ele se văd pe faţă, nici nu trebuie să umblăm să ghicim în boghi. Drumurile în Republica Moldova astăzi şi la Soroca, şi la Bălţi, şi la noi la sud, care duc spre Cimişlia, până la Cimişlia, de la Cimişlia spre Vulcăneşti, grădiniţele, şcolile, transportul pentru şcoli, care de fapt e o investiţie foarte mare în viitorul ţării, în educaţie, lucrul acesta este foarte important, dacă nici pe acestea nu le mai vezi, atunci, scuzaţi-mă, eu nu ştiu, ori ai vederea minus şapte sau ceva de genul acesta. Trebuie să înţelegi nişte lucruri.

Europa este la ora actuală acel element care cel mai tare ne aranjează pe noi. Şi vă spun de ce. Infrastructura, chiar şi multe apeducte care astăzi sunt, inclusiv la Capaclia, pe care o reprezint, turnurile cu americanii, banii aceştia din Fondul Ecologic, foarte mulţi bani, sunt europeni. Deci, canalizare, apeducte, drumuri, numai cel lenos nu vede lucrurile acestea. Şi lucrurile acestea le putem înmulţi prin anumite programe, care să nu mai fie în bază de credit. Deseori multe programe sunt pe credit nerambursabil, mai mulţi bani nu dăm înapoi. Deci, noi despre ce vorbim acum?”

Europa Liberă: Dar despre Uniunea Euroasatică ce cunosc oamenii de la firul ierbii?

Alexei Busuioc: „Absolut nimic nu cunosc oamenii, pentru că ea nu există. Oamenii, când vorbeşti despre Uniunea Euroasiatică sau Rusia, au o nostalgie de Uniunea Sovietică şi cred că e aceeaşi Uniune Sovietică, ceva de genul acesta. Aceştia sunt oameni care trăiesc cu trecutul, din păcate. Noi avem, a propos, o bună parte din populaţie care trăieşte cu trecutul.”

Europa Liberă: Domnul Igor Dodon ar putea să fie preşedintele lui Alexei Busuioc, alegătorul care nu i-a dat votul, în caz că federalizează Republica Moldova?

Alexei Busuioc: „Niciodată. Aici e vorba lui, el a spus să nu se joace cineva cu focul acolo. Eu consider că federalizarea este elementul de foc care va începe un lucru extraordinar. Şi aceasta va începe nu de la Chişinău, dar va începe de jos, din masă. Şi dacă vine revolta de jos, aici, la Chişinău, nu mai poate face nimeni nimic, va fi incontrolabil totul. Nicio federalizare, eu consider că va fi elementul care definitiv îl va anihila pe domnul Dodon.”

Europa Liberă: În câteva propoziţii, cum aţi descrie astăzi viaţa la ţară, viaţa la sat?

Alexei Busuioc: „Viaţa la ţară este o viaţă paralelă cu ceea ce este la Chişinău. Noi trăim într-o altă lume, de fapt.”

Europa Liberă: Lumea aceasta cum se numeşte, cum se descrie, cum e percepută?

Alexei Busuioc: „Prima este că noi trăim într-o dezinformare. Enunţ nişte lucruri, că deseori mass-media are o tendinţă...”

Europa Liberă: Atâta acces la mass-media, totuşi, ar trebui să facă lumea să fie mai informată şi să nu se lase manipulată.

Alexei Busuioc: „Când vor fi cinci, şase, şapte televiziuni diferite.”

Europa Liberă: Cum se trăieşte la ţară?

Alexei Busuioc: „Foarte greu. Aş vrea să cunoască şi preşedintele nou-ales, şi deputaţii. Mulţi deputaţi cunosc, printre altele, lucrul acesta şi aici îmi apare întrebarea când se fac proiectele de legi, chiar şi noul proiect de lege a bugetului, care deja a fost votat în Parlament, dacă nu greşesc. Noi am avut deunăzi dezbateri în consiliile locale cu adoptarea bugetelor, care nu sunt nişte bugete investiţionale, ele sunt de consum, buget de consum, ca să nu murim.”

Europa Liberă: Deci, în 2017 din bugetul local aveţi posibilitate să faceţi câte lucruri şi ce fel de lucruri la Capaclia?

Alexei Busuioc: „Unicul lucru pe care îl vom face la Capaclia, să nu murim, va fi întreţinerea Capacliei aşa cum este. Noi nu avem niciun proiect investiţional. Noi foarte mult acum mizăm pe acordul acesta de înfrăţire între Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale, unde noi vom face o platformă ca să mergem direct. Noi prin ianuarie, poate februarie, vom avea o şedinţă comună a ACR cu CALM şi în felul următor, între primăriile care sunt înfrăţite din partea aceasta de Prut cu cele din partea cealaltă de Prut, să fie proiecte comune, să fie banii bugetaţi la ei în comună, în România, ca mai departe banii de acolo să ajungă la noi. La dânşii este o ordonanţă de guvern a României, prin care are dreptul consiliul local din România să transfere.”

Europa Liberă: Deci, aceasta ar fi salvarea comunităţilor din Republica Moldova?

Alexei Busuioc: „La ora actuală. Eu vorbesc acum, dacă dumneavoastră m-aţi întrebat, din informaţia pe care o deţin astăzi.”

Europa Liberă: Cu care trei lucruri asemănaţi astăzi Republica Moldova?

Alexei Busuioc: „Să vă spun sincer?”

Europa Liberă: Cât se poate de sincer.

Alexei Busuioc: „Prima este lenea. E dur sau nu?”

Europa Liberă: Lăsăm la judecata celor care ne urmăresc.

Alexei Busuioc: „Al doilea este dezinformarea totală a populaţiei. Şi al treilea, îmi vine cam greu, dar acestea două sunt precis răspunsul la ceea ce m-aţi întrebat. La al treilea lucru trebuie să mă mai gândesc.”

Europa Liberă: La mulţi ani!

Alexei Busuioc: „Mulţumesc mult.”

Europa Liberă: Mulţumim pentru această discuţie. În studioul Europei Libere de la Chişinău a fost primarul de Capaclia, Cantemir, Alexei Busuioc.

Alexei Busuioc: „Mulţumesc pentru invitaţie.”

XS
SM
MD
LG