Linkuri accesibilitate

Când și cu cât se poate scumpi curentul electric?


Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat dezbateri publice înainte de a decide asupra majorării de tarife cerută de principalii furnizori de curent electric. Stabilirea unor tarife la energie „la nivelurile care vor asigura recuperarea costurilor” este o promisiune făcută de Guvernul Filip Fondului Monetar Internațional ca țara să primească din nou bani de la acest creditor.

Autoritatea de reglementare a promis, într-o primă reacţie, că „nu va admite creșterea nejustificată a tarifelor la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice” cerută de întreprinderile grupului Gas Natural Fenosa, care furnizează energie electrică pentru 70 la sută din consumatori. În comunicatul difuzat presei, ANRE mai precizează că are la dispoziţie 180 de zile, adică jumătate de an pentru a examina cererea de majorare a tarifelor. Directorul general al ANRE, Sergiu Ciobanu, nu a putut să ne spună mai exact când şi dacă se va scumpi curentul electric, dar a sugerat că noile tarife ar putea fi anunţate la începutul primăverii.

Sergiu Ciobanu
Sergiu Ciobanu

„Tariful la energia electrică depinde de trei componente: cursul leu faţă de dolar, costul de import şi ajustarea costului la rata de inflaţie anuală. Anul viitor o să avem aceste trei componente. În dependenţă de aceste trei componente o să vedem care o să fie tariful şi structura lui. E prematur de vorbit încă. Noi aşteptăm parametri pentru anul viitor şi de la asta pornim. O parte din parametri apar până la finele semestrului I.”

Companiile grupului Gas Natural Fenosa cer o majorare în medie cu 15 la sută a tarifului pentru majoritatea consumatorilor finali. Un kilowatt ar urma să se scumpească cu peste 27 de bani şi să coste 2,19 lei. În noile preţuri cerute sunt incluse şi devierile tarifare pentru distribuţie şi furnizare care se ridică la 670 de milioane de lei. În solicitările lor, distribuitorul şi furnizorul cer aprobarea şi aplicarea noilor tarife începând cu 1 ianuarie anul viitor pentru a evita „formarea devierilor tarifare adiţionale care să pună o presiune mai mare asupra consumatorului final”.

O eventuala scumpire cu cel puţin 10 la sută a tarifelor la curent electric a fost anticipată, în mediul experţilor, încă în luna iunie, după ce Ministerul Economiei şi grupul Gas Natural Fenosa au semnat un acord care prevede includerea în tariful pentru consumatorul final a devierile tarifare de peste 1,75 de miliarde de lei acumulate de companiile energetice în perioada 2012 - 2015. Aceste devieri, plus o dobândă anuală de 7,66 la sută vor fi achitate de către consumatorii finali ca supliment la tarif, timp de patru ani începând cu 2017, potrivit acordului.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, spune că noile tarife vor fi stabilite fără a se ţine cont de acest supliment tarifar, care ar urma să fie inclus adăugător.

„În dependenţă de parametri de bază o să se stabilească tariful şi o să se adauge suplimentul acesta. Tariful s-ar putea nici să nu crească. Ar putea să crească, dar ar putea să scadă- nimeni nu ştie la moment. Nu e problema în supliment. Problema e că noi trebuie să ştim tariful pentru anul viitor din parametri aceştia mari după care se va adăuga şi suplimentul.”

Stabilirea unor tarife la energie „la nivelurile care vor asigura recuperarea costurilor” este o promisiune făcută de Guvernul Filip Fondului Monetar Internațional în recentul Memorandum cu privire la politicile economice și financiare. Guvernul s-a mai angajat să ajute familiile vulnerabile și să aloce „resurse suficiente din Bugetul de Stat pentru a atenua impactul majorării tarifelor la energie electrică asupra gospodăriilor cu venituri joase”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG